Nagyot eshet a héten a benzin ára

A finomított kőolajtermékek ára több százalékot esett a nemzetközi piacokon, miközben a forint árfolyama erősödött, így ismét csökkenhet az üzemanyagok ára ezen a héten a GKI Energiakutató Kft. szerint – írta hétfői számában a Magyar Nemzet, a Népszabadság és a Népszava.

Az elemzőcég a benzinár 5-7 forintos, a gázolaj árának 2-3 forintos mérséklődésére számít. A csökkenéssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 387-390 forint lesz, a gázolajé pedig 365-367 forint. A nettó átlagkeresetből most 6 százalékkal több benzint és 15 százalékkal több gázolajat lehet venni, mint egy éve – írták.

A GKI kiemelte, hogy az üzemanyag árát a nemzetközi tendenciák mellett befolyásolja az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulása.
Az intézet szerint a piacot bizonytalanság jellemezte múlt héten, mivel a görög rendezés és a kínai tőzsde árfolyamainak stabilizálása mérsékelte az árnövekedési várakozásokat, az iráni tárgyalások lezárása pedig erősítette az árcsökkenésre vonatkozó előrejelzéseket. Ugyanakkor az amerikai kőolajfúrások számának csökkenéséről szóló hétvégi hírek az ezzel ellentétes folyamatok lehetőségét erősítették.
A GKI elemzése megjegyzi, hogy a piaci túlkínálat továbbra is jelentős, továbbá a Nemzetközi Energiaügynökség szerint a kőolaj iránti kereslet az év második felében mérséklődik, míg több helyen kapacitásbővülésre lehet számítani.
Forrás: hvg.hu