VAJON A FÖLDÖNKÍVÜLIEK VITTÉK EL AZ EGYIK KANADAI INDIÁN FALU ÖSSZES LAKÓJÁT 1930-BAN ?

A mai napig megfejthetetlen rejtélynek számít egy 1930 novemberében történt incidens. A kanadai Anjikuni-tó közelében egy egész inuit falu eltűnt 35-40 lakójával.


Abban az időben az incidenst Joe Labelle prémvadász jelentette a hatóságoknak, aki éppen éjszakai menedéket szeretett volna kérni az ott lakó ismerős és rendkívül barátságos inuit eszkimóktól.
Amikor a vadász a halászfaluba érkezett síri csenddel kellett szembe néznie. 
Az emberek kunyhóiból nem jöttek hangok és a kéményekből sem füst. Furcsa volt már neki az is, hogy a faluhoz tartva az összes csónakot kikötve találta az Anjikuni-tó partján. A prémvadász igazán csak akkor szembesült a tényekkel, amikor házról-házra járt embereket keresve, de őket sehol nem találta. De a tűzrakások még viszonylag frissek voltak, szóval teljesen olyan volt mintha az emberek csakúgy az egyik pillanaktról a másikra elmentek volna. 
Az ajtóhoz voltak döntve még a férfiak puskái is. Köztudott dolog volt, hogy a férfiak nem mentek el otthonról a puskáik nélkül. 
A helyszínre kiérkező hatóságok nem találtak semmi féle vérnyomot, vagy arra utaló jelet, hogy az emberek készülődtek volna elmenni a faluból. Dulakodásnak és harcnak sem volt semmilyen nyoma. A történetben rendkívül érdekes volt az is, hogy a falutól 100 méternyire szánhúzó kutyák tetemeit találták, akik látszólag éhen haltak, pedig a település élelmiszer raktárai tárva-nyitva álltak.
A környéken élő emberek furcsa fényjelenségeket láttak.
Az esetet követően a környéken élő emberek azt mondták, hogy az Anjikuni-tó felett fura fényjelenségeket tapasztaltak. Az első ember, aki erről beszámolt Armand Laurent prémvadász volt, aki Pierre Menard lovas rendőr parancsnoknak számolt be. Armand két fiával járta a környéket, hogy sikerüljön nekik valamilyen prémnek való zsákmányt elejteni. A fiaival furcsa fényjelenséget láttak, amely gyakran változtatta különféle színű fényeit. A fények ide-oda cikáztak szabálytalanul, majd hirtelen eltűnt az Anjikuni-tó irányában.
A környéken élők azt állítják, hogy az embereket földönkívüliek vitték el, mert azt józanésszel nem lehet felfogni, hogy egy egész falu, szánok, kutyák, fegyverek és élelem nélkül nekivágjanak a nagy semminek.
Sokan azt mondják hogy az egész történet csak kitaláció, és hogy a történetet Emett E. Kelleher újságíró találta ki, mivel ő volt az első, aki írt az esetről.
Ennek azonban ellent mond az, hogy akkoriban a rendőrség dokumentálta azt a tényt, hogy volt a térségben egy inuitok által lakott falu, ahonnan az emberek eltűntek.
Dokumentálva van, hogy a helyszínelés alkalmával a rendőrök a faluból kivezető nyomot nem találtak, ami elvándorlásra utal. Ráadásul nem volt olyan közlekedési eszköz sem, amellyel ennyi ember el tudott menni egyszerre.
Bármi is legyen az igazság, valószínűleg ez a rejtély megoldatlan marad.