"Pengeváltás" a Magyar Orvosi Kamara és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közöttA MOK sajtótájékoztatója. Svéd Tamás titkár, Lénárd Rita alelnök,
Kincses Gyula elnök, Álmos Péter alelnök. (Fotó: Bődey János/Index)

*


Emmi:  Példátlan, hogy az orvosi kamara vészhelyzetben próbálja zsarolni a kormányt!


Sértődött hangvételű közleményben reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Orvosi Kamara vezetőinek szerdai sajtótájékoztatóján megfogalmazott aggályokra.

Például arra az állításukra, miszerint "jelenleg nem állnak rendelkezésre az orvosok, nővérek, szakdolgozók koronavírustól való védelméhez szükséges eszközök",
az Emmi válasza alapján „jelenleg minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és szakdolgozók számára“. A mentők védőruhában szállítják be mindazokat, akiknél csak felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket.
A Magyar Orvosi Kamara vezetőinek sajtótájékoztatója 2020. március 11-én
A Magyar Orvosi Kamara vezetőinek sajtótájékoztatója 2020. március 11-én Fotó: Bődey János / Index
A minisztérium szerint a MOK állításával ellentétben, miszerint egyszerű sebészi maszkokon kívül ugyanis egyelőre semmilyen speciális védőfelszerelés nem áll rendelkezésre megfelelő számbanhatvanezer olyan speciális maszk van, amelyek a legnagyobb biztonságot garantálják az egészségügyi dolgozóknak. A háziorvosok esetében pedig az NNK új eljárásrendje biztosítja, hogy minimálisra csökkenjen a találkozás azokkal, akiknél egyáltalán felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja.
Az Emmi közleményében sérelmezi, hogy a MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kéne, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket, ők felelősek a saját és a betegeik biztonságáért is.
Ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen.
Ehhez a közlemény azért hozzáteszi, „az állam természetesen, kisegíti őket, most például védőmaszkokkal“.
Az Emmi – egyebek mellett a napi rendszerességű sajtótájékoztatókra, a megelőzésről szóló hirdetésekre hivatkozva - visszautasítja a lakossági tájékoztatás hiányosságai miatti kritikát is, és végén a MOK bérfejlesztési javaslatára, az önkéntes túlmunka felmondásáról szóló orvosi nyilatkozatok letétbe helyezését elindító kezdeményezésére a kamara vezetését zsarolással vádolja:
Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével. Ilyenre sehol nincs példa a világon. Ezt akarná az orvostársadalom? Most az összefogás ideje van, nem a zsarolásé.
/Forrás: https://index.hu/belfold/2020/03/11/  /*B.Kiss-Tóth László
*
Orvosi Kamara: Nincs elég védőfelszerelés az orvosoknak 
(Az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának a vendége Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke)
image.png
Feltöltötte: ATV 2020.03.12. 
*
Orvosi Kamara:
nincs elég védőfelszerelés az egészségügyi dolgozóknak
(Az ATV Start c. műsorának a vendége Lénárd Rita, a Magyar orvosi Kamara alelnöke)
image.png
Feltöltötte: ATV 2020.03.13.
*
*B.Kiss-Tóth László 2020.03.16.