Nincs több titkolózás, 2 darab A4-es oldalért kaptak egy vagon pénzt


CÖF - kép: Nol.hu 

Tavaly tavasszal derült ki, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2016-ban 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt. Az Átlátszó adatigénylést adott be, hogy kiderítse, milyen igénylés és milyen támogatói szerződés alapján kapták a pénzt. Az MVM erre megtagadta a válaszadást, azzal az indokkal, hogy nem közpénzből fedezte a támogatást.
Az Átlátszó ezért pert indított, a bíróság pedig úgy döntött, hogy az MVM köteles kiadni a dokumentumokat. Az így nyilvánosságra került dokumentumokból kiderült, a támogatási kérelemben Csizmadia László elnök bemutatta a CÖF és a mögötte álló CÖKA tevékenységét. A bemutatás csak azért foglal el két A4-es oldalt, mert az aláírás és a fejléc elég szellősre van hagyva. Ja, és a legvégén persze szerepel a legfontosabb adat: a bankszámlaszám, ahova utalni kell az összeget.
“Kérem Elnök-vezérigazgató urat, hogy célkitűzésünk megvalósításához járuljon hozzá 508 millió forinttal. Az összeg lehetőséget adna arra, hogy javítsuk a közgondolkodást, kidolgozzuk a civilitika alapjait, segítsük a lakossági üzenetek széles körű terjesztését, amelynek fontos része a természet megóvása, az emberi élet fenntarthatósága, az energiatudatosság és az energiabiztonság témaköre is.” – írja Csizmadia a kérelmében.
Aki már adott be önkormányzathoz, alapítványhoz vagy bárhova pályázatot, az nagyon jól tudja, hogy a pályázott összeghez szigorú költségvetést kell csatolni, bemutatni a cél megvalósításához rendelkezésre álló saját forrásokat, igazolni a köztartozás mentességet, és egyéb dolgokat.
Ilyen könnyen még egy civil szervezethez sem vágtak hozzá fél milliárd forintot, de úgy tűnik, a CÖF esetében ez nem volt akadály, és attól félünk, a jövőben sem lesz az.
A CÖF-nek adott 508 millió forintos MVM-támogatással kapcsolatos iratok:

*
B.Kiss-Tóth László:

PÉNZTORONY
Ez a 3 méter magas, 250 db köteg (kötegenként 100 db) 20 ezres, nem kevesebb, 

mint 500 millió, azaz félmilliárd forint.
 A munkahelyeden nagyon jól megfizetnek, 
ha évente megkeresel 1 kötegnyi pénzt, azaz nettó 2 millió forintot. Még évi kétmilliós 
fizetéssel is 250 évig kellene dolgoznod azért, hogy a munkád ellenértékeként 
nettó 500 millió forintot vehess kézhez. 

​Nemrégiben még ennél is többet: 508 millió Ft-ot kapott közpénzből, (a te adódból is!) 
(bújtatva a Magyar Villamos Művek adományaként!) a Béke meneteket szervező 
fideszes CÖF (Civil Összefogás Fórum), mert megérdemelte. Szerinted is megérdemelte?

*Megjegyzés:  A Wikipédia szerint a Civil Összefogás Fórum egy közéleti tevékenységet végző magyarországi szervezet, mely magát civilszervezetnek hívja, ám nem felel meg 
az NGO-k kritériumainak (pl.: kormányfüggetlenség). 
A Fidesz politikáját támogató CÖF támogatói azok a magyarországi civil közösségek, 
amelyek visszaigazolták aktív együttműködésüket.

*Vajon, a Magyar Villamos Művek mikor értelmezhető magyarországi civil közösségnek? 
http://k1tv.hu/2018/04/03/indul-a-valodi-kozmedia/ nyomán: *B.Kiss-Tóth László 2018.04.21.

Megjegyzésem, kiegészítésképpen: 
A Wikipédia szerint  a MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az állami tulajdonú intézményekhez tartozik.
Tehát, az MVM -en keresztül a magyar állam ill. a magyar kormány támogatta meg közpénzzel a fideszes CÖF-öt 508 millió forinttal, hogy megszervezze (és megtartsa három héttel a választások előtt) a harmadik fideszes kormányt és a Fideszt támogató békemenetet. Mi ez, ha nem a Fidesz választások előtti burkolt támogatása? Vajon, nem kellene az állami költségvetésbe az 508 milliót visszafizetniük? És ilyenkor hol vannak a fideszes Állami Számvevőszék kizárólag csak ellenzéket büntető okostudorai? *B.Kiss-Tóth László 2018.05.20.