Plakátháború: a most áfacsalózó Orbánék durván lekörözték 2010-ben kedvezményekben a JobbikotUgyanaz a Simicska-cég szervezte a Fidesz plakátkampányát a 2010-es választások idején, mint amelyik tavasz óta a Jobbik hirdetéseinek biztosítja a helyet. 

24.hu birtokába került dokumentumok szerint a Mahir Cityposter, amelynél NAV-vizsgálatot rendeltek el az ellenzéki pártnak adott kedvezmények miatt, 
a Fidesznek rekord olcsó árakat biztosított. 
A Fidesz plakátonként a Jobbik adataiból kalkulálható ár 37 százalékát fizette csupán.A kreatív árazás mértékét jelzi, hogy a jelenlegi listaárakon nagyjából 1 milliárd forintot kellett volna átutalni azért, amit 23 millióval intéztek el. Az előkerült adatok alapján egyébként úgy tűnik, hogy 1300 plakátot számla nélkül helyeztek ki annak idején. 

Szövegközi kép 1

Büszkék vagyunk arra, hogy a mi gazdálkodásunk mindig is transzparens volt, és jogilag hibátlan. Ezt Orbán Viktor nyilatkozta a hétvégén Brüsszelben, amikor arról kérdezték, hogy a törvénymódosítással letámadott Jobbikhoz hasonlóan a Fidesz is kapott-e kedvezményeket, amikor hirdetési felületeket vásárolt a választási plakátjainak és politikai hirdetéseinek. A miniszterelnök szerint a Fidesz mindig – tehát a 2010-es kampányban is – betartotta a törvényeket, az Állami Számvevőszék minden évben ellenőrizte a gazdálkodását, kifogást pedig egyszer sem emelt. Ez azért is említésre méltó érvelés, mert például 2010-ben még sem Orbán, sem más pártvezető nem csinált problémát abból, ki mennyit hirdet a köztereken, és mennyiért veszi valójában a plakáthelyeket. Bár már az akkori hirdetéscunami láttán is világos volt, hogy a pártok alighanem nagyüzemben kozmetikázzák a választási kiadásokról szóló bevallásokat, a politikusok stratégiai titokként kezelték az adatokat, borítani hosszú ideig senki sem akart. A helyzet az elmúlt néhány hónapban megváltozott. 

A Jobbik a miniszterelnököt és a Fideszt támadó plakátjai áprilisban jelentek meg országszerte a köztereken. A Simicska Lajos plakáthelyein Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Rogán Antal és Habony Árpád portréjával közzétett Ti dolgoztok, Ők lopnak kampány annyira felhergelte a kormánypártot, hogy előbb a NAV-ot küldték „ismeretlenek” feljelentése alapján a Simicska-féle Mahir Cityposter Kft.-re, hogy derítse ki, mennyit fizetett a cégnek a Jobbik, majd kétharmados törvénnyel akarták betiltani a köztéri politikai hirdetéseket. A Fidesz közben egyfolytában azt kommunikálta, hogy Simicska Lajos irreálisan alacsony áron, az ellenzéki pártot több százmillióval támogatva adott át plakáthelyeket, sőt az áfacsalás és a tiltott pártfinanszírozás gyanúját is rá akarták húzni az április óta folyó kampányra, hogy büntethetővé tegyék az ügyet.

Szövegközi kép 2

Orbán Viktor és a Fidesz e hadjárat közben úgy tesz, mintha soha semmi köze nem lett volna Simicskához, pedig néhány éve, a hírhedt G-nap előtt még teljes egészében Simicska cégei intézték a Fidesz köztéri hirdetéseit is – pont úgy, ahogy most intézik a Jobbikét. 

24.hu birtokába jutott dokumentumok alapján pedig arra lehet következtetni, hogy a 2010-es országgyűlési választás kampányban a Fidesz még nagyobb kedvezményeket könyvelt le, mint most a Jobbik. A Fidesz akkor a HírTv Hirdetésszervező Zrt.-n keresztül épp a NAV-vizsgálat alá helyezett Mahir Cityposterrel kötött szerződést a teljes kültéri kampány leszervezésére. A Mahir saját oszlopait és a citylight hirdetőtábláit, az óriásplakátokat pedig alvállalkozókon keresztül biztosította a pártnak. A Fidesz-jelenlét a választás előtti napokban elsöprő volt a szabadtéri reklámfelületeken, az MSZP legyőzésére készülő párt egyedül több plakátot helyeztetett ki, mint a többi parlamenti párt összesen. 

24.hu adatai szerint a Fidesz 2010 áprilisában 4700 körüli számban rendelt óriásplakátot (ebben benne van, hogy a választás második fordulójára sok helyen módosított, új ragaszokat tettek ki) 23,2 millió forintot számlázott a Mahir több tételre bontva Így 5000 forint/darabos átlagos egységár jön ki nagyjából (a dokumentumok szerint volt két hétre 21 ezer forintos egységárú megrendelés is, de olyan is, amit 2500 forint alatti áron számoltak el). 

