A kormány a települések önkormányzatait kényszeríti rá a lakosság további megszorítására?

Korlátlan mértékű önkormányzati adóztatás várható

Egy új, bevezetni kívánt intézkedés lehetővé tenné az önkormányzatoknak, hogy korlátok és komolyabb megszabások nélkül adókat vessenek ki a lakosságra, így biztosítva a bevételi forrásokat, illetve pótolva a rezsicsökkentés miatti kieséseket a közműcégeknél. Ugyanakkor komoly visszaélésekre is lehetőséget ad - ezekről Hegedűs Lorántné jobbikos országgyűlési képviselő beszélt sajtótájékoztatóján.
Cikk Front kép - 280x185
             
A képviselő emlékeztetett, hogy korábban a Fidesz azt ígérte, több pénz jut az önkormányzatoknak, ám ez megszokott módon ismét máshogy értelmezendő. Ugyanis inkább a helyiek megszorítása várható, miután megváltozott a települések által alkalmazható adók módja. A képviselő ismerteti, hogy a költségvetési törvényhez kapcsolódó adótörvénycsomagból kiderült egy új, sokadik adónem terve, mely a településadót jelenti.
Ugyan az internetadó terve mellett ez teljesen eltörpült, mégis sokkal súlyosabban érintené az embereket, ugyanis itt egyáltalán nincs felső korlát és semmilyen gát. Hegedűs Lorántné rámutatott, hogy eddig is voltak helyi adók, mint például a kommunális vagy az iparűzési adó, miután a településeknek bevételi érdekeltséget kell fenntartani ahhoz, hogy részesüljön a központi támogatásból.
Ugyan a Jobbik korábban ezek miatt is tiltakozott, hiszen rákényszerülnek az önkormányzatok az adók kivetésére, itt legalább szigorúan meg volt határozva egy keretjogszabály és az adó mértéke is maximálva volt, ahogy le volt írva, ki az adóalany, az adó tárgya és több más is - magyarázta a nemzeti párt képviselője.
Ám az új jogszabályrész csupán tíz sor, és a fentiek szinte mind hiányoznak. Az önkormányzatok behozhatnak egy új adót, például az építményadó helyett mást, akkor a korábbi adókötelezettségek akár többszörösére is nőhetnek a korlátok hiánya miatt a költségek. Ez visszaélésre is lehetőséget ad - folytatta Hegedűsné -, hiszen egy területen álló ingatlancsoportra is ki lehet vetni valamilyen brutális adót, hogy onnan elköltözzenek, és más vegye át a helyét, például egy vállalkozó.
A képviselő úgy látja, sok település az új lehetőségeket ki is fogja használni, hogy a rezsiharc miatt a saját tulajdonú közműcégeknél kieső bevételt pótolják, vagy akár füstadó is lehetséges, hogy a kéményseprőcégek helyzetén javítsanak - sorolta Hegedűs Lorántné a lehetséges forgatókönyveket.
A Jobbik szerint ez az egész azért aljas húzás, mert rákényszerítik az önkormányzatokat, hogy adókkal sarcolják a lakosokat, és így a képviselőtestület nyakába lehet varrni a felelősséget. A nemzeti párt felhívja a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy az új adók helyett adják vissza azokat a helyi adóbevételeket, melyeket elvettek az önkormányzatoktól, ilyen volt például az SZJA is, vagy a gépjárműadó - zárta Hegedűs Lorántné.
/Forrás: www.alfahir.hu 2014.10.30./*B.Kiss-Tóth László