Az "élősködő" generáció

Dőzsölő nyugdíjasok a vízparton
Dőzsölő nyugdíjasok a vízparton
A minap a kezembe akadt a Generációnk cimű magazin XI. évfolyam, 2013/8. száma. Mivel a magazin a nyugdijasokkal, azok ügyeivel, életével foglalkozik - magam is e népes generációhoz tartozván - érdeklődve beleolvasgattam. Így akadt meg a tekintetem a címben szereplő íráson, melyet Bán András vetett papírra. Mivel az írás legalább másfél millió nyugdíjast érint, úgy gondoltam közzé teszem, hogy azok is elolvashassák, akik az írásban megjelent magazinhoz nem jutnak hozzá. Kinek-kinek a vérvérsékletére bízom, hogy miként reagál a cikkben megjelentekre...
(Mészáros Albert)

Ime az írás egy az egyben, minden változtatás nélkül:
Bán András:

" A METROPOL hasábjain megjelent Frei Tamás irása Nizzából. A "tolvajok generációja" címmel. Provokatív és az idősebb generáció ellen hangulatot keltő írásában megemlíti, hogy főleg nyugaton a fiatalabb generáció tudatába egyre mélyebben rágja bele magát a "tolvajgeneráció" kifejezés.

Tolvajok a mai 50-60 évesek, akik már éppen nyugdíjasok, vagy akik pár év múlva lesznek azok. Ők lopták el a mai fiatalok jövőjét és évtizedekig fognak még a mai fiatalok hátán élősködni.
Tény, hogy vannak, akik békétlenséget próbálnak szítani a generációk között. Nemrégiben az ATV Start Plusz műsorában egy blogger tette próbára a nézők türelmét. Ő radikális nyugdíjcsökkentésért harcol, mondván, hogy a mai fiatalok a jövő erőforrásai, és azt is nehézményezte, hogy nem halnak meg időben.

A kormány 2010-ben hangoztatott álláspontja szerint " a nyugdíjrendszer jelen formájában 30 évig fenntartható", talpra állították a nyugdíjrendszert, az ország is jobban teljesít, és nőtt a foglalkoztatás is. Az ettől eltérő véleménnyel bírók érthetetlen, hogy miért pont a nyugdíjasokat állítják be bűnbaknak, és miért az ő juttatásaikat akarják csökkenteni amiért már megdolgoztak. Nem zavarja őket az igen elterjedt fekete és szürke munka, a 4 órás bejelentett munka 12 órás foglalkoztatással, a zsebbe való fizetés általánossága. Az adó és járulékelkerülés aggasztó méreteket öltött, ami hiányzik a költségvetésből. Ugyanakkor igaz az is, hogy sok munkavállalót belekényszerítettek ebbe a helyzetbe, és nem mindenki önszántából rövidíti meg az államot és saját magát is. Igen, saját magát is, mert nem csak a jelen nyugdíjasainak a járandóságához és az államháztartáshoz nem járul hozzá megfelelően, de saját leendő nyugdíját is "feléli", és részben a foglalkoztatója zsebét tömi vele. Ennek tükrében elgondolkoztató, hogy most milyen tolvajgenerációról is beszélünk? Ki lop meg és kit, és ki az élősködő akár akaratán kívül is?

A nyugdíjcsökkentést támogatók nyugodtak lehetnek, hiszen a jelenlegi évenkénti emelési indexálás egy növekvő gazdaság és reálbér emelkedés mellett garantálja a nyugdíjasok elszegényedését az aktív munkavállalókhoz viszonyítva. A nyugdíjcsökkentést szorgalmazók belegondoltak e abba, hogy a nyugdíjcsökkentés bármilyen fondorlatos és rafinált formája, akár diffrenciált nyugdíjemelés útján is, ami felborítja az elért poziciókat, mivel járna az aktív dolgozók adó és járulékbefizetés moráljára? 

