Dr. Pócs Alfrédnak, (az egri Markhot Ferenc Kórház 4 évvel ezelőtt kirúgott orvosának,) a Heves Megyei Orvosi Kamara elnökének őszinte sajtótájékoztatója koronavírus-ügyben

(Dr. Hegedüs Endre ajánlásával)

image.png

A videó szövege:

"Itt az Egri Heves megyei Orvosi Kamara helyiségében egy nyilvános sajtótájékoztatót tartunk, mely közzé lesz téve az interneten is.                                                     
Azért itt és most, mert nincs élő kapcsolat a megyéknek az országos vezetéssel.

Dr. Pócs Alfréd vagyok, a Heves Megyei Orvosi Kamara elnöke, a célom fölhívni a figyelmet az alábbi tényekre. 
Mint elnök, a megyei orvosokat képviselem, de mint gyakorló orvos, a betegeimet, akiket a hippokratészi esküm miatt minden körülmények között képviselnem kell bármilyen veszélyhelyzetben is. 
Konkrétan, ami miatt ezt a sajtótájékoztatót megtartom, az a mai vírushelyzetben megvalósulni látszó kórházankénti 60%-os ágyleépítés, illetve ezen ágyak karanténba vonás miatt történik.                
A betegek és az orvosok visszajelzése alapján állítom, hogy ez az intézkedés extrém nagy áldozatok nélkül nem valósítható meg.                                                         
Ma pedig a legfőbb cél kell, hogy legyen: dinamikusan kezelni a víruskérdést, hogy minél kevesebb kár érje, ne csak a vírusban megbetegedetteket, hanem a többi egyéb betegségben szenvedő embereket, családokat, illetve figyelembe kell venni a gazdasági veszteségeket is. 
Mert a járvány kapcsán is a „nil nocere” („ne ölj”) elvet kell figyelembe venni, hiszen a Jóisten előtt minden beteg egyformán kedves, nem áldozhatom fel a gyógyítás oltárán a krónikus betegeket, az esetlegesen megvalósuló tömeges vírus megbetegedés miatt.                                                                  
Gondoljuk át, nem vagyunk istenek, akik mindent megtehetnek, csak a Jóisten eszközei, akik a teremtett életet szolgálják ebben a teremtett világban.

Mint kamarai vezetőnek meg kell szólalnom, elsősorban a hippokratészi esküm miatt, jelen estben a segítségre szoruló, elfekvő, krónikus betegek érdekében, de szólnom kell az orvos kollégákért is.              
Például dr. Cserháti Páter főorvosért, aki mélyen átérző szívvel, és körültekintő szakmai tudással állt a betegei szolgálatában, az OORI élén, ahol súlyos agykárosult, és perifériás idegrendszer sérült betegek voltak, akiknek biztonságos elhelyezése nem egyszerű dolog, ennek ellenére azonnali hatállyal eltávolították állásából.                                                                                                                                        
De említhetném dr. Csernavölgyi Istvánt is Fejér megyéből, akit közvetett okkal luxáltak munkahelyéről.                                                                                                    
És felelősséggel tartozom a sok esetben a beteg ellátásra nem kellően felkészített, hozzátartozókért is, állástalan, pénztelen, most gyerekeiket kényszerből otthon nevelő szülőkért is, hiszen az elbocsátott betegek nagy része 24 órás ápolást ,etetést, mosdatást emelést, mobilizálást igényel.

Előre láthatólag ezen szigorú szakmai céllal meghozott döntés, aránytalanul nagy emberveszteséget és szenvedést fog okozni.
Szólnom kell a kolléga dr. Tamasi Józsefről is, aki érzékeny lélekkel a betegeiért szót emelt, a félelmük leküzdése érdekében.                                                               
Ne feledjük azért azt sem, hogy ő adta a vírusfertőzés megelőzésére szolgáló legközérthetőbb tanácsokat az arra rászorulóknak.
Összegezve, ez a tervezet, a 36.000 ágy kivonását, ill. készenlétbe helyezését végzi el, ami egyben föltételezi, hogy 360.000 fő megbetegedés lesz Magyarországon /jelenleg egy hónap alatt 1834 a fertőzött betegszám,04.18./, ezt abból tudhatjuk, hogy Európában eddig is, a pozitív esetek mintegy 10% szorul csak kórházi ellátásra.
Azt se feledjük, hogy még mindig a csoportos előfordulás fázisában vagyunk.

A jelenlegi 1100 intenzív ágy és az ezt kibővíthető oxigénterápiára alkalmas ágyakkal összesen mintegy 2500-3000 beteget lehetne kezelni egyszerre.                                                                                                
Úgy tűnik, hogy ez önmagában elég lehet még a legrosszabb forgatókönyv esetén is.
Hiszen ha a betegség egyik leglátványosabb kritériumát nézzük, az elvégzett tesztek és a kapott pozitív esetek számának arányát, az csak 1 és 15% között mozog Európában jelenleg is.                                                                
Az összesített világ statisztikában ez az érték 14%, Spanyolországban 9,4%, Olaszországban és Angliában 7,6%, Magyarországon 11,6% és az USA-ban is, ahol jelenleg még dúl a járvány 20%.                                              
Influenza esetén viszont a tetőzés csúcspontján ez az érték fölmehet akár 80%-ig is, ami a koronavírus esetében egyetlenegy országban sem következett be eddig soha, ami előrejelzi, hogy nem is fog már bekövetkezni.            
Eddig minden koronavírus, a SARS a MERS is, ilyen lapos tetőzést mutatott.
A másik fontos érv pedig, hogy Európa már túl van a csúcsponton, Dánia már bevezette a bölcsődék, óvodák, és az iskolák megnyitását, Norvégia jövő hétre tervezi, Németország május 1-től, Spanyolország és Olaszország is konkretizálta a feloldások dátumát.

