A katolikus szentek egy része valószínűleg meleg volt a vatikáni tanácsadó szerint


Szövegközi kép 1 James Martin jezsuita atya a Vatikán kommunikációs tanácsadója, akit idén áprilisban nevezett ki Ferenc pápa. Az LMBTQ emberekhez megértően viszonyuló pap most a Facebookon tett progresszív kijelentést a szentekről.

Szövegközi kép 2
Szent Szergiusz és Szent Bakkhusz 

Beszámolót osztott meg arról, hogy az egyik püspök olyan katolikus rendezvényen jelent meg, ami támogatja az LMBTQ közösséget. Egyik hozzászólója erre megjegyezte, hogy erről egyetlen kanonizált szentnek sem lesz jó véleménye. Martin azonban nem hagyta válasz nélkül:

Néhányuk valószínűleg meleg volt. Az emberiség egy bizonyos százaléka meleg, ezért jó eséllyel néhány szent is az volt. Meglepődsz majd talán, ha a mennyországba kerülve LMBTQ férfiak és nők fogadnak.

Martin egyébként nem mond újat azzal, hogy melegek is voltak azok között a hús-vér emberek között, akiket később szentté avattak. Nem egy esetben erről a történészek véleménye is megegyezik, míg más esetekben, például Assziszi Szent Ferencet illetően inkább csak sejtéseik vannak.

De ott van például Szent Szergiusz és Bakkhusz, akik még a keresztény rítusoknak megfelelő szertartás keretében is megerősítették kapcsolatukat. Ez utóbbitól valószínűleg eléggé összezavarodhatnak azok, akik elutasítják az azonos neműek polgári házasságát is, nemhogy az egyházit. Szergiusz és Bakkhusz római polgárok voltak és a császári hadsereg magasrangú tisztjei. A görög nyelvű szövegek egyértelműen a “szeretők” szót használják kapcsolatuk leírására. Titokban mindketten felvették a kereszténységet és ez okozta a vesztüket. 303-ban nem voltak hajlandóak áldozatot bemutatni a római főisten, Jupiter tiszteletére, ezért elöljáróik letartóztatták őket, női ruhát adtak rájuk, és megalázásuk céljából végigűzték őket a város utcáin. Ez azonban nem törte meg őket, ezért elválasztották és kínzásoknak vetették alá őket, amibe Bakkhusz belehalt. Azon az éjszakán Szergiusznak látomása volt.

Szövegközi kép 3 
Szent Szergiusz és Bakkhusz története / Elastic Theatre, London

Bakkhusz jelent meg előtte teljes harci díszben és egy angyal arcával. Bakkhusz arra kérte, hogy tartson ki a hite mellett és majd örökké együtt lesznek szerelmesekként a mennyországban. Ez még a korszakban is szokatlan ígéret volt, mert a mártírok mindig azt az ígéretet kapták, hogy az Úrral lesznek a mennyekben, nem a párjukkal. Másnap Szergiuszt megkínozták és végül lefejezték.

A negyedik század közepétől páros szentként tisztelték őket egészen 1969-ig, akkor a katolikus egyház törölte őket a hivatalos szentek listájáról. Egyes vélemények szerint éppen az 1969-es Stonewall-lázadás évében történt törléssel akarta az egyház elejét venni, hogy az LMBTQ-jogi mozgalom hivatkozhasson rájuk. 

(GayStarNews)