Figyelmeztető lövés

Indoklás nélkül blokkolt majd egy napra rá újra elérhetővé tett a Facebook egy a CEU bezárása ellen tüntetőkkel szemben kritikát megfogalmazó oldalt. A blokkolás a CEU ügyével kapcsolatos tüntetés előtt egy-két órával kezdődött, a tüntetés végeztével másnapra újra elérhető volt a kormánypárti weboldal.
Újra beavatkozott a Facebook a magyarországi médiaegyensúly alakulásába egy nem-liberális politikai weboldal fiókjának blokkolásával. A kormánypárti hírportál napi rendszerességgel fogalmazott meg kritikát Soros György társadalomformáló pénzosztogatásával szemben, kritizálta a külföldről pénzelt álcivil szervezetek magyarországi tevékenységét, emellett a Soros György nemzetközi aktivista-hálózatát leleplező WikiLeaks-kiszivárogtatásokról is beszámolt. A weboldal Facebook-oldalát azt követően blokkolták, hogy Budapesten több helyszínen megkezdődött a gyülekezés a Soros György egyetemének bezárása elleni tüntetésekre.
A kormánypárti weboldal blokkolásával a Facebook beavatkozott a magyar médiapiaci egyensúlyba, mert a közösségi média üzemeltetői szemmel láthatóan ideológiai alapon és konkrét politikai ügyek mentén döntöttek egy-egy népesebb elérésű felhasználó blokkolásáról. Miközben a liberális nézeteket képviselő weboldalak elérését semmivel nem korlátozza a Facebook, a nem-liberális politikai közösségek/hírportálok fiókjait immár rendszeres jelleggel teszi elérhetetlenné. Korábban a jobboldali radikális csoportok közönség-elérését ritkította meg az amerikai közösségi média, a tegnapi lépéssel pedig – annak időzítése miatt – egy konkrét politikai ügy mellett, a CEU működésének fenntartása mellett köteleződött el a Mark Zuckerberg által alapított vállalat.
Valamennyi eset egyértelművé tette, hogy a liberális és a nem-liberális felhasználók nem egyenlő feltételekkel használhatják a Facebook szolgáltatását.
Korábban egy orosz geopolitikai szakértő, Andrej Koribko könyvében kifejtette, mivel magyarázhatóak az ehhez hasonló lépések: az online közösségi média térnyerésével a hálózati hadviselés mindennapossá vált, ebben az új hadviselési formában vannak jelen technikai segédeszközként a Facebook-hoz hasonló vállalatok, melyek lehetővé teszik a nem-liberális kormányok elleni gyors mozgósítást, nagy létszámú potenciális tüntető elérését.
Miközben a liberális/bevándorláspárti csoportok korlátlanul növelhetik közösség-elérésüket és használhatják a Facebook szolgáltatását tömegdemonstrációk szervezésére, a Facebook üzemeltetői minden egyes számukra kényes, mérföldkő jellegű külpolitikai vagy belpolitikai történés előtt nagytakarítást hajtanak végre.
A Facebook nem törölte az Angela Merkel Budapestre érkezésekor szimpátiatüntetést szervező csoportokat, de eközben alapos előkészület jelleggel kitörölt számos olyan felhasználót, ami Vlagyimir Putyin Budapestre érkezése előtt hajlandóságot mutatott arra, hogy szimpátiatüntetést szervezzen, és ehhez megfelelő (néhány tízezret bőven meghaladó) tömegelérése volt.
Miközben a Facebook nem törölte a bevándorláspárti csoportokat sem – annak ellenére, hogy azok bizonyítottan a terrorszervezetek terjeszkedését segítik elő -, a 2015-ös nagy migrációs hullám előtt blokkolta a legnagyobb magyar radikális jobboldali weboldalak/politikai közösségek felhasználóit, hogy ezek a csoportok ne rendelkezzenek nagy tömegeléréssel, amikor a sokszázezres migrációs hullám ideér a magyar határokhoz.
A CEU melletti nyílt kiállással a Facebook üzemeltetői figyelmeztető lövést adtak le: ti ott Magyarországon egy amerikai közösségi média szolgáltatását használjátok, tűrnötök kell, hogy esetenként az amerikai érdekcsoportok nézetei mentén a fiókjaitok törölve lesznek. Nem csak egyértelművé vált ezáltal, hogy a Facebook a hálózati hadviselés eszköze immár Magyarországon is, de utóbb megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a hálózati hadviselésnek ez az eszköze csak a liberális oldal számára elérhető, a veszélyes nagyságúra duzzadt politikai ellenfeleket egyik óráról a másikra is elnémíthatják.
/Forrás: http://www.hidfo.ru/2017/04/figyelmezteto-loves/ 2017.04.03./*B.Kiss-Tóth László