Európai béreket akar a Jobbik?

Elég abból, hogy rabszolgatörvényeken és alacsony béreken alapszik a magyar gazdaságpolitika!


Z. Kárpát Dániel, a Jobbik Vállalkozásfejlesztési bizottságának az elnökeként szakszervezeti találkozót hívott össze a párt béruniós kezdeményezése kapcsán. Az ellenzéki politikus ennek kapcsán arról beszélt, hogy egyenlő munkáért, egyenlő bért kellene fizetnie a dolgozóknak, ehhez a multik közteherviselésre is szükség lenne.
Gyöngyösi Márton, a párt politikusa a találkozó utáni sajtótájékoztatón beszámolt a béruniós kezdeményezés állapotáról: az európai polgári bizottság felállításáról, az országjárásról, a szakszervezeti és szakmai egyeztetésekről. Gyöngyösi szerint az eddigi magyar kormányok, az elmúlt 27 évben arra alapozták a magyar gazdaságpolitikát, hogy alacsony bérekkel és a munkatörvénykönyv rugalmasságával kiszolgáltatták a magyar dolgozókat a multiknak. Úgy fogalmazott, hogy ezzel a gazdaságpolitikával szakítani kell.
Vámos Csaba, a Magyar Munkavállalókért Mozgalom elnöke elmondta, hogy egyetértenek a béruniós kezdeményezéssel, ahhoz csatlakoznak, mi több ők is országjárásba is kezdenek. Ezzel együtt rabszolgatörvénynek nevezte azt a módosítást, amit a kormánypártok terveznek a munkatörvénnyel kapcsolatban.
Juhászné Kovács Edit, az Autóipari Munkavállalók Aszódi Szakszervezetének az elnöke szintén támogatja a béruniós aláírásgyűjtést, elmondta azt is, hogy a Munkatörvénykönyv módosítása ellen tiltakozni fognak.

*

A magyar önkormányzatok csatlakozását is várják az európai bérunióhoz


A Jobbik helyi képviselőin keresztül el kívánja érni, hogy az önkormányzatok is támogassák a párt európai béruniós kezdeményezését.
Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese, a béruniót kezdeményező polgári bizottság vezetője szombaton budapesti sajtótájékoztatón elmondta: pártja megkérte minden - települési és megyei - önkormányzati képviselőjét, hogy a soron következő közgyűlési üléseken nyújtsanak be olyan előterjesztéseket, amelyekben a testületek támogatását kérik a béruniós kezdeményezéshez.
Minden önkormányzatnak joga van arra, hogy véleményt nyilvánítson országos politikai kérdésekről - tette hozzá.
Gyöngyösi Márton közölte, amíg az Európa Bizottság meghozza a döntését a polgári kezdeményezésről, addig országjárásba kezdenek, és lakossági fórumokon tájékoztatják majd a választókat. Ezek mellett szakmai egyeztetéseket is lefolytatnak majd.
Elmondta, pártja reménykedik abban, hogy az önkormányzatok "autonóm módon" képesek lesznek dönteni erről a "sorskérdésről", hiszen "települési szinten érezhető leginkább az elmúlt 27 év elhibázott gazdaságpolitikájának, fejlesztési politikájának a legtöbb káros hatása". Így az elvándorlás, az elszegényedés és a munkanélküliség.
Ugyanakkor szerintük az európai uniós kohéziós politika sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket - tette hozzá az ellenzéki politikus.
Gyöngyösi Márton kijelentette: pártja meggyőződése, hogy ezzel a polgári kezdeményezéssel ellenzékből "már többet tett az életszínvonal felzárkóztatásáért, mint amennyit Orbán Viktor háromszor négyéves kormányzása alatt".
Hiszen - mint mondta - nemcsak az uniós eszközt találták meg a bérek felzárkóztatásához, hanem ehhez a közép-kelet európai országok szövetségét is megnyerték.
/Forrás: https://jobbik.hu/hireink/magyar-onkormanyzatok-csatlakozasat-varjak-az-europai-beruniohoz 2017.04.08./*B.Kiss-Tóth László 2017.05.17.
*

Érdektelenség vagy csalás?

A Fővárosi Közgyűlés ma tárgyalt a Jobbik által benyújtott európai béruniós kezdeményezés támogatásáról. A fideszes vezetés hozzáállását már önmagában az is jól mutatja, hogy az előterjesztést utolsóként vették napirendre, azonban ami végül történt, az egészen példátlan.
Miután a szavazás lezajlott, a szavazatösszesítő tábla - egészen szokatlan módon - mintha lefagyott volna, azon semmilyen eredmény sem jelent meg. Tisztán látszott, hogy valami nincs rendben, főleg úgy, hogy közben több képviselő is jelezte, hogy nyomott gombot, ám a kijelző nem mutatta a leadott voksokat.
Tarlós István ennek ellenére kisvártatva a következő kijelentést tette: "Érvénytelen a szavazás. Van olyan, hogy nem szavaz, ilyen kategória. Senki nem ment ki a teremből, megállapították a határozatképességet. Nem kívántunk dönteni ebben a kérdésben."
Ezt követően az ülést a főpolgármester berekesztette, miközben - hogy klasszikust idézzek - úgy örült, mint a macska, miután lenyelte a kanárit. A Jobbik felháborítónak tartja a mai esetet, és külön sajnálatunkat fejeznénk ki abban az esetben, ha az történt volna, hogy Tarlós István a Fidesz általánosan megszokott szintjére süllyed.
Tokody Marcell Gergely, a Jobbik fővárosi képviselője
/Forrás: https://jobbik.hu/hireink/erdektelenseg-vagy-csalas 2017.05.10./*B.Kiss-Tóth László 2017.05.17.