Végre bizonyították, hogy a rendetlenek kreatívabbak

Amerikai kutatóké az eredmény, amit a szívünk mélyén mindig is sejtettünk.
Kutatások sora bizonyítja, hogy a rendes környezet rendezettebb viselkedésre ösztönöz, a rendetlenségről pedig az ellenkezőjét feltételezzük. A Minnesotai Egyetem Kathleen Vohs vezette kutatócsoportja a közelmúltban utánajárt, lehet-e mégis valamilyen haszna a felfordulásnak.
Az első kísérlet résztvevőinek fele szépen rendbe rakott, a másik fele rendetlen irodában töltött ki kérdőíveket, majd megkérték őket, hogy adakozzanak jótékony célra, kifelé menet pedig választhattak egy alma és egy szelet csoki közül. A rendből érkezők az elvártnak megfelelően többet adakoztak, és inkább választották a gyümölcsöt, mint a többiek.
A rendből érkezők adakoztak
Fotó: 

Amikor azonban a következő kísérletben hasonló alaphelyzet után pingponglabda felhasználására kellett minél jobb ötletekkel előállni, a rendetlen környezetből érkezők kreatívabbnak mutatkoztak. A kutatók irodai elrendezésen kívül más környezetekben is – lakásban, autóban, sőt a weboldalakon – kimutatták a hatást.
Hasonló témájú írásokat a HVG Extra Pszichológia legfrissebb, augusztus 18-án megjelent számában is olvashat, mely a kreativitással, tehetséggel, tehetséggondozással, az izgalmassá tehető párkapcsolatokkal, a sokoldalú családi élettel foglalkozik. Keresse az újságárusoknál, vagy rendelje meg – akár a régebbi számokat is – a kiadónál!