Az erőszakos valtonosok ellen tüntettek a ligetvédők


IMG 20180427 171845
Körülbelül 100-150-en gyűltek össze a Dózsa György úton a Liget Center előtt, ahol a Liget Budapest irodája van, hogy tiltakozzanak a Városligetben történt erőszak ellen, ahol a Városliget Zrt. által megbízott Valton cég biztonsági emberei durván bántalmazták a ligetvédőket. 
Ahogy arról beszámoltunk, szerdán a faátültető gépek megjelenése ellen tiltakozott néhány ligetvédő a Dózsa György úton lévő építési területnél. A ligetvédők a bejelentett demonstráción megpróbálták megakadályozni, hogy a gépek kihajtsanak a munkaterületről, de szembe találták magukat egy tucat valtonos biztonsági őrrel. A valtonosoknál pedig elgurulhatott a gyógyszer, mert az egyik tüntetőt a kisteherautó platóján álló biztonsági őr konkrétan hátulról fejbe rúgja, hárman-négyen tepernek le úgy egy embert, hogy közben a nyakát fogják, kezét és lábát kicsavarják, és egy nőt olyan erővel ütnek meg, hogy gyakorlatilag kiütik. A rendőrség garázdaság vétség gyanúja és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.
A Városliget Zrt. közleményben reagált a dologra, ebben egyrészt azt írják, hogy valamennyi erőszakos cselekménytől elhatárolódnak és elítélik, kövesse el azt tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó, de a konkrét helyzetet ők úgy látják:
Szerdán a Ligetvédők kevesebb mint egytucat főt számláló, ismert, garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat, a Néprajzi Múzeum építési területének bejáratát lezárva akadályozták a munkálatokat, illetve a mozgó nehézgépjárművekre megpróbáltak felkapaszkodni és megrongálni azokat vascsövekkel, illetve láncokkal.
Szerintük az indulatok ezt követően szabadultak el. Majd újra kiemelik, ők elítélnek bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet. Erre alvállalkozóinak is nyomatékosan felhívták a figyelmét.
Fotó: Német Tamás / Index
Ezek után péntek 17:00-ra a Dózsa György út 84. elé demonstrációt hirdettek meg Facebookon. Az esemény leírásában az szerepel: "Tegnap a Valton kopasz verőlegényei megint megmutatták bátorságukat, amikor 30-an körbeálltak és megvertek egy féltucatnyi ligetvédőt, akik békésen tiltakoztak a fák kiásása ellen. Mutassuk meg, hogy nem félünk tőlük és nem engedünk a megfélemlítésnek! Legyünk minél többen a Liget Center előtt, ahol székel a cég, aki felbérelte a Valtont ezzel is kifejezve szolidaritásunkat a Ligetvédőkkel és tiltakozásukkal szemben!" 
A helyszínen egy kis mobilszínpadról beszéltek a szervezők, akik elmondták, ez a tüntetés nem a Liget megvédéséről, hanem a jogaink megvédéséről szól. Ilyen durva esetek után össze kell jönnünk minél többen, hogy kifejezzük, hogy nem hagyjuk, hogy ilyen emberek elvegyék a jogainkat. Jogunk van tüntetni, jogunk van demonstrálni, és ezt a jogunkat nem veheti el senki - mondta az egyik szervező.

