Így csinálnak a végrehajtók több százezer forintos tartozást egy tíz évvel ezelőtti telefonszámlából

Felháborító! 
*


Az idő pénz – ritkán igaz annyira a közismert mondás, mint Takácsék esetében, akik elfelejtettek kifizetni egy telefonszámlát, a sokadik végrehajtó pedig több mint tíz évvel később jelentkezett a tartozásért, ami akkorra több százezresre duzzadt. 
Mit tehetünk, ha a végrehajtó kopogtat az ajtónkon? 

Háromszázezres tartozás lett évek alatt egy néhány ezer forintos, ki nem fizetett telefonszámlából. 
A tartozást „felhalmozó” nyugdíjas házaspár nem érti, hogyan lehet egy kintlévőséget 10 évvel később behajtani, de egyelőre nem tudnak mit tenni, hónapok óta vonják a férj kisnyugdíjának a 33%-át, ami nagy érvágás számukra – számolt be egy tanulságos történetről az M1 fogyasztóvédelmi magazinja, a Kosár. 

Szövegközi kép 1
A végrehajtó rendőri segítséggel ad át új tulajdonosának egy házat a székesfehérvári Kadocsa utcában 
(Fotó: Nagy Norbert) - illusztráció 

A történet 2015 karácsonyán indult, amikor levelet kaptak az Intrum Justitia nevű adósságkezelő cégtől, hogy tartozásuk van feléjük. 
„Nem vettük komolyan, mert nem is emlékeztünk, hogy nekünk volna bármilyen tartozásunk”– mondta a feleség, Molnár-Fehér Ilona. 
Mire észbe kaptak, már a végrehajtónál volt az ügy A tartozás Takács Miklós nevére szólt. 
Akkoriban Németországban dolgozott, azt mondja, nem ért rá a levéllel foglalkozni, így tovább teltek a hetek, hónapok. 
Aztán Takács Miklós súlyos stroke-ot kapott, és a betegség alatt a család legkisebb gondja is nagyobb volt a tartozásnál. 
Mire úgy-ahogy rendeződtek a dolgaik, már késő volt, a tartozás a végrehajtónál volt, aki a törlesztő részleteket elkezdte levonatni Takács Miklós nyugdíjából. 
Ez tipikus történet a végrehajtó maffia szerint. 
A bírósági végrehajtói kar elnöke szerint ez tipikus történet. 
„Ha az emberek a postától kapnak egy levelet, hajlamosak elolvasás nélkül a kukába dobni. 
Ha így tesz az adós, az nem állítja meg a jogi ügymenetet” – hívta fel a figyelmet Schadl György, a végrehajtó maffia jelenlegi vezére. 
(Róla és bandájáról bővebben a kapcsolódó anyagok között - a szerk.)
 Hozzátette: a végrehajtó mindig kitér arra is, hogy ha valaki nem él ellentmondással, akkor nem is fog peresedni az eljárás, automatikusan jogerőssé és végrehajthatóvá válik. 

Szövegközi kép 2

Takács Miklós és felesége nem élt ellentmondással, a férfi azt mondja, már csak azért sem, mert emlékei szerint ő soha nem tartozott senkinek. 
„Egy szót sem értettünk az egészből, hogy ez micsoda” – mondta. 
A levelet feladó Intrum Justitia neve sem csengett Takácsék számára ismerősen. 
Egymásnak dobálják a tartozást, míg az jól fel nem duzzad Magyarországon több karvalycég foglalkozik adósságkezeléssel. 
Megvásárolják a tartozást, és onnan kezdve az adós már nem az adott – mondjuk – banknak vagy közműcégnek tartozik, hanem az adósságkezelőnek. 
A nyugdíjas házaspár nyomozásba kezdett, honnan eredhet a tartozás. 
Kiderült, hogy egy ki nem fizetett telefonszámla állhat a háttérben, 2005-2006 körülről. 
A Telekomtól annyit sikerült megtudniuk, hogy a szolgáltató átadta a tartozásukat egy cégnek, amely továbbadta azt egy másiknak, amely továbbadta végül az Intrum Justitiának. 
Amíg egy ilyen ügy eljut a behajtásig, évek telhetnek el, ezalatt pedig a tartozás kamatozik és mindenféle költségek rakódnak rá. 
Takácsék esetében például csak az ügyvédi munkadíj 25 ezer 400 forintot, a főkövetelés kamatai pedig 52 ezer forintot vittek el. 
A feleség, Molnár-Fehér Ilona szerint egy ki nem egyenlített, 10-20 ezer forintos telefonszámla hátralék lehet a háttérben, ami mára 277 ezer forintra duzzadt. 
A kamara elnöke azt mondja, hogy a helyzet ilyenkor sem reménytelen. 
„Amennyiben valaki magát a követelést vitatja akár jogalapjában, akár összegszerűségében, akkor pert kell indítani a végrehajtás megszüntetése vagy korlátozása érdekében, és egyúttal kérni kell a végrehajtási eljárás felfüggesztését” – mondta. 
Nem szólalt meg az Intrum Justitia A Kosár megkereste az Intrum Justitiát is. 
Nem akartak interjút adni, de levélben azt írták, hogy „2 éven keresztül számos erőfeszítést” tettek annak érdekében, hogy „jogi eljárás nélkül sikerüljön Takács Miklós ügyét rendezni”. 
Azt írták, kamatmentes részletfizetési ajánlatot is tettek, ezen kívül felajánlották, hogy a házaspárral most is készek egyeztetni a tartozás rendezéséről. 
A szakértők szerint a végrehajtás költséges és lelkileg is megterhelő eljárás, jobb elkerülni és azelőtt rendezni a tartozást, mielőtt a végrehajtó belép a képbe.

(M1 Kosár nyomán) 

Kapcsolódó: 
- Fideszes torkosborz-effektus - egy nő, aki többre "hivatott" 
- Gengszterparti Balatonalmádiban, avagy miért járnak a végrehajtók jogászbálba? - Gyilkos Császti és az (i)gazságszolgátatás - újabb fejezet a végrehajtó maffia piszkos ügyeiből 
- Így építik Navracsicsék az orwelli társadalmat a végrehajtói és közjegyzői kamarák segítségével 
- Ami a HírTV-ből kimarad - "méhszorgalommal" folytatott küzdelem a rezsicsökkentés ellen 
- Ami a HírTV-ből kimarad: élősködő fideszesek vetettek szemet a végrehajtói kamara milliárdjaira 
- Ami a HírTV-ből kimarad: rezsicsökkentés Fidesz-mutyi módra - végrehajtók kenik a "narancslekvárt" - Ez se lesz a HírTV-ben - Hogyan gyűrte maga alá a végrehajtói maffia az Igazságügyi Minisztériumot? (I. rész) 
- Navracsics blokkolná portálunkat, miközben az MBVK-s maffiaszervezet a médiában hirdeti magát, és keni az ő minisztériumát is 
- Az MBVK elnöke évente milliókat sikkaszt a kamarától, míg lánya unalmában pornózik - Ami a HírTV-ből kimaradt, VI. rész - így gyűrte maga alá a végrehajtó maffia az ügyészséget  
- Ami a HírTV-ből kimaradt: így mentette fel volt iskolatársa a bűnöző végrehajtót 
- A bűnöző, aki húsz nappal a moratórium életbe lépése után is elrendelhet kilakoltatást

/Forrás: https://kuruc.info/r/2/173516/ 2017.06.03./*B.Kiss-Tóth László