INTERNETEZŐK FIGYELEM!

HA NINCS MEGELÉGEDVE AZ INTERNET SEBESSÉGÉVEL, AKKOR IDE TEGYE ÁT A ROUTERT ÉS KÉTSZER GYORSABB LESZ A NET!

Klasszikus probléma a net sebessége: ezzel próbálkozz, ha nálad is fennáll.Ezeket az ajánlásokat tette közzé a UPC!
Hova tegyem a Wifi routerem és mit állítsak be rajta? Több lehetőség is van arra, hogy a vezeték nélküli kapcsolat a legjobb hatósugárral és teljesítménnyel működjön. A következőkben segítünk, hogyan érheted ezt el. Tegyük olyan helyre a routerünket, hogy minél kevesebb árnyékhatás érje!
Tartsuk távol: Fémes, üveg vagy vizes felülettől olyan tárgytól, ami fényes sima és/vagy visszaveri a fényt Pl.:tükör, csempeelektromos, és/vagy rádiójelet bocsát ki magából pl: hordozható telefon, babafigyelő, mikrohullámú sütő, TV, vezeték nélküli egér/billentyűzet/kontroller.
Helyezzük el: lehetőleg központi helyre, ne tegyük a földre, ne tegyük könyvespolcra.
A router antennái – ha több van belőle- legyenek különböző állásban!
Válts vezeték nélküli csatornát a router-en, indítsd újra az eszközt: Elsődleges oka a gyenge jelerősségnek és lassulásnak, hogy összeakad az Általad használt jel, más vezeték nélküli kapcsolatokkal. A modem által biztosított jelet egy bizonyos frekvencián, vagy más néven csatornán biztosítja eszközünk. Tehát, ha valaki ugyanazt a csatornát használja környezetedben, mint te akkor gyengülni fog a kapcsolatod. A legegyszerűbb módja, hogy a legkevésbé terheltebb csatornát használja a modem, ha újraindítod azt.
A jel erősítésére használhatsz még vezeték nélküli repeater is: nagyobb ház vagy lakás esetén érdemes elgondolkodni egy másik vezeték nélküli repeater vagy router beüzemelésén, ezáltal növelve a Wifi kapcsolat lefedettségét.
Derítsd ki készülékeid milyen szabványú wifi jellel tudnak dolgozni. 5 GHz használata:  Legújabb modemjeink már képesek mind a két frekvenciát egyszerre kezelni, a régebbi típusúak azonban csak egyiket képesek egy időben kezelni. A legjobban elterjedt és támogatott sáv a 2.4 GHz, viszont ezáltal a készülékek jobban be tudják egymást zavarni, mint az 5 GHz -en. Az 5 GHz sávra való csatlakozást minden eszköz meg tudja tenni, amibe bele van építve ez a funkció. Ez nagyobb adatforgalmat és megnövekedett hatósugarat jelent.
N vagy AC típusú vezeték nélküli eszközök: A legújabb technológia ezen a téren a 802.11ac, bár ezt a kapcsolatot egyenlőre nagyon kevés eszköz képes kezelni. Az N típusú már jobban elterjed, ilyenkor erősebb a jel és az adatforgalom.
G típusú vezeték nélküli eszközök: Hogyha egy régi számítógépen vagy olyan eszközzel szeretnél kapcsolódni, ami nem támogatja az N típus, akkor a G szabványt fogod tudni használni. Ennek a kapcsolatnak a maximális sebessége 54Mb/s. Mivel modemjeink az N típust használják, a G típusú eszköz probléma nélkül kezelni fogja a G szabványú kapcsolatot, illetve ha több ilyen eszközzel csatlakozol, akkor azok is a maximális sebességet fogják tudni használni 300 Mb/s-ig.
Több router használatakor, kapcsold be a “Bridge mode”-ot: Saját router beüzemelése esetén, ha az eszköz a modemünk mellett kerül elhelyezésre, akkor érdemes a modem felületén beállítani, hogy a készülékünk úgynevezett “Bridge mode”-ba működjön (ilyenkor kikapcsolásra kerül a modemben működő router), ezáltal javítva a vezeték nélküli kapcsolatot. A Bridge mode-ban eszközünk, csak internetes (Ethernet) kábelen keresztül tudja biztosítani az internetet.

