11 emberi mutáció és rendellenesség


A genetikai mutációk lázban tartják az orvosokat és kutatókat, ám annál rosszabb szerepet kényszerítenek arra, akin épp megjelennek.


Hyperdontia: akár 50 fog egyetlen szájban
Ahogy neve is mutatja, sokfogúságot jelent, a normálisnál sokkal több fog jelenik meg a szájban. A teljes populáció 1-4 százalékát érintő rendellenesség, ami akár ötven fogat is jelenthet egyetlen szájban.
Hyperdontia
Idegenkéz-szindróma
A nem domináns kéz vagy láb  önállósítja magát,  irányíthatatlanná válik, és önállóan cselekszik, akár tulajdonosa teljes tiltakozása ellenére. Előfordult már, hogy az idegen kéz megpofozta,  vagy fojtogatta “gazdáját”, s mivel a két végtag közt nincs kommunikáció, az sem ritka, hogy az idegen kéz makacsul ellenkezik a domináns végtaggal. Ennek mértéke a mutáció, vagy a betegséget kiváltó agysérülés mértékétől, helyétől függően változik.
Ektodaktília – kétujjúság
Az illető úgy néz ki, mintha rákolló lenne a keze vagy a lába helyén. Már az anyaméhben kialakul, nagyjából kilencvenezer embert érint a Földön.
Lobster-claw-syndrome-Ectrodactyly
Hipertrichózis, vagy farkasember szindróma
Az illető legyen akár fiú, akár lány, extrém szőrnövekedést tapasztal szerte a testén, az arcán is. A  betegség ritka, de örökölhető, sőt: ismerni egy egész családot, ahol mind a 19 ember ilyen rendellenességgel küzd.
farkas
Jesus Aceves és családja hipertrichózisban, más néven farkasember-szindrómában szenved. Neki és gyermekeinek a testét fekete szőr borítja. Dolgoztak már cirkuszban, küzdöttek már az állandó gúnyolódással, gyógyulást azonban egyelőre nem remélhetnek.
Fájdalom iránti kongenitális érzéketlenség
A mutáció miatt a beteg nem érzi a fájdalmat, ez pedig súlyos sérülésekhez vezethet – főleg gyerekeknél – illetve felfedezetlen betegségekhez.
Olivia Farnsworth of Crosland Moor, Huddersfield suffers from a rare chromosome disorder which means she does not feel pain and rarely gets tired. Doctors have called her bionic.
Ez a kislány, Olivia Farnsworth sosem éhes, sosem fáradt, és sosem fáj semmije. A betegség miatt azonban Olivia veszélyérzete nem alakult ki megfelelően, kiszalad száguldó autók elé, nem veszi észre, ha megsérti magát valamivel, még azt sem érzi, ha eltöri a karját vagy a lábát.
Progresszíven elcsontosodó fibrodiszplázia
A betegség gyógyíthatatlan, az idő előrehaladtával az ember szép lassan kővé válik, végtagjait előbb-utóbb amputálni kell, s minél több sérülés éri, a folyamat annál gyorsabb. Ha izmot ér sérülés, az is megkövülhet. Gyógymódot nem ismerni, a betegség összesen 700 embert érint a világon.
Fibrodysplasia-ossificans-progressiva
Proteusz-szindróma
A bőrben, a csontokban, izmokban, zsírszövetekben, a vér- és a nyirokrendszerben lévő sejtek túlszaporodásával járó rendellenesség, ami a csont- és kötőszövetek rendellenes és fájdalmas kinövéseivel jár. 500 ilyen esetet ismerünk, de gyógymódot sajnos nem.
Proteus-syndrome
Porfíria – Vámpír szindróma
A porfirin vegyületek a vörösvérsejtek oxigén szállításában és a vérképzésben játszanak életbevágó szerepet. A porfíriás betegeknél a porfirinek elővegyületeikkel együtt felhalmozódnak, vagy méreganyagként kiürülnek a szervezetből. Az akut típusú betegség komoly fájdalmakat okoz, rohamokkal, idegrendszeri összeomlással jár. A nem akut betegeknél a bőr fényérzékeny, és mindenféle sérülésre érzékenyebbé válik. A bőr végül sötét színű, vékony és szőrtelen lesz, a vizelet is más színű, mint kéne, a fogíny sorvadásnak indul, a beteg sápadt, a népi orvoslásban ráadásul vérivással próbálták csillapítani, így valószínűleg a porfíria a vámpírlegendák gyökere.
Vampire-syndrome-Porphyria
Egy brit család két fia, George és Simon Cullen vámpír szindrómában szenvednek:  George és bátyja, Simon nem tud izzadni, bőrüket óvni kell a közvetlen napfénytől és jó néhány foguk hiányzik – szemfoguk viszont különösen hegyes-csúcsos, éppúgy, mint ahogyan a filmben Drakulától láthattuk.
Állandó szexuális izgalom szindróma
A rendellenesség legismertebb képviselője a 44 éves Kim Ramsey nővér, akinek száz orgazmusa van egy nap. Ez azonban extra megterhelést jelent szervezetének, a nő is úgy nyilatkozott, ez egy rémálom, és nem az öröm forrása – kimerült, és folyamatosan fájdalmai vannak.
Persistent-genital-arousal-syndrome1-300x217
Halszag szindróma
A betegek hiába fürdenek, állandó halszaguk van. A klinikai nevén trimetilaminúriaként ismert kór tulajdonképpen anyagcserezavar, a szervezet képtelen lebontani a bizonyos élelmiszerekben megtalálható trimetilamin nevű vegyületet, annak megemelkedett koncentrációja okozza a lehelet, a verejték és a vizelet elviselhetetlen halszagát. Rosszabb esetben nem halszaga van az illetőnek, hanem szemét-, rothadás- vagy ürülékszaga.
Genu recurvatum
A térdek hátrahajlanak, pont ellentétes szögben, mint kellene.
Photo Credit Deb Bell Ortho patient from interior of the country travelled all the way to the coast of Pointe Noire for screening. Her legs are bent backwards. Mother balances her as she walks PAT_17042_RAVETTE_ORTHO_DB
Forrás: Cutepawz
/Forrás: http://lemon.hu/2016/03/05/ *B.Kiss-Tóth László 2017.05.27.