Mindenki nagyon elégedett volt a másikkal a Walzman-Orbán-találkozón

Megjegyzésem:
Nem azért mondom, de ahogy ezeket a képeket nézegetem, azt látom, hogy kettejüknek még a szemeik sem állnak jól. Cinikusan összenéznek, összekacsintanak, lelkiekben szinte egyet gondolva összetartanak. A köznép érdekét és akaratát meg mindketten nagy ívben letojják. A három nap múlva hozzánk látogató  Putyin csak nehogy megelégelje ezt a kétszínűséget, mert akkor aztán nekünk is lesz nemulassunk! Főleg, ha az olcsó(bb) orosz gáz egyrészét majd visszairányíttatja a mi Orbánunk Porosenkóéknak. *B.Kiss-Tóth LászlóKijev kérni fogja az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását, ha vasárnapra virradóan nem lépteti életbe mindkét szemben álló fél a tűszünetet Kelet-Ukrajnában. Ezt Petro Porosenko ukrán államfő jelentette ki pénteken, amikor megbeszélést folytatott Kijevben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel - olvasható az "ukrán" államfő hivatalos honlapján a megbeszélésről közzétett közleményben.
 
Indoklásul azt hozta az ukrajnai elnök, hogy Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár nemcsak országukat képviselték a csütörtökön véget ért minszki csúcstalálkozón, hanem az Európai Uniótól is felhatalmazást kaptak a tárgyalásra. Hozzátette, hogy az ülés összehívásában Magyarország támogatására is számít.
Orbán Viktor elmondta, hogy tisztában van a tűzszünet és a minszki megállapodások teljesülésének fontosságával. A találkozón szót ejtettek a két ország együttműködéséről az energiabiztonság területén, beleértve az Ukrajnába irányuló gázszállítások diverzifikációjának további előrehaladását.
 
Szó volt az ukrajnai magyar kisebbség helyzetéről. A megbeszélésen részt vett Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője, aki azt állította, hogy a Kárpátalján élő magyarok támogatják Porosenko elnöknek a "béke megteremtésére tett erőfeszítéseit". Hozzátette, hogy az ukrajnai magyar kisebbség nem érez nemzetiségi alapon történő hátrányos megkülönböztetést Ukrajnában. Orbán Viktor kifejezte elégedettségét az ukrajnai magyar kisebbség jogainak tiszteletben tartását illetően. A tárgyalófelek megvitatták továbbá a magyar kisebbség szociális és kulturális fejlődésének további lehetőségeit.
Az ukrán államfő köszönetet mondott Magyarországnak Ukrajna függetlenségének, területi épségének és szuverenitásának támogatásáért, valamint a humanitárius segítségnyújtásért, beleértve a kelet-ukrajnai harcokban megsebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését - tartalmazza az államfő honlapján közzétett közlemény a magyar kormányfő munkalátogatásáról.
 
(Forrás: MTI nyomán Kuruc.info 2015.02.14.)*B.Kiss-Tóth László