MSZF: Nemzeti érdek a jó viszony Oroszországgal


 Az Oroszországhoz fűződő jó viszony Magyarország nemzeti érdeke – írta a Magyar Szociális Fórum hétfőn, az orosz elnök keddi látogatásának előestjén kiadott állásfoglalásában.
     A civil szervezet azt reméli Vlagyimir Putyin keddi budapesti látogatásától, hogy erősíti a nemzeti szuverenitást, és segít abban, hogy hazánk érvényre juttassa a nemzeti fejlődéséhez fűződő magyar érdekét. Ennek kulcsát az MSZF a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatok erősítésében, mindenekelőtt a magyar lakosságot közvetlenül érintő földgázellátás hosszú távú biztosításában látja. Vissza kell szerezni az orosz piacot a magyar mezőgazdasági termékeknek is, ehhez azonban nélkülözhetetlen az EU-szankciók visszavonása – hangsúlyozzák. Nagyon fontos volna a vízumkényszer megszüntetése is, mert ez szorosabbra fűzné az emberi kapcsolatokat – írják.
    További fontos összekötő kapocs a két ország között az Ukrajnában élő magyar és orosz nemzeti kisebbségek széleskörű autonóm jogainak biztosítása a kijevi „egységes nemzetállamiság” politikája helyett. A MSZF ebből a szempontból előremutatónak tarja a február 12-i minszki megállapodás 11. pontjában foglaltakat, miszerint „Ukrajnában alkotmányreformot kell végrehajtani 2015-ben. Ennek elsődleges célja a decentralizáció, továbbá olyan törvények meghozatala, amelyek szavatolják a keleti régiók különleges státusát”.
    Az MSZF precedens értékűnek tartja ezt a megállapodást a Kárpátalján élő magyarság autonóm jogainak elnyerése szempontjából is. A föderatív alkotmányjogi berendezkedés érdekében áll az Ukrajnát alkotó valamennyi nemzetnek, nemzeti kisebbségnek és etnikumnak – írják. Megjegyzik, hogy 2014. február 21-én már született egy megállapodás a szemben álló ukrán felek között az alkotmányreformról, de a kijevi vezetés hátat fordított neki, a megállapodás végrehajtását garantáló Németország és Franciaország pedig – egészen a minszki megállapodás aláírásáig - tudomásul vette a kijevi elutasítást.
    A Magyar Szociális Fórum fontosnak tartaná, ha a magyar kormány a január 1-én megalakult Eurázsiai Gazdasági Unióval is kereskedelmi megállapodást kötne, és utat nyitna a hasonló jellegű megállapodás előtt az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió között.+++


Kiadta: MSZF SZK