Hogyan csalták ki a pénzét és a házát egy naiv füzesabonyi férfinek a bogácsi cigányok? Így meséli el az esetet:


54 éves füzesabonyi férfi vagyok. Két lakóházat hirdettem eladásra: a füzesabonyi (lakóházam), valamint maklári (örököltem) házat. Egyik napon jelentkezett egy érdeklődő, név szerint Farkas Kálmán (szül.: Mezőkövesd, 1991.06.04., a.n.: Horváth Edit, lakik: Bogács, Zöldfa u. 22., tel. szám: 06307536690), hogy megvásárolná a füzesabonyi ingatlant.

Az érdeklődőnek elmondtam, hogy nem csak én vagyok az egyedüli tulajdonos. Ekkor Farkas Kálmán és egy másik személy, Aladár, megnézték a füzesabonyi lakóházat. Csak futólag nézték meg, nem is mentek be minden helyiségbe. A lakóház irányára 15 000 000 Ft. Nem alkudtak az összegből, kifizetik, azt mondták.
Gyorsan kell nekik a ház, mert folyamatban van egy jelzáloghitel-ügyintézésük, 18 milliót vennének fel az édesanyjuk házára. Azt mondták, OTP jelzáloghitelre vennék meg az ingatlant. Önrészhez kértek tőlem pénzt, hogy gyorsan lebonyolódjon az ügy. Összesen 2 900 000 Ft volt az összeg, melyet az OTP-megtakarításomból fizettem ki nekik több részletben.

Több éve (5 év) megtakarítottam ezt a pénzt. Feleségem meghalt, és az életbiztosításra kaptuk ezt az összeget. Azt mondták, másnap a hitelre befizetik az összegeket. Mutattak nekem egy bizonylatot a befizetésről az én számlaszámomra, amit, azt mondtak letétként kezelnek a számlaszámomon, amíg nem történik meg a bejegyzés. Utólag kiderült, a bizonylat is hamis volt. Azért adtam nekik a pénzt, mert úgy voltam vele, a hitelből majd kifizetnek. Ezt is ígérték, hozzátéve, hogy még az ügyintézéssel járó költséget is fizetik nekem. Ami megint hazugság volt. Sajnos nagyon naiv voltam.

Hazafelé menet mondtam nekik a maklári házat, és akkor megnézték kívülről, mert nem volt nálam kulcs. Körbenéztek, és Füzesabony felé a kocsiban mondták, hogy őket inkább a maklári ház érdekelné, inkább azt veszik meg. Mondtam, rendben. Ár.: 2 800 000 Ft.
Hazaértünk, kitettek, és mondták, majd jelentkeznek. Régóta árulom édesanyám házát, szerettem volna már eladni. Egyik nap Farkas Kálmán hívott, azt mondta, minden rendben, mehetünk Mezőkövesdre az ügyvédhez, megcsinálni az adásvételi szerződést. Dr. Braunné dr. László Mária ügyvédhez mentünk. Ott elkészítettük az adásvételi szerződést a maklári házról. Ők azt mondták az ügyvédnél, hogy már kifizették nekem korábban a 2 650 000 Ft-ot, ami természetesen nem történt meg. Én erre nem reagáltam, mert azt mondták, hogy el ne szóljam magam az ügyvéd előtt. Az ügyvéd jelenlétében 150 000 Ft-ot adtak nekem, mely a szerződésben rögzítésre került. A szerződést aláírtuk, majd távoztunk.

Kint azt mondták nekem, hogy adjam vissza a 150 000 Ft-ot, mert még a fát ki kell nekik fizetni, és kellene nekik. (Fával foglalkoznak.) Odaadtam a maklári ház kulcsát, mert azt mondták, Kálmán felesége is szeretné látni a házat. Mondták, majd visszahozzák, de azóta sem történt semmi. A maklári ház melléképületeiben lévő pár edényt elkérték tőlem. A maklári szomszédok látták, hogy több dolgot is elvittek mint amit megengedtem nekik, nem csak az edényeket, hanem vasat, meg még ki tudja mit. Az ablakon is közlekedtek, mert betörték, hogy könnyű legyen a bejárás, ha már visszaadják a kulcsokat. Később tapasztaltuk, hogy kipakoltak minden értéket a házból. Még a padlásfeljárót is felfeszítették. Ami mozdítható volt, elvitték.

Azóta F. Kálmán a földhivatali bejegyzés után érdeklődik. Mondtam nekik, adják vissza a pénzem, amit a bankból vettem fel a hitel ügyintézéshez. A szerződés visszacsinálásról is szó volt, de ők azt mondták, csak akkor, ha kifizetem nekik a szerződésben szereplő 2 800 000 Ft-ot. A szerződésben lévő összeget nem is kaptam meg.

Kiderült később, hogy a szerződést elutasították, mert nem volt szárazbélyegző, meg az adatokkal is probléma volt. Többszöri próbálkozás után sem fogadták el nekik. Utána napi többször is zaklatott Kálmán, először kiírt számmal, majd ismeretlen számról, hogy alá kellene írni a javított szerződést. Nem vettem már fel a telefont.
Tudtam, hogy hatalmas csalás történt. Mivel engem nem tudott elérni, felhívta az ügyvédemet, és őt is zaklatta egyszer. Állítólag a füzesabonyi háznál is voltak éjszakánként, látták a szomszédok. Mérget adtak a kutyának, a zárt portámra bementek. Most már ott tartunk, hogy az egész ügyet úgy állítják be, mintha én lennék a bűnös. Ők, a tisztességes emberek ezt állítják. Követelik a ház árát. Amit ugyan nem fizettek ki...

/Forrás: Kuruc.info 2014.11.20./*B.Kiss-Tóth László