Kubatov verőlegényeit vetették be egy belvárosi vendéglátóhely elfoglalására -a rendőrök nem intézkedtek

Reklám Stratégiai tanácsadóként volt jelen április elején egy belvárosi étterem birtokba vételénél a Fidesz-közeli "kopaszok" vezetőjének tartott Tóth Csaba - írja az Átlátszó. Értesülésük szerint az ügyben önbíráskodás gyanúja miatt indult eljárás az V. kerületi kapitányságon. A kérdés csak az, hogy a rendőrség ezúttal végigviszi-e az ügyet, vagy ugyanúgy megszünteti a nyomozást, mint tette azt a választási irodában történtek esetében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tájékoztatása szerint mindenesetre gyanúsítottak még nincsenek. 

Szövegközi kép 1

Harminc-negyven, kigyúrt, félelmet keltő személy, továbbiakban "kopaszok", security feliratot tartalmazó ruhában, minden előzetes értesítés nélkül megjelentek a vendéglátóhelyen, az asztalokhoz ültek, a bent levő vendégeket hangoskodással, trágárkodással megijesztve távozásra bírták. 

Ez áll abban az Átlátszó birtokában lévő feljelentésben, amelyet másfél hónappal ezelőtt tettek meg az V. kerületi kapitányságra. A "kopaszok" a vendégtérnél beljebb is jutottak, és a "konyha ajtóinak zárjait dologi erőszakkal feltörték és zárat cseréltek." Az alkalmazottak ekkor hívtak rendőrt, mert nagyon féltek – áll a feljelentésben. 

A rendőrök “azt mondták, nem intézkednek, mert "nem folyik vér", és ez birtokháborítási ügy, amiben a jegyzőnek kell eljárnia. A helyszínen tartózkodó "kopaszoknak" jelezték a rendőrök, hogy semmilyen fizikai erőszakot nem alkalmazhatnak. A "kopaszok" azt mondták, hogy őket a tulajdonos Giant Hungary Kft. bízta meg azzal, hogy önhatalommal az ingatlant birtokba vegyék." 

Az étterem, az V. kerületi Sas utca 4. szám alatt található Godunov elfoglalásában a fotók tanúsága szerint részt vett a "kopaszok" vezetőjének tartott Tóth Csaba, aki társával a bárpultnak támaszkodva követte figyelemmel az eseményeket.

Szövegközi kép 2

Az étteremfoglalók az ingatlan tulajdonosát, a Giant Hungary Kft.-t képviselték, és ebben egy bírósági ítélet alapján joguk volt eljárni – közölte az Átlátszóval Mikó István, aki a Városligetben is segítette a biztonságiak munkáját, amikor elfoglalták a "ligetvédők" táborát. 

Most a Patrol Group Kft. kapott megbízást arra, hogy jogos önhatalommal élve vegye birtokba a belvárosi éttermet. Amikor megérkeztünk oda, elmondtuk, hogy mit szeretnénk, és azt, hogy miért vagyunk ott. Mindezt a kiérkező rendőrökkel is közöltük. 

A Giant Hungary annak az Eduard Uszikov ukrán üzletembernek az érdekeltsége, aki Habony Árpád ismerőse, és aki a minap Happy Fortuna néven vendéglátós céget alapított a Belvárosban. A cég székhelye éppen a Godunov étterem címére, a Sas utca 4. szám alá van bejegyezve. 

A Giant Hungary Kft. Uszikovék központi vállalkozása, amely a sajtóban már megjelent cikkek szerint mintegy 5 milliárd forintos ingatlanvagyonnal rendelkezik, és annak nagy része az V. kerületben található. 

Mikó István az Átlátszó megkeresésére azt hangsúlyozta, hogy az étterem általuk jogosnak tartott birtokba vétele során nem történt atrocitás, szerinte erről tanúskodik az általuk készített videó, illetve a rendőri intézkedésről felvett jegyzőkönyv is. 

"Ezek alapján nehéz lesz bizonyítani az önbíráskodást" – vélekedett Mikó István, hozzátéve, hogy a Patrol Group stratégiai tanácsadójaként tevékenykedő Tóth Csaba is hajlandó ezt elmondani a rendőröknek, ha meghallgatják az ügyben. 