Az érintett nyugdíjasok jogos felháborodásáról nem is beszélve. A munkalapú társadalomhoz a munkaalapú, befizetésalapú nyugdíj is hozzátartozik!

Az mindenesetre megállapítható, hogy akik a nyugdíjasokra mint erőforrásfelélő tolvajgenerációra tekintenek, alkalmatlanok arra, hogy a rájuk háruló aktuális problémákkal /például az elképesztő méreteket öltött adó és járulékelkerülés jelentős csökkentése/ megküzdjenek, és ezért inkább az idősebb generáció ellen fordulnak, őket téve felelőssé saját tehetetlenségükért. Egyfajta méltánytalan kampány, lobbizás kezd kibontakozni az idősebb generáció ellen, amit a nyilvánosság segítségével és erejével a társadalmi béke érdekében meg kell állítani."
Bán András 2013.07.25.

/Forrás: Generációnk, XI. évf. 2013/8./
/Forrás: http://www.otvenentul.hu/tarsasag/index.php/blogs/view/10035 Mészáros Albert blogja, 2013.08.10./*B.Kiss-Tóth László

Íme, Frei Tamás cikke eredetiben:

Tolvajok generációja

Frei Tamás írása Nizzából 2013.07.04.

„Ameddig csak előre látunk, spórolás következik, megszorítások, elszegényedés. Ez tehát tolvajgeneráció, szól a nyugati fiatalság ítélete, mert ellopták a mostaniak jövőjét.” 
Tolvajgeneráció – súlyos, sokakat sértő kifejezés ez, mégis egyre több európai országban bukkan fel. A 2008 óta tartó gazdasági mélyrepülés felelőseinek keresése közben kezdték el használni, főleg Nyugaton. A tolvajgeneráció kifejezés egyre mélyebben rágja bele magát a fiatalok tudatába.

Merthogy a tolvajok a mai 50 és 60 évesek. A már éppen nyugdíjasok vagy akik pár év múlva lesznek azok. Ők lopták el a fiatalabb generációk, a mai 20-as, 30-as és 40-es éveiket taposók jövőjét.

Elsőre furcsa és talán nem is azonnal érthető a vád, de mind több és több országban gondolják végig, hogy van-e benne igazság. A lényege az, hogy a manapság nyugdíjba menőknek „mindenük megvolt”. A legszerencsésebb generáció, mert nem rázta meg az életüket sosem háború (hiszen már a második világháború után születtek), alapvetően ingyenes oktatás és remek egészségügy járt nekik, részük volt a nyugati ingatlan-áremelkedés sokakat meggazdagító buborékjában (olcsón vettek, és tőlük függetlenül sokszorosára nőtt a vagyonuk), ráadásul most még előttük áll a kényelmes életet biztosító nyugdíjas kor is. Évtizedekig fognak a mai fiatalok hátán élősködni – így szól a vád –, hiszen Nyugat-Európában 80 év fölötti az átlagéletkor, köszönhetően a remek egészségügyi ellátásnak. Ami, ugye, nekik még megadatott. Az ő életükben még nem kellett az ellátáson spórolni. 

Ráadásul éppen ez a generáció az, amelyik a 80-as évektől kezdődően, mert mindent akart, mert kapzsi volt, mert nem tudta, hogy hol a határ, tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért. Adósságokba keveredett, sőt, választópolgárként eladósodásba kergette a kormányait is (hiszen mindent akartak). És persze a politikusok populista demagógiával engedtek is nekik. Aminek aztán az lett a vége, amit most magunk körül tapasztalunk. 

Ameddig csak előre látunk, spórolás következik, megszorítások, elszegényedés. Ez tehát tolvajgeneráció, szól a nyugati fiatalság ítélete, mert ellopták a mostaniak jövőjét. Az új generációk lesznek kénytelenek utólag kigazdálkodni ennek a letűnt, békés aranykornak a túlköltekezését. Ezért aztán a mai fiatalok valószínűleg már nem fogják megismerni, hogy milyen is az, amikor valakinek élete végéig van biztos állása. Hogy milyen lehetett az a kor, amikor csak a lumpenek (a lakosság 4-5 százaléka) félt attól, hogy elveszíti a munkahelyét. Amikor Nyugaton mindenki tudott pénzt keresni, aki dolgozni akart. 