A Városliget Zrt-től azt követelték, hogy a cég bontsa fel a szerződését a Valtonnal, és egy erről szóló petíciót körbe is adtak. A rendőrségtől pedig azt kérték, hogy legközelebb védjék meg az állampolgárokat, mert embereket közterületen nem lehet szétverni, csak mert nem értenek velük egyet. Hozzátette, hogy akármit is gondolunk a Liget Projektről, egy demokráciában igenis meg kell hallgatni a másik véleményét, és el kell fogadni, amit csinál, ha azt törvényes kereteken belül csinálja - utalt ezzel arra, hogy a valtonosok által szétvert demonstráció egy bejelentett esemény volt.
Fotó: Német Tamás / Index
A szervező megjegyezte, hogy sajnos a biztonságiak valószínűleg összejátszottak a rendőrökkel, mert éppen akkor vonultak félre a rendőrök, amikor a biztonságiak kitörtek és szétverték a ligetvédőket.
Karácsony Gergely is kint volt a demonstráción, aki azt mondta az újságíróknak, hogy ki kell állni mindenki mellett, akit bántalmaznak, vagy megfélemlítenek, és amit itt a biztonságiak csináltak, az elfogadhatatlan. Fontos, hogy a városiak kifejezhessék, hogy támogatják-e a Liget Projektet vagy nem, és nem akarjuk elfogadni, hogy a hatalom egy újabb határt átlépett azzal, hogy a projekt biztonsági emberei így viselkedhetnek.
/Forrás: https://index.hu/belfold/2018/04/27/az_eroszakos_valtonos_ellen_tuntettek_a_ligetvedok/ /*B.Kiss-Tóth László

*


Városliget beépítése

2013-ban merült fel az a kormányzati terv, miszerint több múzeum Városligetbe költöztetésével kulturális-szabadidős élményparkot hoznának létre ott. A Magyar Urbanisztikai Társaság, a Levegő Munkacsoport mellett több más civil szervezet ellenzését fejezte ki a projekttel kapcsolatban, mondván a 20 ezer négyzetméteres beépítés már a erősen veszélyeztetné a parkot. Baán László miniszteri biztos a elmondta, a helyszínt a kormány megfelelőnek tartja. Baán szerint a beruházás után nem hogy csökkenne, hanem nő majd is a zöld terület.

Azonban a 2014 nyarán megjelent részletes tervekből kiderül, hogy a lebontásra ítélt épületek alapterületénél jóval nagyobb az újak számára kijelölt építési hely nagysága. Az is látható, hogy legalább három tucat kiemelten értékes fa áll az új építési helyek és a felszín alatti építmények útjában. A projekt belátható időn belül vissza fogja hozni a befektetett 150 milliárd forint közpénzt a vendéglátóiparon és a kereskedelmi többletbevételeken keresztül – mondta Baán. A Népszabadság ennek kapcsán arról írt, hogy liget büféinek, éttermeinek bérleti szerződéseit jó előre leosztotta a (még Papcsák Ferenc irányította) XIV. kerület Önkormányzata Fidesz-közeli cégeknek. 

2017 nyaráig 40 milliárd forintot már biztosan elköltöttek a projektre, ami becslések szerint a befejezésig legalább további 230 milliárd forintba fog kerülni.


Kapcsolódó cikkek: 

 A városligeti múzeumraktár hirtelen drágább lett bő négymilliárd forinttal

12 milliárd forintról 16,1 milliárd forintra drágult a Városliget szélén felépítendő múzeumraktár kivitelezésének ára – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A drágulás indoklása a szokásos, “előre nem látható” ok, ami jelen esetben “gyengeáramú és épületautomatikai rendszerek, valamint az azzal összefüggő gépészeti berendezések kiépítésének” szükségessé válását takarja.

4 milliárddal drágul a Liget Projekt

A Közbeszerzési Értesítő szerint ma egy múzeumi háttérintézmény, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ drágulásával nőttek több, mint 4 milliárddal a Liget Projekt költségei.

Táguló színház és digitális élményinstalláció miatt lesz drágább a Városliget átépítése

Két lépcsőben is drágult a napokban a Városliget átépítése. Az egyik a Néprajzi Múzeum építészeti tervezése, amelyre eredetileg 1,78 milliárd forintot szántak, ám ez most felkúszott 1,83 milliárdra.

