Vigyázat, megrázó! (+18) Fekete Dália-rejtélyes gyilkossági ügye

post_85483_20120425134602

Fekete Dália néven vált ismertté Elizabeth Short aki az amerikai kriminalisztika egyik leghíresebb megoldatlan rejtélyes gyilkosságának áldozata lett.
Elizabeth Short holttestére 1947. január 15.-én délelőtt 10 óra körül a Los Angeles-i Leimert Parkban, egy üres telken a Coliseum Street és a West 39th Street között talált Betty Bersinger helyi lakos, aki a kislányával éppen a környéken sétált. Betty első pillantásra áruházi próbabának nézte Elizabeth testét. Mikor rájött hogy igazi holttestről volt szó, azonnal rohant egy közeli házba és értesítette a rendőrséget.
black dahlia2
Elizabeth Testét a derekánál kettévágták, összes vére elfolyt. Száját mindkét oldalon füléig felvágták. Testét számos vágás borította, több helyen darabokat vágtak ki a testéből. egyik mellét megcsonkították. Elizabeth testét megtisztították, karjait könyökénél behajlítva feje fölé helyezték, lábát terpeszbe tették.A nyomozók a test mellett egy cementes zsákot találtak, melyen vércseppek voltak, valamint cipő- és keréknyomokat is rögzítettek.
post_85982_20120430144628
1947. január 23.-án valaki-egyes emberek szerint maga a tettes felhívta a Los Angeles Examiner szerkesztőségét. A telefonáló jelezte hogy a lapokban leírtak nem egészen felelnek meg a valóságnak, és közölte hogy Elizabeth-hez tartózó tárgyakat fog beküldeni a lapnak.  Másnap egy csomag érkezett benne Elizabeth  születési bizonyítványa, névjegye, fotói, és egy cédula amin Elizabeth neve szerepelt, egy Mark Hansen névvel ellátott címtár volt. Hansen Short ismerőse volt, akinél Short egy ideig barátaival lakott.
Garry Ramlow, a Los Angeles-i Daily News riportere így emlékezett vissza: „ Az ügyet sosem oldották meg, az az újságírók miatt van… tönkretették a nyomokat, információkat tartottak vissza. A rendőrség kezdetben nem volt ura a helyzetnek, több napra volt szüksége, hogy a nyomozás irányítását kézbe vegye. Ez idő alatt az újságírók szabadon mozoghattak a rendőrségen, bemehettek az irodákba, sőt még a telefonokat is felvehették. Sok információ nem jutott el a rendőrség tagjaihoz, mert az újságírók értesültek róla először, és azokat nem osztották meg a bűnüldöző hatósággal.
Fekete Dália Név: Röviddel Elizabeth Short meggyilkolása után a korabeli újságcikkek arról számoltak be, hogy a Fekete Dália nevet még 1946-ban egy Long Beach-i üzletben ragasztották Shortra, az akkoriban vetített hasonló című film, a Kék Dália (1946) után. Los Angeles-i nyomozók ezzel ellentétben úgy vélték, hogy a gúnynevet éppen hogy az ügyről tudósító lapok használták először. Bevo Means, a Los Angeles Herald-Express riportere szerint, aki Short több ismerősével is beszélt, már a gyilkosság előtt is használták a Fekete Dália megnevezést.
Elizabeth Short született 1924. július 29.- elhunyt 1947. január. 15.
blackdahlia
Megjegyzés: Szomorú, hogy ember társaink ennyire nincsenek tisztában azzal hogy mit tesznek. Képesek ki oltani egy ártatlan ember életét, csak hogy csökkentsék vágyaik iránti éhségét. Lehet ez betegség, ami okoz gyilkolási kényszert, de az ilyen embereket személy szerint nem hagynám élni. Vagy valami olyan tábort nyitnék ami nekik van kifejezetten fenntartva. Ha viszont egészséges ember gyilkolta meg annak ugyan ezt kívánom és semmivel sem kegyelmezném, kínoznám egész életében. Soha nem fogom megérteni az emberek miért nem képesek tisztelni, segíteni a társaikat. Miért kell kioltani egy olyan ember életét aki nem ártott senkinek, vagy ha csak éppen nem bírjuk elviselni a jelenlétét. El kell gondolkozni előbb hogy vajon kiben van a hiba. És ha meg van a megoldás, akkor minden szebb és jobb lesz. /Írta: Eszti/
/Forrás: http://trueway.hu/vigyazat-megrazo-fekete-dalia-rejtelyes-gyilkossagi-ugye-18/ 2014.07.23./*B.Kiss-Tóth László 2017.05.30.