Négy éve ül(*dögél) a rendőrség a gigabírsággal sújtott egészségügyi kartell aktáján (*és még senkit nem hallgattak ki !?)(Fotó: Népszava. Illusztráció)A BRFK szorgalmasan nyomoz, bár még senkit sem hallgattak ki az 1,6 milliárd forintba kerülő
 kartellezés miatt.  
Nem csak a Gazdasági és Versenyhivatal, de a rendőrség is vizsgálódik a diagnosztikai termékeket gyártó és forgalmazó cégek kartellezése miatt – igaz, utóbbi nem kapkodja el a felderítést. Ez derül ki levelezésből, amit Hadházy Ákos független képviselő és Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa folytatott Polt Péter legfőbb ügyésszel.

Négy éve vizsgálódnak

Bangóné és Hadházy arról faggatták a legfőbb ügyészt, hogy a lapunk által is bemutatott, a GVH által január 3-án 1,6 milliárd forintos bírsággal „honorált”
kartellügynek vannak-e büntetőjogi következményei, azon túl, hogy az érintett cégek megsértették „a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról” szóló törvényt?
Tettek-e korábban rendőrségi feljelentést az ügyben, és ha igen, ki?
Milyen bűncselekmények elkövetésének gyanújával folytak (folynak) az esetleges nyomozások, mely nyomozóhatóságnál és milyen ügyszámon?
Van-e gyanúsítottja az esetleges nyomozásoknak?

Bár a feltett kérdésekre Polt csak részleges választ küldött, ebből több érdekes részlet is kiderül. Például az, hogy az üggyel a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya is foglalkozik –a „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban” bűntett gyanújával nyomoznak, idestova már négy éve. Hogy az ügyet 2016 óta görgetik, az eljárás bűnügyi számában található dátumból tudható (miközben maga a kartellezés 2015-ben történt)
a rendőrség pedig az elmúlt közel négy évben egyetlen gyanúsítottat sem hallgatott ki az eljárás során.

Hogy miért nem, azt a legfőbb ügyész nem részletezi; az sem kizárt, hogy a rendőrség még mindig ismeretlen tettes vagy tettes ellen nyomoz, pedig a GVH már megnevezte az érintett cégeket. Ezzel kapcsolatban megkerestük a BRFK-t – kíváncsiak voltunk rá, hogy miért nem történt még kihallgatás; kitől, pontosan mikor kaptak feljelentést az ügyről; pontosan mikor indították el a mai napig tartó nyomozást. Ha kapunk válaszokat, frissítjük cikkünket.
A kihallgatás hiánya miatt ugyanakkor az ügyészség sem láthat rá a fejleményekre – jelezte levelében Polt – hiszen az új büntetőeljárási törvény szerint a kihallgatásig tart a felderítési szakasz, és addig a nyomozás is a rendőrség hatáskörében marad.

A legfőbb ügyész hivatala csak a kihallgatás utáni vizsgálati szakaszban felügyelhetné az eljárást.

Frissítés: a rendőrség válaszolt

Valóban ismeretlen tettesek ellen folyik nyomozás a gyanús közbeszerzési eljárás miatt - árulta el kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság - így kihallgatásokra sem kerülhetett sor. A BRFK-tól megtudtuk, hogy az első feljelentést egy parlamenti képviselő tette az ügyben, a rendőrség pedig 2016 augusztus 11-én feljelentés-kiegészítést kért tőle. Mivel ez is megtörtént, az az eljárás 2016. szeptemberében elindulhatott - és azóta is tart. Bár egy büntetőeljárást persze más feltételek határoznak meg, mint a Gazdasági és Versenyhivatal ellenőrzéseit,
mégis furcsa, hogy a GVH már megnevezte és meg is bírságolta a kartellügy felelőseit - akik közül többen önként jelentették be jogsértő magatartásukat a kedvezőbb elbírálás reményében - a rendőrség viszont máig nem tud vagy nem akar megnevezni egyetlen konkrét gyanúsítottat sem.
/Forrás: