Gyömbér, a csodaszerA gyömbér rendkívül sokoldalú trópusi növény. Az ázsiai konyha elsősorban fűszerként használja, azonban gyógyhatásai miatt betegségek kezelésére is nagyon jól alkalmazható. 
Igazán jellegzetes, erősen fűszeres íze van, melyet a növény gyökerében termelődő illóolajtól kap. Ez egyben a növény hatóanyaga is, amely nagyon sok probléma orvosolásában hatásos. Legnagyobb mennyiségben a héj alatt található, ezért a növénynek ezt a részét használjuk gyógyszerként és fűszerként is. Ha egész gyökeret veszel, a lehető legvékonyabban szedd csak le a héját, vagy jó alaposan dörzsöld le víz alatt, így biztosan nem vész kárba egyetlen csepp sem.
Belülről fűt
Érezted már úgy a nyirkos, téli hidegben, hogy annyira átfagyott az egész tested, hogy sem a meleg zokni, sem a takaró vagy pulóver nem segít a didergéseden? Ilyenkor a gyömbérből készült nassolnivalókat neked találták ki. A gyökér egyszerűen felszeletelve, vagy éppen kandírozott formában kiváló lehet, ha javítanál a hangulatodon. Ha bírod az ízét, egy kis darabka elrágcsálásával pillanatok alatt felmelegítheted magad. Amellett, hogy nagyon egészséges, az egész testet kellemes meleg járja át, így pillanatok alatt elmúlik a kellemetlen reszketés. Amellett, hogy felfűti a testet és a lelket, az immunrendszert is erősíti.
Megfázás ellen
Ilyenkor télen a hideg mellett a legnagyobb problémát a különböző vírusok és baktériumok jelentik, amelyek bárhol leselkedhetnek ránk. A megfázás és más légúti problémák nagyon megkeseríthetik az életünket, nem csoda, ha gyors és hatékony megoldást keresünk rájuk. Több gyógynövény és gyümölcs is jó hatással lehet a betegségek kezelésében, azonban a gyömbérből készült tea különösen hatékony gyógyszer. A gyömbér említett illóolaja rendkívül erős gyulladáscsökkentő, így mindenféle téli betegség ellenszere lehet. Különlegességének köszönhetően képes csökkenteni a nyálkahártya irritációját, ami szintén nagyon sokat segíthet a megfázások kezelésében.
Ha gond van az emésztéssel

A népi gyógyászat leggyakrabban emésztőrendszeri problémákra alkalmazza a gyömbérgyökeret. Bármilyen formában, fűszerként vagy teaként, nagyon jól használható emésztési zavarok enyhítésére, gyomorrontás kezelésére, puffadás, émelygés és hányinger ellen. Serkenti az emésztést, javítja az étvágyat.
Ma már egyre gyakrabban alkalmazzák daganatos betegségek kezelése közben, mivel hatékonyan enyhíti a kemo- és sugárterápia mellékhatásaként jelentkező étvágytalanságot és hányingert.
Bár hatása rendkívüli, a legtöbb gyógyszerrel ellentétben hatalmas előnye, hogy nem hat a központi idegrendszerre. Hatását nem úgy fejti ki, mint az általában alkalmazott gyógyszerek, így a mellékhatások is elmaradnak a gyömbér használatakor.

Köhögés enyhítésére
Csípős fűszerességének köszönhetően segíthet enyhíteni a megfázás okozta köhögést is. Teaként vagy nyersen fogyasztva megtisztítja a tüdőt és a légutakat a felgyülemlett nyáktól, amely a köhögést és a nehézlégzést okozhatja. Mivel gyulladás- és fájdalomcsökkentő is, nagyon jól enyhítheti az erős köhögés kellemetlen velejáróit. Külsőleg is kimondottan jól használható. Illóolaját a kámforos krémekhez hasonlóan a mellkas és a hát bedörzsölésére is használhatjuk.
Ha fájnak az ízületek
Már volt szó gyulladáscsökkentő hatásáról, de jó tudni, hogy a gyömbér nagyon jól hat az ízületi gyulladások, a reuma vagy más mozgásszervi gyulladásokra is, hatékonyan csillapíthatja az arthritiszes betegek fájdalmát. Ezek a problémák ilyenkor, télen különösen nagy gondot jelenthetnek a mindennapi teendők elvégzésében. Az ilyen jellegű fájdalmak kezelésére nemcsak belsőleg, külsőleg is használhatjuk krém vagy illóolaj formájában.
Brjeska Dóra
/Forrás: www.otvenentul.hu/egeszseg/91515 2015.02.13./*B.Kiss-Tóth László