Lánczi Tamás: bukással járhat az ellenzéki összefogás

Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint rendkívül veszélyes lenne az ellenzéknek az összefogás, és a bukás akár a baloldali pártok eltűnésével is járhatna. Lánczi Tamás arról is beszélt, hogy az emberek többsége cinikusan áll a korrupció kérdéséhez.
Katasztrofális eredménnyel járhat az ellenzéki pártok számára az összefogás: a kormányváltáshoz sem vinné közelebb őket, de a vereségben az összes párt közösen osztozna – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lánczi Tamás. A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint az összefogás esetén az egyes pártok rosszabb eredményt érnének el, mintha külön indultak volna, és ez várhatóan a 2014-es eredményeknél is rosszabb lenne.
Ebben az esetben a győztes Fidesszel szemben egy egymással kompromittálódott ellenzék állna. A vereség hatására a pártok tagság és szavazóbázisa a vezetőségét elcsapná,
szakadások jönnének létre, egy ilyen választási vereség a pártok létébe kerülne
– vélekedett a Politikai Elemzések Központjának igazgatója.
Lánczi Tamás szerint egy ilyen összefogásba mindenki belebukna, ha sikertelen lenne, márpedig a számok azt mutatják, hogy kudarcra van ítélve az összefogás.
Arról is beszélt, hogy a pártok elitje nem érdekelt az összefogósdiban,
zömmel színjátékot látunk.
Az átszavazás nehezen működhet, mert a választók nem értik ezt, vagy nem tartják fontosnak a kérdést – tette hozzá.
Egy elkötelezett jobbikos miért szavazna Gyurcsány Ferenc jelöltjére, ha a párt pont a volt kormányfő és az általa képviselt politika ellen jött létre, és egy baloldali miért szavazna a Jobbikra, amelyet eddig náci pártnak neveztek – tette fel a kérdést.
Megjegyezte, hogy nem Orbán Viktor kormányfő távozása az egyetlen beszédtéma, hasonlóan fontos a migráció kérdése is, és vannak olyan ellenzéki választók, amelyek ebben inkább a kormánypártokkal értenek egyet.
Azt is mérlegelheti egy választó, hogy milyen szivárvány- vagy szörnykoalíció jönne létre, amely Gyurcsány Ferenctől Vona Gáborig tart – emelte ki Lánczi Tamás.
Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a nem kispártok határozzák meg a választás eredményét. Az indulásokban az anyagi motiváció erős lehet: akik jogilag fifikásak és ügyesek, egy kiskapuban bízhatnak, abban, hogy mégsem kell visszafizetni az állami támogatást akkor, ha nem érik el a szükséges küszöböt. Az ilyen pártoknak marginális jelentőségük van, nem befolyásolja az eredményt – közölte.
Lánczi Tamás szerint
az emberek többsége cinikusan áll a korrupció kérdéséhez.
Nem sokat számít a végeredmény szempontjából egy-egy botrányos ügy, a korrupció már beárazódott a választók fejébe, cinikusan állnak hozzá, és nemcsak Magyarországon - vélekedett. Megjegyezte, hogy az még nagyobb baj, ha egy-egy politikai szereplő kisebb súlyú ügyek miatt is lemond.
Arról is beszélt, hogy az uniós szintű tárgyalásokon fontos lenne, ha az országnak stabil, jól kormányozható vezetése maradna.
infostart.hu