A Mikó István által békésnek tartott birtokba vételt a másik fél természetesen teljesen másképp látta, a szóban forgó vendéglátóhelyet üzemeltető LL Investment Kft. feljelentést tett önbíráskodás és más bűncselekmények gyanúja miatt a belvárosi kapitányságon a kopaszok látogatása után. 

Hogy az incidens óta eltelt több mint egy hónap alatt mire jutottak a rendőrök az ügyben, meghallgatták-e a résztvevőket, az étterem munkatársait, esetleg aznap esti vendégeit, nem tudni. A BRFK részéről egyelőre csak a nyomozás elrendelésének tényét erősítették meg: a nyomozás jelenlegi határideje június 6., ami meghosszabbítható, és az ügynek még nincsenek gyanúsítottjai. 

Mikó István elmondása szerint a hatóság részéről még senki nem kereste meg őket. Ha ez valóban így van, elképzelhető, hogy a nyomozás az NVI-s vizsgálódáshoz hasonló módon zajlik. A választási irodánál történtek ügyében a nyomozati iratok tanúsága szerint hiába azonosították a kopaszokat, senkit nem hallgattak meg közülük sem tanúként, sem gyanúsítottként. Továbbá az sem érdekelte a BRFK munkatársait, hogy a választási iroda elnöke, Pálffy Ilona mit tapasztalt a helyszínen, és miért küldte el az oda kihívott rendőröket, amihez egyébként joga sem lett volna. 

A rendőröknek nem lesz egyszerű dolguk, ha mégis igazságot akarnak tenni a vendéglátóhellyel kapcsolatos jogvita ügyében, ugyanis az egész történet 2013-ra nyúlik vissza: a Giant Hungary Kft. akkor adta bérbe az éttermet a Panorama Caffé Kft.-nek, amely aztán a Giant Hungary hozzájárulásával adta tovább használatba az ingatlant az LL Investment Kft.-nek. Ezt a beleegyezést akkor sem vonta vissza az Uszikov-érdekeltség, amikor jogvitába keveredett a Panorama Cafféval – ecseteli a helyzetet a feljelentő a hatóságnak szóló anyagban. 

A Panorama Caffé Kft. és az LL Investment Kft. annak a Veres Istvánnak az érdekeltségei közé sorolhatók, aki hosszú harcot vívott a Citadellán kétséges jogcímen üzemeltetett vendéglátóhelyének fennmaradásáért, ám végül kivonult onnan. Az üzletember a Zóna Taxi miatt a Budapest Airporttal is jogvitába bonyolódott. A vállalkozó 2006-ban Vizoviczki Lászlóval is összerúgta a port. 

A választottbíróság végül idén március 6-án a Giant Hungary Kft.-nek adott igazat, és egyebek mellett arra kötelezte a Panorama Caffét, hogy harminc napon belül ürítse ki az ingatlant, azt adja vissza a felperes birtokába, valamint az elmaradt bérleti díjak megfizetésének ellentételezéseként fizessen meg 14 millió forint plusz áfát. 

A választottbíróság előtti pert viszont megszüntették az LL Investment Kft. ellen, mivel a vele kötött bérleti szerződés nem tartalmazott választottbbírósági kikötést. A pereskedés azonban nem zárult le a választottbírósági eljárással, mert a Fővárosi Törvényszék előtt folyamatban van még egy bírósági ügy a Giant Hungary és a Panoráma Caffé között. Továbbá egy másik, a törvényszék Gazdasági Kollégiuma előtt tárgyalt perben az LL Investment azt szeretné elérni, ha a bíróság megállapítaná az üzemeltetésében lévő vendéglátóhelyre a tulajdonjogi igényét. 

Ezen perekre vonatkozóan a Fővárosi Törvényszék azt közölte, hogy később tud tájékoztatást adni. 

(Átlátszó nyomán)
Forrás: https://kuruc.info/r/2/173318/ 2017.05.29./*B.Kiss-Tóth László