Lehazaárulózták Antallt Csongrádon

Az Antall-kormány nem mindig tudta, mihez kezdjen, mi, maiak viszont nagyon tudjuk 27 év távlatából, mit hogyan kellett volna csinálnia. Ez derült ki a csongrádi könyvtárban Dányi László új könyvének bemutatóján - ahová meglepetésszerűen eljött Antall egyik minisztere is.
Miért mondott le az Antall-kormány és az Országgyűlés a történelmi Kárpátaljáról? Ezzel a címmel írt könyvet lapunk korábbi munkatársa, Dányi László. A történész, pedagógus dokumentumok, interjúksegítségével keresi a választ a kérdésre, helyesen járt-e el a rendszerváltó kormány, amikor 1991. december 6-án, megkötve a magyar-ukrán alapszerződést, lemondott a határok békés rendezéséről.

A csongrádi Csemegi-könyvtárban pénteken tartott könyvbemutatón Bedő Tamás polgármester volt az egyetlen megszólaló, aki nem foglalt állást. A szerző is egyértelművé tette: szerinte történelmi felelősség terheli az első kormányt a döntéséért, főleg azok után, hogy tudomása szerint a Kádár-rendszer idején a Szovjetunió kétszer is fölajánlotta Magyarországnak ezt a területet.
 
Fotók: Csongrád város hivatalos facebook oldala/Révész Gábor
A Dányit kérdező Kurucz Ferenc ügyvéd, nyugdíjas dandártábornok azt mondta, amikor a könyvet olvasva rájött arra, hogy „kik, miért és mit műveltek", elszomorodott. Kurucz szerint Antall József miniszterelnök nem értett ahhoz, amire vállalkozott. Emlékeztetett arra is, a legtöbb egykori ügynök az MDF-frakcióban ült.

A csongrádi bemutató harmincfős közönségében ott volt Botos Katalin, az Antall-kormány tárca nélküli minisztere. Amikor szót kapott, azt mondta, a Dányi által felvetett téma tárgyilagos, szenvedélyektől mentes földolgozására tényleg szükség lenne – ez a megközelítés azonban szerinte nem ilyen. Az egykori kabinet nevében nehezményezte, hogy rosszindulatot, tisztességtelen alkura való törekvést feltételez róluk az utókor.
Botos Katalin elismerte, hogy Antall figyelembe vette a nyugati hatalmak elvárásait, és hogy a rendszerváltó politikusok többségének nem volt kormányzati tapasztalata – de honnan is lett volna? Az ügyvéd azzal riposztozott, senki sem örülne annak, ha megtudná, hogy a kórházban az orvos helyett a portás fogja megműteni.

Az esten Rola Miklós fogalmazott a legélesebben: azt mondta, amikor hazaköltözött Magyarországra, Antallban egy rosszarcú, beteg embert látott, és kár itt kerülgetni a forró kását, ki kell mondani: az egykori miniszterelnök hazaáruló volt. Ez vitát váltott ki, végül a jelenlévőkmegegyeztek abban, hogy ítélkezés helyett inkább elolvassák Dányi könyvét, és ha átgondolták, újból összegyűlnek beszélgetni ebben a körben.

delmagyar.hu