A mai nyugati fiatalok 25-30 százalékos munkanélküliséggel, már egyáltalán nem ingyenes oktatással és romló egészségüggyel szembesülnek. Dühösek, mert látják, hogy egyre csak nő a szakadék, hogy évről évre rosszabb lesz, hogy a hátukon kell cipelniük az időseket, pedig épp a mai nyugdíjasok élték fel az ő jövőjüket is.

A nyugati lapokban egyre több írás szól arról, hogy a mai 20-asok nem Ibizára szeretnének eljutni, hanem időutazáson részt venni. Megtapasztalni, hogy milyen is lehetett az az európai élet és biztonság, amelyet elloptak tőlük a kapzsi idősek, akik előre felélték a következő húsz év összes megtakarítását.

Tolvajgeneráció, amely helyett most majd évtizedekig kell gürcölni, és miattuk megszorítani. 
/Forrás: https://www.metropol.hu/cikk/1059372-tolvajok-generacioja 2013.07.04./*B.Kiss-Tóth László
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
...és Bán András cikke egy kicsit (jószándékkal) továbbértelmezve, Frei Tamás cikke kommentálva (
Zsóka [mailto:zsoka54@t-online.hu] által
Mielőtt elolvassátok, megosztok veletek egy információt:
A néhai Prof. Dr. Popper Péter tartott egyszer, kb. 4 éve egy előadást az alábbi témához kapcsolódóan és mivel ott is felmerült a nyugdíjasok léte, elmondta a következőket!
Mivel kíváncsi volt, személyesen bement a statisztikai hivatalba és azzal, hogy munkájához kell az adat, hivatalosan kikérte, hogy az akkor nyugdíjba menők mennyi évre termelték meg az államkassza bevételét.
MOST FIGYELJ!
Azt mondták neki, hogy, az akkor nyugdíjba menők előre megtermelték a nyugdíjukra valót a 134. születésnapjukig! Aztán meg kifejtette az értetlenségét, hogy akkor most MI VAN? Mondta, hogy ez az amit ő sem ért.
 Élősdi nyugdíjasok?
*Az "élősködő" generáció*????????????????????