Kérném az illetékeseket, hogy gondolják át, és a Jóisten segítse őket bölcs gondolatok meghozatalában, legyenek irgalmasak!
Az embereket pedig hogy maradjanak otthon és ne féljenek!"
* 
Rendkívüli HÍREK!
Spiritual Televízió 2020.04.20.
Dr. Pócs Alfrédnak, a Heves Megyei Orvosi Kamara elnökének videóüzenete:  


image.png

(Feltöltötte: Attila Heffner 2020.04.20.)
*B.Kiss-Tóth László
*
Kapcsolódó:

Kirúgták az egri orvost, miután kinyitotta a száját, de nem adja fel...

Az alfahir.hu számára Dr. Pócs Alfréd elmondta, hogy a mai napon közérdekű bejelentő üldözése miatt tett feljelentést az Egri Járási és Nyomozó Ügyészségen.

Dr. Pócs Alfréd, a Magyar Orvosi Kamara Heves megyei elnökéről tavaly decembere és az idei esztendő januárja között azért jelentek meg újságcikkek, mert többször is bírálta az egri Markhot Ferenc Kórház működését. Kritizálta az elavult vagy nem működő technikát, a szakemberek hiányát. Ezeket a vádakat Dr. Tóth Ildikó kórházigazgató elutasította, szerinte alaptalan híreket terjesztett a kamarai elnök, ezért etikai eljárást kezdeményezett a bejelentő ellen.

*

image.png

*
A „rebellis” orvos május 22-én megkapta a felmondólevelét is, amelyben arról tájékoztatják, hogy vállalkozói szerződése többek között azért került megszüntetésre, mert az „színlelt.” Pócs azonban arra hivatkozott, hogy 2015-ben 134 külső vállalkozó munkatársa volt a kórháznak, érdekes módon mégis csak az ő szerződése nem került meghosszabbításra, tehát szerinte a kirúgás diszkriminatív.

Pócs a csődbe ment Hospinvest esete után nem közalkalmazotti, hanem vállalkozói szerződést kötött társaihoz hasonlóan. Márciusban észlelte, hogy nem kapta meg a januári fizetését, a kórházigazgató arra hivatkozott, hogy nem lettek megfelelően kitöltve a jelenléti ívek. Pócs a januári elmaradást közjegyzői felszólítással kényszerítette ki, de ezenfelül lényegében, eddig nem kapott fizetést.

PÓCS MELLETT ÁLLNAK A MOK JOGÁSZAI
Egyébként a Magyar Orvosi Kamara országos szervezetének jogászai szerint dr. Pócs Alfréd szerződésének a felbontása törvénytelen. Pócs szerint egyértelműen orvoskamarai tevékenysége miatt érte őt a retorzió. Ugyanis május elején az ügyészség befogadta a Kamara azon feljelentését, mely ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés, csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt tett az 57 millió forintos kórházi beléptető rendszer ügyében.

Pócs szerint egyértelműen orvoskamarai tevékenysége miatt érte őt a retorzió.
Ugyanis május elején az ügyészség befogadta a Kamara azon feljelentését, mely ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés, csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt tett az 57 millió forintos kórházi beléptető rendszer ügyében.  

Jelenleg szabálysértést követ el az, aki közérdekű bejelentővel szemben bejelentése miatt hátrányos intézkedést tesz.  

TECHNIKAI ÉS SZAKMAI HIÁNYOSSÁGOK
A MOK megyei elnöke szerint az átadás előtt lett kifizetve az ominózus beléptető rendszer, holott az a mai napig nem teljesen működőképes. Pócs súlyos hiányosságnak tartja azt is, hogy a sürgősségi osztályon állítása szerint nincs vezetékes telefonkészülék. Ez utóbbi amiatt lenne fontos, mert a kórházban vezetékes telefonközpont van, rendelkezésre álló néhány mobiltelefon pedig könnyen kevésnek bizonyulhat egy krízishelyzet esetén. Nincs behívó rendszer sem, a betegnek továbbra is ki kell kiabálni, a kórtermekben nincsenek elválasztó paravánok.

Dr. Pócs János megemlítette, hogy hangsúlyozni kell a szakmaiság is sérül: a 24 ágyas ortopédiai osztályra 5 helyett 4 orvos jut, a működőképesség borotvaélen táncol, a szabadságolások ellehetetlenülhetnek, az osztályvezető főorvos le is mondott az osztályvezetésről.

Hozzátette: nem teljesíthető a bevállalt protézisprogram, megnyúlik a várakozási lista, kevesebb jön be a kórház számlájára.  Dr. Pócs szerint súlyos szakmai hiba az is, hogy elmaradt cafeteriát nem rendezte időben az intézmény, hiszen a tartozás időközben 200 millió forintról 500 millió forintra növekedett, aminek a hiánya könnyen bedöntheti az egri kórház költségvetését.

AZ EGRI KÓRHÁZ FELEJTENI IGYEKSZIK KIRÚGOTT ORVOSÁT
Dr. Tóth Ildikó megbízott főigazgató az Egri Ügyeknek azt mondta, hogy „Dr. Pócs Alfréd nem áll szerződésben a Markhot Ferenc Kórházzal. A továbbiakban az intézmény nem kíván foglalkozni a személyével.