Az egyik legnagyobb tabu ma: ha a férfiaknak fáj

A férfigyász egyik alapvető jellemzője, hogy az érintett környezete, tágabb értelemben maga a társadalom is nehezen ismeri fel, gyakran akaratlanul is átnéz rajta.
Képzeljük csak el, ha temetést követően egymás kezét fogó, halkan, kis csoportban együtt sírdogáló férfiakat látnánk. Rosszul kódolt megküzdési stratégia, hogy a férfit racionalitás, a nőt érzelmek jellemzik. Hogy a férfinak magának kell megoldania lélektani problémáit, a nő „legálisan” kér segítséget, s ezért a környezet megértést és hálát mutat.
A női és férfiszerepeket alapvetően két faktor: a velünk született tényezők, illetve a társadalmi normák alakítják. A velünk született tulajdonságok vagy hajlamosító tényezők kutatása még mindig gyerekcipőben jár. A nők és férfiak eltérő lelki folyamatait ezért – valószínűleg tévesen – elsősorban szocializációs, a neveltetésben gyökeredző mechanizmusokkal magyarázza a pszichológia tudománya. A gyász esetében is hasonló helyzettel van dolgunk. A női és férfigyász közötti különbségeket elsősorban szocializációs és társadalmi értékrendi tényezőkkel magyarázzuk.
A férfi abortusza
A láthatatlan gyász klasszikus példája a magzat – abortusz miatt bekövetkező – elvesztésének feldolgozása. A szakirodalom és az érintett intézmények szinte kizárólag az anya nehéz helyzetével foglalkoznak. Pszichológusi tapasztalataim szerint azonban a férfiak sokszor nehezebb helyzetben vannak, mint maguk az anyák. Hogyan lehetséges ez? Egyrészt előfordulhat, hogy az abortuszról a döntést az anyák sokszor „az anya jogán”, a férfi bevonása nélkül vagy akarata ellenére hozzák meg. Az apák maguk is elsődleges döntéshozónak tekintik az anyát, és véleményükkel nem akarják tovább nehezíteni a szeretett személy helyzetét.
A férfinak mindig magának kell megoldania?
Fotó: A férfiak számára tehát a legfontosabb lélektani kapaszkodó, a helyzet feletti kontroll érzése hiányzik. Így, bár az anya az elsődleges elszenvedő, a „folyosón várakozó apa” lélektani terhe veszélyesen nagy lehet. Környezetemben fordult elő, hogy az apa tiltakozása ellenére a betegen született gyermeket az anya gyermekotthonban kívánta elhelyezni. Az apa a férfigyász klasszikus formáját mutatva bezárkózott, hallgatag és megközelíthetetlen lett, mély depressziója sajnálatos módon öngyilkossághoz vezetett.
Léder László pszichológus cikkét teljes terjedelmében a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, november 20-án megjelent számában olvashatja, melyben az elengedés, a gyász és az újrakezdés témáját járjuk körül szakértő szerzőinkkel. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!

További cikkek a témában: A gyermekek gyászáról, a szakításkor érzett fájdalmunkról, és egy kisfiú, Bendegúz vallomása, akinek elváltak a szülei.

Forrás:hvg.hu