Pont ma recept: Natúr libamáj libahájban sütve

Pont ma recept: 

Hozzávalók: 30-40 dkg hízott libamáj, 80 dkg libaháj

Elkészítés: A hájat megmossuk, szárazra töröljük, és nagyobb kockákra vágjuk. A libamájat megmossuk, a hártyáktól, nagyobb erektől, esetleg epétől megtisztítjuk, nagyon óvatosan megtöröljük. A kockára vágott hájat lábasba tesszük, és közepes tűzön kiolvasztjuk a zsírját (kb. 30 perc), közben többször megkeverjük. Amikor már csak néhány pörcdarab úszik a zsírban, a zsírt egy kisebb lábasba szűrjük. A libamájat óvatosan belecsúsztatjuk, lefedjük és addig sütjük (vagyis inkább „pároljuk”) alacsony hő mellett a zsírban, amíg tűszúrásnál már nem távozik belőle vér. Közben óvatosan meg is forgathatjuk. A libamájat két lapát segítségével áttesszük egy tálba, majd a zsírt ismét átszűrve ráöntjük. Lefedve kihűtjük.

Tipp: Készíthetjük bőrös hájjal is, főként, ha a cél, hogy tepertőnk is legyen. Ebben az esetben azonban érdemes a bőrt alaposan megtisztítani sütés előtt. A sütés után visszamaradó libatepertő szintén finom csemege. Ha azonban nem vágyunk a tepertőre, használjuk a tisztább testhájat. Érdemes bőkezűen számolni a hájjal, hiszen attól függően, hogy milyen tálba tesszük a kisült libamájat, a kisült zsírnak feltétlenül elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a májat teljesen befedje (inkább maradjon, mint kevés legyen). Így az sem mindegy, hogy milyen tálba tesszük át a libamájat!


*Megjegyzés: Ízlés szerint (sütés közben vagy fogyasztásakor) nem árt enyhén megsózni a májat és a tepertőt.*B.Kiss-Tóth László