*
Wifit használ otthon? Próbálja csak ki: ha ezt átkapcsolja, sokkal gyorsabb lesz
2016. október. 10. 07:02 2016. október. 19. 00:13 TECH

Wifit használ otthon? Próbálja csak ki: ha ezt átkapcsolja, sokkal gyorsabb lesz

Majdnemhogy hiába fizet elő nagyon gyors internetes csomagra, ha a router nincs megfelelően beállítva. Egyetlen dolog átkapcsolásával nagyon (!) sokat javíthat a wifi sebességén.
Egyre többen fizetnek elő 120 Mbit/s sebességű vagy még gyorsabb internetre. Hogy ebből a valóságban mi valósul meg, azaz igazából milyen gyors a net, azt egy egyszerű módszerrel pár másodperc alatt megmérheti. Ne lepődjön meg az eredményen, viszonylag nagy esély van rá, hogy a mutató közelébe sem kúszik az ígértnek.
Az ígért és a valós érték közti különbség részben hálózati viszonyokból is fakadhat, egy jelentés részben azonban ön is tehet érte, hogy gyorsabb legyen az otthoni internet. Első körben fussa át ezt a hat pontot, és nézze meg, hogy az ön otthonában stimmelnek-e ezek a szempontok. Ha igen, akkor lenne még egy extra tippünk, amit magunk is kipróbáltunk már párszor, és rendre megugrott a netsebesség. Egészen konkrétan 3-4-szer lett gyorsabb a wifi, ami végül valóban úgy teljesített, ahogy a szolgáltató ígérte.
Először is győződjön meg róla, hogy a routere képes mind 2.4 GHz-es csatornán, mind 5 GHz-esen szórni a netet. Ha nem, az baj, ugyanis ez utóbbira lenne szükségünk. Az átkapcsolás különböző márkájú routereken különbözőféleképpen történik. (Ezután) első lépésként fel kell keresni a router konfiguráló oldalát. Ha a szolgáltató adta, akkor az ő telefonos ügyfélszolgálatuk is tud ebben segíteni, ha pedig külön vásároltuk, akkor a használati utasításban szerepel a beállítós oldal címe. A legtöbb routeren ez a cím a http://192.168.0.1/ vagy http://192.168.1.1/ – ezt kell megnyitni a böngészőben.
Például így nézhet ki a belépőoldal.
Itt egy felhasználónév-jelszó párost kér az oldal. Ha nem állított be sajátot, akkor az alapértelmezett jelszó érvényes, ezt szintén megtalálja a használati utasításban, vagy megtudható a szolgáltatótól.
Ha belépett, akkor egy “wifi” vagy “wireless” vagy “vezeték nélküli” nevű menüpontot kell keresni, amin belül nagyjából ilyesmi felületekkel találkozhat.
http://img1.hvg.hu/image.aspx?id=337c04b7-d9b4-4c3c-9e54-32afdb248bbc&view=0a6b4c87-189c-430d-9f20-a02782cc6901
© Linksys
http://img1.hvg.hu/image.aspx?id=ce76228b-d63d-457d-88bb-e48b8fac6b4f&view=b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e
Itt már egyértelműen látszik, hogy 5 GHz-es a router, vagy nem. Ha igen, akkor vagy egy legördülő menüből kell kiválasztani, ezt mutatja a fenti első ábra. Vagy pedig két külön csatornán is adhat a router, ebben az esetben be kell kapcsolni az 5 GHz-et, ez látható az alsó ábrán.
Ezután már csak két dolog van hátra: el kell menteni a beállításokat, illetve megvárni, amíg a router újraindul. Ezután ismét érdemes felkeresni a linkelt sebességmérő oldalt – mi többször, több helyen is rácsodálkoztunk már arra, mennyivel gyorsabb lett így a net.
A gyorsítás természetesen csak akkor működik, ha a wifire csatlakozó eszközeink is támogatják az 5 GHz-es technológiát. Azt sem árt tudni, hogy a 2,4 GHz-es jel elvileg nagyobb hatókörben működik, de tapasztalatunk szerint egy átlagos hazai lakást bőven lefed még az 5 GHz-es szórás is.
*
http://www.szelessavindex.hu/html_mero/szelessavindex_logo.jpg Internet sebességmérési teszt,  szélessávmérési teszt
*B.Kiss-Tóth László 2018.02.19.