Kolompár szerint a közmunka maga a halál és a pokol a "romáknak", gyalázat, ahogy ásóval, kapával vonulnak az utcán


- A közmunka nem jó a romáknak? -kérdezte Kálmán Olga a közpénzlopás paradicsomába, azaz a politikába visszatérni próbáló cigánybűnözőtől. 
A válasz: -Én úgy gondolom, ez maga a halál, a pokol, a pokol is, illetve a halál a roma közösségnek. 

Amikor a műsorvezető felveti, hogy de hát van egy biztos munkalehetőség és egy biztos jövedelem, Kolompár így reagál: -Szégyen és gyalázat az, hogy 16 éves lányok és fiúk az utcán kapával, ásóval, talicskával, sárga mellénnyel menetelnek, ahelyett, hogy bent lennének az iskolában, és tanulnának. 

Tőle persze nem várható el az igazmondás, és K. Olgától sem az, hogy helyreteszi a hazugságot, így hát ránk vár a feladat: a mindenki által közismert helyzet márpedig az, hogy a 16 éves cigány "fiúk és lányok" azelőtt sem az iskolában ültek és tanultak, hogy megismertették őket a kapával és az ásóval, hanem vagy a kábítószerrevalót lopták éppen össze, nem ritkán brutálisan ki is végezve áldozatukat, vagy a következő pulyát csinálták, vagy mindkét tevékenységet művelték felváltva. 

De ha ettől a történetbe belerondító hazugságtól eltekintünk, és a munka fogalmát is lecsupaszítjuk, mert nem a közmunka jelleggel van itt a baj, hanem az ásóval és a kapával, akkor egy talán soha ki nem mondott, csodálatosan őszintén megfogalmazott alapigazságot kapunk: 
A munka a cigányoknak maga a halál, a pokol. 
Ez itt a lényeg.


Videó: (Hír TV 2018.06.12) 
Egyenesen – Vigyázz, jövök!

12:38röv.:
/Forráshely röv.:https://krc.inf./r/35/186894/2018.06.13./ *B.Kiss-Tóth László
*
*
Kapcsolódó:

Mennyire jellemző: nem kellett a jobban fizető állás a közmunkás cigányoknak, inkább petícióztak


Félszáz Tiszavasváriban dolgozó közmunkást rendelt be tavaly nyáron a helyi járási hivatal foglalkoztatási osztálya, hogy jobb jövedelemmel kecsegtető, piaci munkát kínáljon nekik a város peremén működő baromfi-feldolgozó cégnél. 
A többségében cigány közfoglalkoztatottak jelentős része előbb saját sorsát mérlegelte a csirkék helyett, s arra jutott: a tálcán kínált lehetőség egyáltalán nem tetszik nekik, ám maguk alatt vágnák a fát, ha visszautasítanák azt - derül ki a Szon.hu cikkéből.

(Vona Gábor tiszavasvári közmunkások között. Kép forrása: a volt pártelnök Fb-oldala)
 
A törvény szerint a közfoglalkoztatás ideje alatt a közmunkások álláskeresőnek számítanak, így kötelesek elfogadni a járási hivatal kínálta, megfelelőnek nyilvánított piaci munkát, különben kizárják őket a közfoglalkoztatásból, és hónapokon át bevétel nélkül maradhatnak. 

A cigányok úgy érezték, csapdába kerültek, ezért dr. Horváth Ferenc jogásztól, a helyi Haladjunk Aktivista Csoport közösségszervezőjétől és a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületét vezető Glonczi Lászlótól kértek segítséget. 

Közel ötvenen írták alá Tiszavasváriban azt a petíciót, amely a méltatlan munka kötelező elfogadása ellen emel szót, rávilágítva a mielőbbi törvénymódosítás fontosságára. 
Nem értünk egyet a jelenlegi szabályozással, mert gyakorlatilag kényszermunkára kötelezi a kiszolgáltatott embereket. 
Az alaptörvény szerint mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, kérdezem én, hogyan érvényesül ez az alapjog ebben az esetben? 
– vetette fel dr. Horváth Ferenc. 

Elmondta: -Az idén tavasszal közérdekű bejelentéssel fordultak az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához a munka szabad megválasztáshoz fűződő jog sérelme miatt, részletesen taglalva a tiszavasvári esetet, egyben állásfoglalást és vizsgálatot kérve az ügyben. 
A napokban megérkezett az alapvető jogok biztosának válaszlevele, amelyben dr. Székely László arról tájékoztat: a közfoglalkoztatottak kiközvetítésének gyakorlatát kifogásoló panasz kivizsgálása nem az ő határkörébe tartozik, az ügyben külön vizsgálatot nem indít. 
Álláspontja szerint a vonatkozó törvényi szabályozás egyértelmű, koherens, és miután a közfoglalkoztatás célja, hogy átvezessen a nyílt munkaerőpiacra, nem is jogsértő. 

Megfizetik a jó munká(s)t 

Elképzelhető, hogy egy magas pozícióban lévő kormányzati szereplőt is megkeresünk, hogy végre tisztázódjon: a szociális ellátó rendszer és a közfoglalkoztatotti rendszer ilyenképpen való összefonódása sérti-e a munka szabad megválasztásához fűződő alapjogot vagy sem. 

Az, hogy Tiszavasváriban végül megnyugtató megoldás született a baromfi-feldolgozós ügyben, csak annak köszönhető, hogy a munkaadó inkább elkerülte a konfliktust, a kiközvetített „ellenállókra” végül nem tartott igényt, így ők visszatérhettek a közmunka világába. 

Munkácsi Mihály, Tiszavasvári alpolgármestere elmondta: 
–Nem szabad elfelejteni: a közmunka csupán átmeneti megoldás a dolgozni akaró állástalanok számára, lépcsőfok, ugródeszka a jobban fizető, de nagyobb elvárásokat is támasztó nyílt munkaerőpiacra. 
Sok jó (köz)munkaerőt vonzott már magához a baromfiüzem, ismerek olyan dolgozót, aki nem kevés munkával több százezer forintot is hazavisz havonta, tehát sok múlik a hozzáálláson is. – kommentálta a történteket. 

Szankciók: 
A jelenlegi jogszabályok szerint, ha a közfoglalkoztatott a járási hivatal által felajánlott munkahelyet nem fogadja el: 3 hónapra kizárják a közfoglalkoztatásból, minimum 2 hónapra törlik az álláskeresők nyilvántartásából megvonják az aktív korúak ellátására való jogosultságát. 
 

/Forráshely röv.: https://krc.inf./r/2/187407/ 2018.06.28./*B.Kiss-Tóth László