Hosszabb ideig használható mobilokat szeretne az EU, már készül az új szabályozás

Az unió döntéshozói az okoseszközökre is kiterjesztenék azt a szabályozást, amellyel tartósabb, könnyebben javítható készülékek forgalmazására szeretnék rávenni a gyártókat.
Bosszantó, ha egy újonnan vásárolt mobiltelefon vagy táblagép röviddel az éves garanciális idő után olyan állapotba kerül, hogy csak igen súlyos összegért lehet megjavítani. Sokan ilyenkor nem is élnek a szervizelés adta lehetőséggel, inkább új terméket vásárolnak. Ez azonban óriási összeget ró az emberekre, és az elektronikai hulladék is csak gyarapszik. Részben ez sarkallta egy új javaslat kidolgozására az Európai Unió döntéshozóit, akik most egy másik, ehhez kapcsolódó paragrafussal bővítették az eredeti rendelkezést.
Mint a The Verge is írja, az uniós politikusok azt szeretnék elérni, hogy a szervizeléshez való jog az okostelefonokra, táblagépekre és laptopokra is vonatkozzon, lehetőleg már a jövő évtől. A vállalatokat tartósabb és könnyebben javítható készülékek gyártására ösztönöznék, de az intézkedés környezetvédelmi célokat is szolgál: a képviselők szerint az is fontos lenne, ha az egyes termékekbe több újrahasznosított elem kerüljön, így ugyanis csökkenthető lenne a szén-dioxid-kibocsátás és a világ számos részén már most gondokat okozó e-szemét.