KÜLFÖLDRŐL BEHOZOTT HASZNÁLT GÉPJÁRMŰ HONOSÍTÁSA, GÉPJÁRMŰ ÁTÍRÁS


(​Tesla Model X      A kép illusztráció)

KÜLFÖLDRŐL BEHOZOTT HASZNÁLT GÉPJÁRMŰ HONOSÍTÁSA

Magyarország mióta csatlakozott az Európai Unióhoz megnőtt a külföldről behozott gépjárművek száma és ezzel a hivatalokba beérkező honosítási kérelmek is. A külföldről behozott járművek több eljáráson mennek kersztűl, mire magyar rendszámmal lesznek ellátva. Vegyük hát a feladatokat sorrendbe:
1. Mivel kell rendelkezni ahhoz, hogy elkezdődhessen a honosítási eljárás
 • Ha a jármű magánszemélytől lett vásárolva külföldön, akkor egy kétnyelvű adásvételi szerződés (itt letölthetők a nyomtatványok)
 • Ha külföldi cégtől lett vásárolva, akkor a külföldi számla illetve kétnyelvű adásvételi szerződés is szükséges a forgalomba helyezéshez illetve jogfolytonosági nyilatkozat. (nyilatkozat itt letölthető)
 • A járműhöz tartozó külföldi okmányok (forgalmi engedély, illetve ha van külföldi rendszám, akkor az is kell)
2. Ahhoz hogy maga a honosítási eljárás megkezdődhessen, a járművet a Nemzeti Közlekedési Főhatóságnál be kell mutatni, azért hogy megkapja műszaki vizsgáját a jármű. Márka független kis műszaki állomások nem vizsgáztathatják a járművet. (Budapesten Vas Gereben utcai NKH állomás vagy Mozaik utcai NKH állomás ahol egyedi forgalomba helyezése műszaki vizsgálatot végeznek) A műszaki vizsga eljárás keretében megállapítást nyer a jármű környezetvételi besorolása, amely alapján majdan későbbi eljárás folyamán a Nemzeti Adó és VÁM hivatal kiszabja a regisztrációs adót. Honosításhoz az eredetiségvizsgálat nem szükséges EGT tagállamból érkezett járművek esetén.
 • A műszaki vizsgálat díja: 55.000 Ft teljes 2 év friss műszakival, átvizsgálással és ügyintézéssel (egyedi forgalomba helyezési határozattal együtt értendő személyautó esetén)
 • Külföldi érvényes műszaki vizsga honosítása: 28.000 Ft (a külföldi forgalmi engedélyben szereplő műszaki érvényesség dátumát kapja meg műszaki érvényességnek az ár tartalmazza az átvizsgálás és ügyintézés díját is)
3. Műszaki vizsga meglétét követően jön a regisztrációs adó megfizetése. A regisztrációs adó megállapításához elengedhetetlen információ hogy Euro hányas motorral rendelkezik a jármű, milyen környezetvédelmi besorolású. A külföldi forgalmi engedélyek tartalmazzák ezen besorolást a V.9.-es pontnál illetve az elkészült műszaki adatlapon is fel van tüntetve.
 • VPID szám (Vám tarifa szám) díj 3.000 Ft
 • Regisztrációs adó kiszámítása alábbi képre kattintva könnyedén kiszámolható:
  regisztrációs adó kalkulátor
4. Regisztrációs adó megfizetését követően az okmányirodába folytatódik az eljárás, ahol maga a magyar rendszám és forgalmi engedély kerül kiállításra.
 • forgalmi engedély 6.000 Ft
 • törzskönyv 6.000 Ft
 • rendszám 8.500 Ft
 • átírási, vagyonszerzési illeték 2014.01-től kötelezően megfizetendő mely az alábbi táblázat alapján könnyen kiszámolható

5. Kösse meg nálunk online legolcsóbb kötelező biztosítását a kiszemelt gépjárműre, kattintson és számoljon kalkulátorunkkal!
6. Komplett szolgáltatásunk költsége teljes ügyintézés esetén csak 20.000 Ft pluszt jelent önnek a hivatalos költségeken felül! Önnek nincs más teendője, mint felhívni minket és az alvázszáma illetve gépjárműve típusa megadásával időpontot egyeztetni hozzánk!
auto-atiras.hu nyitvatartás
Amint látható a honosítás nem egyszerű és probléma mentes eljárás. Rögös út vezet a végéig mire a külföldi jármű magyar rendszámmal lesz ellátva. Vállaljuk hogy 3-4 nap alatt lebonyolítjuk a teljes ügyintézést. Önnek nincs más dolga, mint a fent említett okmányokkal eljöjjön hozzánk időpont egyeztetés után és megbízon minket az ügy lebonyolításával! Nincs sorban állás, idegeskedés. Ez egy igazi egyablakos ügyintézés. Ne habozzon, hívjon bizalommal nyitvatartási időnkben a 0630/339-0018 -s telefonszámon.

/Forrás: http://www.auto-atiras.hu/honositas-kulfoldrol-behozott-jarmu.htm /*B.Kiss-Tóth László 2017.04.23.