A Metropolban megjelent Frei Tamás írása Nizzából "Tolvajok generációja" címmel.
Provokatív és az idősebb generáció ellen hangulatot keltő írásában megemlíti, hogy főleg Nyugaton a fiatalabb generáció tudatába egyre mélyebben rágja be magát a "tolvaj-generáció" kifejezés. Tolvajok a mai 60-100 évesek, és a már éppen nyugdíjasok is, vagy akik pár év múlva lesznek azok. Ők lopták el a mai fiatalok jövőjét, szerinte ez a legszerencsésebb generáció, mert nem rázta meg az életüket háború, és évtizedekig fognak még a mai fiatalok hátán élősködni. Élősködni !!!
 Tény, hogy vannak, akik próbálnak békétlenséget szítani a generációk között.
 Nemrégiben az ATV Start Plusz műsorában egy Kiss Zoltán nevű, túltáplált kinézetű blogger tette próbára a nézők türelmét, és vélhetően a széket is, amin ült. Ő radikális nyugdíjcsökkentésért harcol, mondván, hogy a mai nyugdíjasok felélik a jövő erőforrásait, és azt is  nehezményezte, hogy nem halnak meg időben (!!!).
Emellett léteznek olyan szakértők, akik teljesen egyoldalú
kimutatásokkal és érvelésekkel szintén az idősebb generáció ellen lobbiznak.
A kormány kommunikációját tekintve teljességgel érthetetlen azok viselkedése, akik az idősebb generáció ellen hangulatot keltenek, és hadjáratot szeretnének indítani. Hiszen a kormány 2010-ben hangoztatott álláspontja szerint "a nyugdíjrendszer a jelen formájában 30 évig fenntartható", és a biztonság kedvéért 2010-óta még számos intézkedést is hoztak, amellyel talpraállították a nyugdíjrendszert, ráadásul az ország tagadhatatlanul jobban teljesít, és nőtt a foglalkoztatás is.
 Fogadjuk el, hogy vannak akik nem értenek ezzel egyet, és más a véleményük erről. Az akkor is érthetetlen, hogy miért az idősebb generációt és a nyugdíjasokat állítják be bűnbaknak, és miért az ő juttatásaikat akarják megnyirbálni, amiért már megdolgoztak, és más alternatíva meg sem fordul a fejükben. Például az, hogy harcot indítsanak és javaslatokat készítsenek arra, hogy lehetne jelentősen csökkenteni a feketemunkát, a szürkemunkát, a 4 órásra bejelentett munkát 12 órás foglalkoztatással, a zsebbe fizetést, számla nélküli munkát, a külföldi munkavállalást, és még lehetne sorolni a bajokat. Az adó- és járulék-elkerülés aggasztó méreteket öltött, ami hiányzik a költségvetésből!
Köztudott az is, hogy sok munkavállalót belekényszerítettek ebbe a helyzetbe, és nem mindenki önszántából rövidíti meg az államot és saját magát is. Igen saját magát is, mert nem csak a jelen nyugdíjasainak a járandóságához és az államháztartáshoz nem járul hozzá megfelelően, de a saját leendő nyugdíját is feléli, és részben a foglalkoztatója zsebét tömi vele.
Ennek a tükrében elgondolkoztató, hogy most milyen tolvajgenerációról is beszélünk? Ki lop meg és kit, és ki az élősködő, akár az akaratán kívül is. Vajon Frei Tamás a Francia Riviéráról és a túltáplált blogger hogy vélekednek erről?
Tudják-e, hogy többek között még 2008-ban 8%-kal csökkentették az induló nyugdíjakat, majd felemelték a nyugdíj-korhatárt, és megszüntették a korhatár előtti nyugdíjakat, megváltoztatták az évenkénti nyugdíjemelési indexálást?
Megnyugodhat a blogger, mert a nyugdíjemelési indexálás egy növekvő gazdaság és reálbér emelkedés mellett garantálja a nyugdíjasok elszegényedését az aktív
munkavállalókhoz viszonyítva. Mennél tovább él a nyugdíjas, annál szegényebb lesz. Ezért lenne kívánatos a svájci nyugdíjemelési indexálás visszaállítása, mert ez  igazságosabb! De ezért persze nem lobbiznak a "nyuggerezők", pedig ez érdekükben állna nekik is.  Így ez a feladat a nyugdíjas érdekképviseletekre marad. A 16%-os szja bevezetése is növelte a jövedelemkülönbséget az aktívak és a nyugdíjasok között, csak erről kevés szó esik.
A nyugdíjcsökkentést szorgalmazók belegondoltak-e abba, hogy nyugdíjcsökkentés bármilyen fondorlatos és rafinált formája, akár differenciált nyugdíjemelés útján is, ami felborítja az elért pozíciókat, mivel járna az aktív dolgozók
járulék- és adóbefizetési moráljára? Az érintett nyugdíjasok jogos felháborodásáról nem is beszélve. El lehet gondolni...
Megtapasztalják, hogy nincs értelme több adót és járulékot befizetni, mert semmi garancia nincs arra, hogy a leendő nyugdíjukat idővel nem kurtítják-e meg nekik is.
 A munka-alapú társadalomhoz a munka-alapú, befizetés alapú nyugdíj is hozzátartozik. Azok, akik azt hánytorgatják fel az érintett generációnak, hogy megúszták a háborút, végképp betegesen gondolkodnak. Ha lett volna újabb háború, talán nem is létezhetnének, hogy ostoba nézeteiknek hangot adjanak, vagy éppen a harcok alatt megrokkant, végtaghiányos hozzátartozóikkal kellene foglalkozniuk.
De az is lehet, hogy éppen ezt hiányolják.
Az érintett generáció "mentségére" legyen mondva, egy részük azért 1956-ban megtapasztalhatta, hogy milyen a háború íze, milyen érzés az, amikor még a pince alja is remeg a becsapódásoktól, és azon tűnődhetett, vajon ráomlott-e a ház a pincekijáróra vagy sem. De lehet, hogy az ilyen élmények sem nyugtatják meg azokat akik szerencsés, háborút megúszó tolvaj- generációról beszélnek. Az megállapítható, hogy akik a nyugdíjasokra mint erőforrás felélő tolvajgenerációra tekintenek, alkalmatlanok arra, hogy a rájuk háruló aktuális problémákkal (például az elképesztő méreteket öltő adó- és járulék-elkerülés jelentős csökkentése) megküzdjenek, és ezért az idősebb generáció ellen fordulnak, őket téve felelőssé a saját tehetetlenségükért.
Ez a méltánytalan kampány, lobbizás kezd kibontakozni az idősebb generáció ellen, amit a nyilvánosság segítségével és erejével és a társadalmi béke érdekében meg kell állítani.

Bán András

Vattay Szabolcs véleménye:
Függetlenül az alább idézett Popper Péter kutatásainak eredményétől, érdemes volt elolvasni az alábbi okfejtéseket a nyugdíjasokkal kapcsolatban. Tegyük félre ezt a tanulmányt, és nézzünk szembe a helyzettel. Undorító világban kell élnünk, és még undorítóbb idők következnek, ami már nemigen fogja érinteni azokat a nyugdíjasokat, akikről az egyre inkább hevülő gyűlöletkampány szól. Csak így tovább, kedves nyugdíjasokat nem kedvelő agyatlan fiatalok! Ez az út vezet odáig, hogy benneteket nem csak nem fog szeretni az utánatok követő generáció, hanem meg is fog benneteket verni, esetleg le is fog dobni a Taigetoszról. Arra csak kevés agyatlan gondol, hogy sok családnak a nyugdíjas nagyszülők jelentik a túlélést. Egy nagyon bölcs mondás szerint egy társadalom fejlettségének fokmérője az, ahogyan bánik az öregekkel és persze az őnáluk is védtelenebb állatokkal. Tisztelet a kivételeknek! – agyatlan fiatalok, csak olvassatok minél többet frei tamás tollából, mert nem sokat ronthat már a ti gondolkodásotokon. Egyetek minél több mérgezett élelmiszert, igyatok sok kólát, és el ne felejtsetek káliummal mérgezett sót fogyasztani, így már nem lesznek gondjaitok a nyugdíjazással! Sőt nem lesznek gondjaitok a családalapítással sem, amelyre egyébként se vágytok. El ne felejtsétek, hogy ne szaporodjatok, mert akkor olyan szörnyetegeket fogtok nemzeni, akik tényleg ledobnak benneteket egy szikláról. Nem kell nektek család, nem kellenek nektek szülők, nagyszülők! Ám amikor pénzre van szükségetek, akkor felejtsétek el gyorsan a NAGYIT, mert az alábbi tanulmány értelmében biztosan lopott pénzt fog adni nektek. Verjétek csak szét az amúgy is már elemeire bomlott családjaitokat; maradjatok egyedül, ne legyen senki körülöttetek. Szerintetek így teljes az élet! Hát legyen így, és ezt tiszta szívemből kívánom nektek.
Vattay Szabolcs
/Forrás: Vattay Szabolcs 2016.02.17-i levele/*B.Kiss-Tóth László 2016.02.17.