A Jobbik a 2017. áprilisi kampányról a NAV-vizsgálat idején azt tette közzé, hogy 27,4 millió forintért 2468 óriásplakátot, 312 citylightot, 303 hirdetőoszlopot és 292 dupla citylightot rendelt. A Fidesznél is érvényesített mahires citylight árakat levonva 2468 óriásplakátot nagyjából 21 millió forint körüli összegért vehette meg az ellenzéki párt. Így 13 500 forint/darabra jön ki a bejelentett adatok szerint az egy óriásplakátért fizetett összeg. A Fidesz és a Jobbik Mahir-kedvezményes házi versenyét tehát nagy fölénnyel a Fidesz nyerte. A kormánypárt csupán a 37 százalékát fizette a Jobbik – áfacsalásnak kikiáltott – darabárának. Ezt a különbséget nem tudja kompenzálni sem az elmúlt hét év ármozgása, sem az, hogy a Fidesz megrendeléseinek egy része két hétre szólt. (Ilyen esetekben a pluszmunkák miatt a havi díj 60-80 százalékát számolják fel a cégek.) 

Összehasonlításul: egy nagy ügynökségtől származó információ szerint egy átlagos, 300 plakátos utcai reklámkampányért listaáron 70 millió forintot kérnének. Ha ezt vesszük alapul, a Fidesznek 2010-ben egyetlen hónapért 1 milliárd forintot kellett volna befizetnie Simicska Lajos kasszájába. Az előkerült adatok alapján az is feltételezhető, hogy a Fidesz nem is számlázta le az ország különböző pontjain kikerült plakátja jelentős hányadát. A párt plakátrendeléseinek egy része kéthetes futamidejű volt, új plakátok kerültek ki például a választás második fordulójára. A számlák szerint április 1. utáni napokban hivatalosan 3468 darabnak kellett volna lennie a köztereken. A 2010 áprilisának első napjaiban készült országos audit szerint azonban a Fidesz 4756 darab plakáttal rendelkezett. 

A kültéri hirdetések nyomon követését, felmérését egy független piaci cég végzi. Az ügynökségi forrásokból származó adatok, amelynek hitelességét a cég nem cáfolta, azt mutatták, hogy a Fidesznek közel 1300 darab plakáttal több hirdetménye volt, mint ahogy azt a számlák engedték volna. Az MSZP-s plakátok száma ugyanabban az időszakban alig haladta meg a 2000-et, a Jobbiknak pedig akkoriban 500-nál kevesebbel kellett beérnie - írja a lap. 

Frissítés: a Jobbik közleménye: 

Zsebben a Fidesz 

A Fidesz megint azzal vádolta meg a Jobbikot, amit ő követett el. A kormánypárt naponta támadja a legerősebb ellenzéki pártot azzal, hogy olcsón bérel plakátfelületet, és ezzel egy oligarcha zsebébe került. Ehhez képest a ma megjelent sajtóhírek szerint a Fidesz már hét évvel ezelőtt is több mint 60 százalékkal olcsóbban kapott Simicska Lajos cégétől plakáthelyeket, mint a Jobbik, ráadásul feltételezhetően 1300 plakátot számla nélkül helyezett ki. Amíg a Jobbik piaci alapon, addig a Fidesz valóban hatalmas kedvezménnyel kampányolhatott. 
Felszólítjuk Orbán Viktort: ne titkolózzon tovább, hozza nyilvánosságra a kampányköltség részleteit. Mondja el, mennyiért vette meg őket 2010-ben egy oligarcha, és mit kért ezért cserébe? Ha nem tisztázza magát és pártját, örökre ráég a bélyeg, hogy tisztességtelenül nyert választást, a hatalomért pedig bármire képes, legyen szó az Állami Számvevőszék félrevezetéséről, adócsalásról, vagy az alaptörvény lábbal tiprásáról. 

Plakátháború II.
A Fidesz az ÁSZ-t is átverte a 2010-es választás elszámolásánál - Csak a számlán szereplő összeg harmadát vallották be a most hangosan áfacsalózók 

Csak harmad akkora ráfordítást jelentett le az Állami Számvevőszéknek a Fidesz a 2010-es országgyűlési választás kültéri reklámjairól, mint amekkora összeg a Mahir Cityposterrel kötött, 2010. március-áprilisi időszak számláján valójában szerepel.

