Százezres diplomatatáskákra is jutott az adózók pénzéből

Hivatali visszaélés, hűtlen kezelés felsőszinten? Végkielégítés nélkül ki kellene rúgni és forrásmegtérítő kártérítésre kellene kötelezni az elkövetőket... B.Kiss-Tóth László 

Az emberek parlagfű-irtásra felajánlott adó 1%-ából, közel 1,1 milliárd forintból luxuskiadásokra is bőven futotta. Drága telefonok, luxus bőrtáskák, milliós benzinszámlák.

 

hvg.hu számláról számlára végignézte, mire sikerült elköltenie az államnak az emberek parlagfű-irtásra felajánlott adó 1%-át, közel 1,1 milliárd forintot. A gyanútlan és naiv adózó azt gondolná, hogy bizonyára rengeteg motoros fűkaszát vettek belőle. Az igazság azonban sajnos nem ez: ebből a forrásból szereztek be például ezüstmetál cipőtisztító gépet a hivatalba, drága mobiltelefonokat, laptopokat és irodaszereket, de úgy tűnik, diplomatatáska és pogácsa is elengedhetetlen kelléke a pollenek ellen folytatott kemény harcnak. Az allerigiások meg tüsszögjenek, szenvedjenek, legalább addig sem tüntetgetnek.
hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy miként gazdálkodott az állam az állampolgároktól kapott milliárdos összeggel. 177 ezer adózó úgy rendelkezett, hogy személyi jövedelemadójának 1 százalékát az állam fordítsa erre a több millió ember életét megkeserítő problémának a megoldására. Az állam azonban úgy tűnik, hogy magasról tesz arra, hogy mit szeretnének a polgárai.
Mivel ilyen sokan a civil szervezeteknek felajánlható 1 százalék mellett az adójuk további 1 százalékát nem valamelyik egyháznak, hanem - úgynevezett kiemelt költségvetési előirányzatként, melyet az Országgyűlés határozott meg - a parlagfű elleni harcra adták, az állam kapott pluszban 1 100 793 334 forintot az adózóktól. Az egyre súlyosabb közegészségügyi kérdésnek a kezelése persze alapból is állami feladat lenne, de így adódott egy pótlólagos forrás, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium kezelt.
Annak ellenére, hogy meglehetősen szép summa gyűlt össze a parlagfű-mentesítésre, nem igazán sikerült eredményeket felmutatni. A Parlagfűpollen No Társaság adatai szerint a pollenkoncentráció nem csökkent elfogadható szintre, a betegek száma 2 millióhoz közelít. Az adózók felajánláslait kezelő Vidékfejlesztési Minisztériumnak pedig nem igazán akaródzott választ adnia arra, hogy mire költötték a parlagfű elleni harcra kapott pénzt. Mint ahogyan az várható is volt, nem volt véletlen a hallgatás, az 1,1 milliárdból ugyanis csak 463 millió maradt "tényleg" parlagfű elleni harcra.
A közérdekű adat kiadásából kiderült: az adófizetőktől származó 1,1 milliárdos parlagfűpénz nagyobb részét, összesen 642 millió forintot a minisztérium egyszerűen átcsoportosította másra, méghozzá főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre. Így már csak nagyjából 483 millió forint maradt, bár még ebből is lecsíptek 20 millió forintot ugyancsak az elbocsátások pénzelésére, így végül saját összesítésében is csak 463 millió forintról állította a minisztérium, hogy valóban „a parlagfű elleni védekezés szakmai feladataira” fordították.
Mindeközben a bírósági ítélet rákényszerítette az időközben Földművelésügyi Minisztériumra átkeresztelt, de a továbbra is Fazekas Sándor által vezetett tárcát, hogy a milliárdos összeg felhasználásáról az összes szerződést és számlát adja ki. A minisztérium nem kapkodott a 2013 októberében született ítélet végrehajtásával: a dokumentumokat két körben, azon belül is a második adagot csak idén, 2014 novemberében küldték el. A vontatott eljárást azzal indokolták, hogy „jelentős számú, több évvel ezelőtti iratot” kell átadniuk, ráadásul ezekben nem közérdekű személyes adatok is szerepelnek, ezeknek a „takarással felismerhetetlenné tétele” pedig időigényes, komoly munka. Bizonyára nagyon megterhelő feladat a szerződések másolatáról filctollal kihúzogatni az adatokat.
hvg.hu ezek után arra volt kíváncsi, hogy az 1,1 milliárdból hogyan költötték el azt a 463 millió forintot, amelyet a minisztérium szerint kizárólag a parlagfűpollen-koncentráció csökkentésére fordítottak.
A számlák alapján a félmilliárdos keret jelentős része többek közt a megyei kormányhivatalok, a hozzájuk tartozó földhivatalok, a növény- és talajvédelmi igazgatóságok, illetve más szakmai szervezetek napi fenntartási költségeire, így a különféle közüzemi számlák fizetésére ment el. Úgy látszik, a parlagfű elleni harc jelentős pluszt eredményezett nemcsak a még indokolható telefon- és mobilköltségben, de még a víz-, villany- és csatornafogyasztásnál is. A legkülönfélébb hivatalok ugyanis rendszeres rezsiszámláik egy részére egyszerűen rávezették, hogy annak adott részét a parlagfűpénzből fogják kifizetni.
