Energiaellátási vészhelyzetre figyelmeztetnek a civilek      Hazánk vészhelyzetbe kerülhet, ha Oroszország beszünteti az Ukrajnán keresztül zajló gázszállítást az Ukrajnában uralkodó állapotok miatt – figyelmeztet a Magyar Békekör állásfoglalás-tervezetében, melyet vasárnap hoznak nyilvánosságra a „Magyarország az európai békéért Merkellel és Putyinnal” című budapesti béketanácskozáson.
     A keleti nyitást támogató Békekör szerint Magyarországnak elemi érdeke a térség békéje, mert az országra dermesztő jövő leselkedne, ha a nyugati szövetségi rendszer nem tágítana attól a tervétől, hogy terjessze érdekszféráját az orosz határig.
     Magyarországnak nemet kell mondania a háború-politikára, és arra az amerikai tervre, hogy összeugrasszák egymással Európa nyugati és keleti felét – vallja a Békekör. A civil összefogás szerint a megoldás kulcsa az ukrán semlegesség, és az Ukrajnát alkotó népek és nemzetiségek autonóm jogainak elismerése egy föderatív alkotmány keretében, egészen a kiváláshoz, azaz az önrendelkezéshez való jogig bezárólag. Kiinduló alapnak a szembenálló ukrán felek között 2014. február 21-én megkötött megállapodást tartják.
     „Ezt a megállapodást sem Kijev, sem a NATO nem tartja tiszteletben. Ellenkezőleg, Oroszország ellen uszítja az ukrán vezetést. Mindez azzal járhat, hogy Oroszország valóban nem nyom többé gázt az Ukrajnán át vezető csövekbe, hanem átirányítja Törökország felé, onnan pedig az EU-nak kell gondoskodnia az energiahordozó eljuttatásáról a célországokba” – fűzte hozzá Simó Endre, a Magyarok Házában tartandó béketanácskozás előtt. A konferencia társszervezője emlékeztetett arra, hogy az EU – amerikai nyomásra – nem engedélyezte a Déli Áramlat gázvezeték felépítését, ezzel megsértette hazánk biztonságos energiaellátáshoz, és nemzetgazdasági fejlődéshez fűződő érdekét. Komolyan kell venni az orosz kijelentéseket, mert békés politikai rendezés nélkül könnyen megtörténhet, hogy az EU és hazánk fázni fog – mondta Simó. +++

Kiadta: MSZF SZK