Szövegközi kép 1

24.hu csütörtökön számolt be arról, hogy a tavaszi jobbikos plakátkampányt lebonyolító Simicska-cég, a Mahir Cityposter szervezte a Fidesz plakát- és fényposzterkampányát a 2010-es választások idején. A lap birtokába került elszámolás tanúsága szerint a cég elképesztően olcsón teljesítette a megrendelést. A választás idején, 2010 áprilisban 4700 darabos óriásplakát-kampányt vezényelt le a Mahir, amiért ma a kereskedelmi piacon érvényes listaáron akár 1 milliárd forintot is elkérhetne egy reklámcég, de a Fidesznek papíron mindössze 23 millió forintot kellett fizetnie. 

Szövegközi kép 2

A számla azonban nem csak ezt az egy hónapos plakátelszámolást tartalmazta. A teljes, 2010. márciusi és áprilisi számla az átragasztásokat, a plakátjavításokat, a hagyományos hirdetőoszlopos plakátok és a fényposzterreklámok kihelyezését is magában foglalta, amiért összesen 98,2 millió forintot kért a cég. 

A Fidesz a választások után leadott kampánykiadásai elszámolásában azt állította, hogy betartotta a törvényes előírásokat, és mindent egybevéve 404 millió 721 ezer forintot költött a választásra. Ez azt jelentette, hogy alatta maradt a törvény alapján kalkulált 404 millió 838 ezer forintos keretnek, és még maradt is 117 ezer fel nem használt forintja. A részletesebb elszámolásból azonban az derül ki, hogy a „plakát” rubrikában, amely az ÁSZ-nál a teljes kültéri hirdetési területet magában foglalta, mindössze 35 millió 682 ezer forintot tüntetett fel a párt, ami lényegében a harmada az amúgy is nagyon jutányosan számlázott közterületi költségeknek. 63 millió forintnak nyoma veszett. 

Szövegközi kép 3

Az előkerült adatokból egyértelmű, hogy a 2010-es választási küzdelemben a Fidesz használta leginkább a közterületi hirdetéseket. Országszerte legalább 4700 helyen voltak kint óriásplakátjai, a többi szervezet elől megszerezték a prémium hirdetési helyeket, és még 3000-4000 fényposzteren és oszlopon is Orbánék plakátjai mentek. A Fidesz a kampány végén egymaga több helyen hirdetett, mint az összes többi parlamenti párt együttesen, az ÁSZ-nak leadott adatok szerint mégis ő költötte közülük a legkevesebbet. 

A Fidesz 35 milliójával szemben az MSZP 70, az LMP 106, a Jobbik 77 milliós kültéri hirdetési költést vallott be. Mindez azért érdekes, mert az utóbbi hetek plakátháborújában a jobbikos kampány elszámolását támadó Fidesz rendszeresen arra hivatkozott, hogy az ellenzéki párttal ellentétben őket semmilyen kritika sem érheti, mivel a gazdálkodásukat az Állami Számvevőszék megvizsgálta és rendben találta. Ezt az érvelést használta Orbán Viktor a múlt hétvégén Brüsszelben, valamint a csütörtöki cikk nyomán kiadott Fidesz-közlemény is - emlékeztet a 24.hu

A Fidesz állítása szerint kizárólag a Simicska-cégek és a Jobbik keveredtek bűncselekmény gyanújába, és csak figyelemelterelési célzattal indulhatott ellenük „kétségbeesett és hírhamisítási akció”. A kormánypárt azt írta, hogy a Jobbikkal ellentétben a Fidesz „minden egyes választási kampányában a törvényeknek megfelelően járt el és számolt el, amelyet az Állami Számvevőszék minden esetben ellenőrzött és törvényesnek talált”. 

Közismert, hogy az Állami Számvevőszék az országgyűlési választások után megjelentetett elszámolási jelentésében rendszeresen panaszkodott arra, hogy a választásokkal kapcsolatos jogszabályok meggátolják a választási kampánypénzek eredetének és felhasználásának teljes átláthatóságát, és a pártok ezen az 1990-es évek óta nem voltak képesek vagy nem voltak hajlandóak változtatni - írja a lap. 

Frissítés: 
Jobbik: csalással felérő eszközökkel nyertek választást Orbánék 

A tényleges plakátköltségeinek akár a kétharmadát is letagadhatta a Fidesz az Állami Számvevőszék előtt a 2010-es kampányt követően - írja közleményében a Jobbik. Mint fogalmaznak, a Fidesz gátlástalanságban nem ismer határt: minden egyes nappal több információ lát napvilágot arról, milyen tisztességtelen, csalással felérő eszközökkel nyertek választást Orbánék. Az ellenzéki párt szerint mindez jelzi, mire készülhet Magyarország a jövő évi választásokon, és - mint írják - egyúttal mutatja, mennyire fontos, hogy a Jobbik a néppel közösen 2018-ban véget vessen Orbán maffiarendszerének.

/Forrás: https://kuruc.info/r/2/174496/  2017.06.30./*B.Kiss-Tóth László