A kiperelt anyagok közt a lap nem igazán talált magyarázatot arra, mégis honnan tudja a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal egy 19 ezer forintos villanyszerelési számláról, hogy azt parlagfű-mentesítés indokolja, ahogy a több százezres fénycsőszerelésnél sem. De az sem világos, miért tüsszögnek kevésbé az allergiások a szintén ugyanitt lekönyvelt kazánszereléstől.
A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal azért is jó példa, mert itt a pollen elleni harc miatt takarítani is többet kellett, legalábbis erre következtethetünk egy profi takarító cég nagytakarításról és szőnyegtisztításról szóló számláinak elszámolásából.
A parlagfű elleni harc elengedhetetlen kellékei továbbá az informatikai, irodatechnikai és mobilkommunikációs fejlesztések, beruházások. Akárcsak a karácsonyi kiskereskedelmi csúcsidőszaknál, úgy vették a digitális fényképezőgépeket, laptopokat, személyi számítógépeket és nyomtatókat, de akadt olyan is, ahol hatosával vették a notepadeket milliós összegért. De sorjáznak a számlák gyakorlatilag minden parlagfűpénzt költő hivatalnál az LCD-monitoroktól kezdve USB lézeregéren át a szkennerig mindenről, ahogy új, nagy értékű fénymásológépeket, mobil és hagyományos nyomtatókat is ebből a pénzből vettek. A Somogy Megyei Kormányhivatal 935 ezerért vett mobiltelefonokat, amelyeknek darabja kis kerekítéssel 78 ezer forintba került, míg egy másik számlájuk 130 ezres tabletekről szólt. Természetesen a fertőzött területek beazonosításához szükség van fényképezőgépekre és egyéb eszközökre, de semmi bizonyíték nincs arra, hogy a beszerzésekre a parlagfű elleni plusz munkák miatt volt szükség, ahogy azt sem, hogy ezeket végül erre a célra használták fel.
Közel 100 ezer forintos diplomatatáskák is kellettek
Nem fukarkodtak az irodaszerekkel sem, az irodagéppapírtól a borítékig, a háztartási csomagolópapírtól a tűzőgépeken át a nagy mennyiségű irodaszerig szinte mindet a parlagfű elleni harcra elkülönített forrásból szereztek be. A Csongrád Megyei Kormányhivatal pedig még egy bruttó 649 ezer forintos íróasztal-beszerzés is jutott az összegből. A beszerzésekből kiderült továbbá, hogy a gyomnövények elleni küzdelem elengedhetetlen kelléke, a közel 100 ezer forintért vásárolt bőr diplomatatáska, ez olyannyira szükséges volt, hogy rögtön tíz darabot is vettek belőle. Kissé mulatságos, hogy közhiteles térképészeti adatokat nyilvántartó budapesti földhivatal 21 ezer forintért beszerzett Budapest és környéke spirálozott térképekkel szerelkezett fel a parlagfű elleni harchoz.
Hatalmas összegek mentek el a hivatali gépkocsikkal kapcsolatos költségekére is, milliós üzemanyagszámlák, karbantartás a teljes szerviztől az egyszerű olajcseréig, mindenre futotta. Volt ahol azért figyeltek a látszatra, például a milliós üzemanyagszámlák között akad olyan, 320 ezer és 447 ezer forintos tétel, ahova azért kézzel odabiggyesztették:  „a parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtására felhasználva”.
A fővárosi kormányhivatala összesen 522 ezer forintért rendeltek elektromos cipőtisztító gépeket. A parlagfű irtásán serénykedő dolgozók cipője nagyon koszolódik, ezért rögtön három darabot is vásároltak a masinákból: két antracitot, és egyet ezüstmetál színben, darabját bruttó 150 ezer forintért.
A parlamentben is téma volt
Még októberben Magyar Zoltán jobbikos képviselő az országgyűlésben felháborítónak nevezte, hogy az állampolgárok által parlagfűirtásra adott adó 1 százalékokat, több mint 1,1 milliárd forintot, a minisztérium fenntartására költötték el.
Mint mondta, ennek az összegnek a többségéből végkielégítéseket és sütivásárlást finanszíroztak, a maradékot meg átcsoportosították. A Jobbik politikusa szerint ezzel 170 ezer embert vertek át. Ezért választ vár arra, hogy milyen vizsgálat várható az ügyben, és mikor nevezik meg a felelősöket. Emlékeztet rá, hogy az elszámolási kötelezettség elmulasztása már önmagában is bűncselekmény. A kormányoldal részéről természetesen semmitmondó választ kapott kérdéseire.
Magyarországon mintegy 800 000 hektár erősen fertőzött terület van, a hatóságok ennek 1 százalékát sem "találják meg". Hazánkban ennek köszönhetően mintegy 2 millióan szenvednek a parlagfű okozta allergiás tünetektől. Évente tízmilliárdokban mérhető a parlagfű által okozott anyagi kár. Rengeteg pénzt emészt fel a betegek kezelése, de tetemes károk származnak abból, hogy sokan a nyár végi időszakban egyszerűen nem tudnak dolgozni a parlagfű okozta tünetektől.
/Forrás: www.alfahir.hu 2014.12.02./*B.Kiss-Tóth László