Még azt sem engedte meg a kutyának, hogy meneküljön –kikötve várta az éhhalált

Kikötötte és hagyta halálra éhezni kutyáját egy Szeged környéki férfi. Az önkormányzat dolgozói több hetes szenvedés után az utolsó pillanatban mentették meg az állatot.
image.png
(A kép illusztráció)
Az ügyészség közleménye szerint egy Szeged környéki faluban történt az eset még tavaly nyáron, de a vádemelés csak most történt meg.

A leírás szerint a férfi egy másik faluban dolgozott, és ezért csak nagyjából havonta járt haza, de a kutyáját egyszerűen kikötötte, és ott hagyta. Mindez azt jelenti, hogy az állat vizet, élelmet is csak havonta kapott, és a kikötés miatt arra sem volt lehetősége, hogy elmeneküljön.

A kutyát végül 2019. október 9-én az önkormányzat dolgozói vitték el és gondoskodtak ideiglenes elhelyezéséről.

Ez a bánásmód alkalmas volt arra, hogy az állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, állapota a senyves, vagyis a legsúlyosabb kategóriába volt sorolható – közölte az ügyészség.

Tömegcsökkenése az ideális testtömeghez viszonyítva több, mint 60 %-os volt, tehát súlyának több mint felét elvesztette.

Amennyiben a kutyát nem emelték volna ki a környezetéből, úgy néhány napon belül elpusztult volna. 
A tartós kikötés megakadályozta az állat táplálékkeresési ösztönét, nagyban hozzájárult állapotához, éhezése és szomjazása különös szenvedést okozott a kutyának.

Ez pedig bűncselekmény, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A járási ügyészség a férfit gyorsított eljárás keretében állítja bíróság elé, az azonban ritka, hogy letöltendő szabadságvesztésre ítéljék az állatkínzókat. 
Sőt, még népszavazni sem lehet arról, hogy az ítélkezés szigorúbb legyen:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az állat pusztulását okozó állatkínzást a Büntető Törvénykönyv végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel sújtsa?
- szólt volna a népszavazási kérdés, ha a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jóváhagyja. 
De nem tette. 

A jobbikos kezdeményezés ezért a Kúriánál tart, a párt képviselői ragaszkodnak hozzá, hogy az emberek véleményt alkothassanak az állatkínzási ügyek ítéleteivel kapcsolatban.

/Forrás: https://alfahir.hu/2020/01/29/allatkinzas_kutya_bunugy
*B.Kiss-Tóth László