Agymanók: pszichológia gyerekeknek

Az emberi elmét eddig nem sok gyerekeknek szóló rajzfilm választotta története színhelyéül. Az Agymanók ismeretet közvetít, toleranciára nevel és fejleszti az érzelmi intelligenciát.
A 11 éves Riley szüleivel él Minnesotában, mikor édesapja munkája miatt a család San Franciscóba költözik. A kislánynak el kell hagynia megszokott környezetét, és ez kizökkenti érzelmi egyensúlyából. Nem csoda, hogy Derű, Bánat, Harag, Majré, Undor átveszik felette az irányítást. Ők mind a lány elméjében, a "fejhadiszálláson", egy vezérlőpult mögött dolgoznak azon, hogy átvezessék őt a mindennapok kihívásain. A nemrég Magyarországon is bemutatott Agymanók című mozi erről a fejben lévő világról szól.
A Szörny Rt.-t is rendező Pete Docter filmjéből megtudhatjuk, mit tart ma a tudomány az emberi elme működéséről, a gondolkodásról, az érzelmek, az emlékek vagy az álmok világáról. A készítők különösen nagy hangsúlyt fektettek a tudományos pontosságra, idegtudósokkal, pszichológusokkal, pszichiáterekkel, az agyi képalkotó eljárások és a fejlődési pszichológia szakértőivel konzultáltak – állítja Nagy Gergő kommunikáció tanácsadó, szociológus Soulbook című blogjában. Ebben a körben a legismertebb név Paul Ekmanamerikai pszichológusé, akitől eddig se volt idegen a mozgókép világa, hiszen a Hazudj, ha tudsz! (Lie to Me) című közkedvelt tévésorozat lényegében az ő munkásságán alapul.
Derű, Bánat, Harag, Majré, Undor nézelődnek
Fotó: 
Legismertebb kutatási területe a különböző érzelmeket tükröző arckifejezések, illetve azok univerzális jellegének a vizsgálata – olvasható a Soulbookon megjelent cikkben. Azt, hogy bizonyos érzelmek ugyanúgy felismerhetőek az arcról a világ minden táján, evolúciós eredetük és egymástól elkülönült funkciójuk van, azt már Charles Darwin leírta 1872-es Az érzelmek kifejeződése az embernél és állatoknál című munkájában. Viszont az a megállapítás, hogy az alapérzelmek száma 6, az már Ekman és munkatársának Wallace V. Friesennek a kutatásain alapult. Vannak olyan kutatók, akik 3, 16 és 27 alapérzelemről szólnak, de a filmben végül Ekman eredményeire alapoztak, aki nem mellesleg az Agymanókat készítő Pixar székhelyének otthont adó San Franciscóban dolgozik.
Az Ekman-féle 6 alapérzelem az öröm, a bánat, a harag, a meglepődés, a félelem és az undor, de mivel a félelmet és a meglepődést egymáshoz nagyon hasonlónak találták a Pixar munkatársai, ezért a kettőt összevonták, így lettek végül a szereplők a citromsárga színű Derű, a kék Bánat, a vörös Harag, a lila Majré és a zöld Undor. Eredetileg több, egyéb érzelem is versengett a bekerülésért, de végül elvetették őket. Ez lett a sorsa a büszkeségnek, a kárörömnek, az unalomnak, az áhítatnak, a szégyennek, a zavarnak és a megvetésnek.
Az adott egyénre és életszakaszra jellemző domináns érzelmeket szintén láthatjuk, amik leginkább a temperamentumnak feleltethetőek meg. A főszereplő kislánynál ez az alapbeállítás a Derű, anyjánál a Bánat, apjánál a Harag. Nem véletlen, hogy az irányítópultnál ők ülnek középen.
A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt tartalmas élményt nyújtó mozi egyik legnagyobb pozitívuma tehát a tudományos hitelességre való törekvés. Ezen túlmenően mindenkinek segíthet megérteni és elfogadni a saját, illetve a többiek érzéseit, viselkedését, tehát az önismeret és az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez kiváló támogatást ad – véli Nagy Gergő.
Az Agymanók további pszichológiai vonatkozásairól a Soulbookon olvashat.
Hasonló témájú írásokat a HVG Extra Pszichológia számaiban olvashat. Legfrissebb számunk május 22-én jelent meg, ezúttal az apaság témájával foglalkozunk. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is - a kiadónál!
Forrás : hvg.hu