Hiába trükközött a kormány a helyszínnel, civil szervezetek is találkozott az UNESCO delegáció

Február 5-8 között Magyarországra látogatott az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO által megbízott kétfős küldöttség a világörökségi műemléki helyek felügyeletét ellátó nemzetközi szervezettől, az ICOMOS-tól. A küldöttség arra volt kíváncsi, hogy az Orbán-kormány budapesti nagyprojektjei milyen hatással vannak a kiemelt helyszínekre és a védőzónájukra, illetve hogy ezek a projektek mennyire összeegyeztethetők az örökségvédelmi szabályokkal.

Még drágább a városligeti színháztervezés

Összesen nettó 179,4 millió forintba kerül a Fővárosi Városligeti Színház tervezése – derült ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből. Ez újabb, csaknem 10 százalékos áremelkedést jelent az év eleji több mint 27 százalékos drágulás után

3 milliárdból újítják fel az Olof Palme Házat

Úgy tűnik, megvan a szerencsés kivitelező, mely meglehetősen szoros versenyben szerezte meg a milliárdos munkát. A dokumentum szerint a stadionépítésben is jeleskedő ZÁÉV Építőipari Zrt. nettó 3,088 milliárdos, az Épkar Zrt. pedig 3,063 milliárdos ajánlatot nyújtott be. Utóbbi ajánlata volt a legjobb ár-érték arányú, így a szerződéskötési moratórium lejárta, november 13. után velük köthet szerződést az ajánlatkérő, a Városliget Zrt. Az Épkar Zrt. nevéhez köthető a vizes vb egyik nagy beruházása is, a Hajós Alfréd Sportuszoda felújításán dolgozhatott a cég.

Egymilliárdért reklámozzák a Liget-projektet

Nettó 970 millió forintért fogja elvégezni a Liget Budapest Projekthez kapcsolódó kommunikációs feladatokat a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. – olvasható az összefoglaló tájékoztatásban a Közbeszerzési Hatóság oldalán. Mindkét vállalkozás Csetényi Csabáé, Rogán Antal kabinetminiszter szomszédjáé. Nem írják le pontosan az összegzésben, milyen feladatokat kell teljesíteniük a cégeknek. A pályáztatást a Nemzeti Kommunikációs Hivatal folytatta le, a 2016-ban kiírt 25 milliárdos központosított közbeszerzés keretén belül. Csetényi Csaba tavaly március végén már nyert a mostanihoz hasonló, nettó 390 millió forintos megbízást a Városliget Zrt.-től.

1 milliárdért reklámozza Rogán szomszédja a Liget Projektet

Jól alakul ez a hét Csetényi Csaba cégeinek. Nettó 970 millió forintért fogja elvégezni a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. a Liget Budapest Projekthez kapcsolódó kommunikációs feladatokat - találtunk rá az összefoglaló tájékoztatásra a Közbeszerzési Hatóság oldalán.

A kormány kedvenc osztrákjai gazdagodnak a Ligetben

A Strabag építheti meg 12 milliárd forintért a sokat bírált Liget Budapest projekt keretében létrehozandó Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központot (OMRRK). Az osztrák vállalat az európai közbeszerzési értesítő szerint Garancsi István cégét, a Market Zrt.-t győzte le a mintegy 37 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesre kiírt tenderen.

Véletlen: a Liget-pénzből éppen Baán László szülői háza kapott 1 milliót

A Városliget Zrt.-t vezető Baán László szüleinek Dembinszky utcai társasháza lett az egyik első nyertese a Városliget Zrt. pályázatának, amelyet a Városliget beépítésének népszerűsítése érdekében hirdettek meg a környező kerületekben.

Nem támogatják az urbanisták a Városliget beépítését

A Városligetbe tervezi a kormány az új múzeumnegyedet, ami 20 000 négyzetméter zöld területet venne el a parkból.

/Forrás: http://k-monitor.hu/adatbazis/cimkek/varosliget-beepitese?/*B.Kiss-Tóth László 2018.05.01