Parlamenti ülésnapon, bűnügyek elkenése miatt Dr. Szél Bernadett független parlamenti képviselő kérdőre vonta Polt Péter legfőbb ügyészt

image.png 14:57 2020. máj. 6.
"Szimbolikus, hogy amikor először sorolta a hibrid rezsimek körébe Magyarországot egy nemzetközi szervezet, pont Polt Péter beszámolója volt terítéken a parlamentben. Az elején tisztáztam: semmiféle gyógyszöveget ne várjon tőlem senki, Polt nem független és nem pártatlan, ő tulajdonképpen egy kormánytag, de: mi vagyunk azok, akiknek a bőrére megy az általa bevédett fideszes korrupció, úgyhogy kötelességem itt lenni és szemébe mondani, amit sokan gondolunk. Megtettem." 
*
Szél Bernadett kérdéseire válaszol Polt Péter

image.png 2:47 2020.máj.6.

Szél Bernadett ellentmondása a legfőbb ügyész válaszaira:
"Azt állítja a legfőbb ügyész, hogy nem minden kérdés kötődik 2018-hoz. Lássuk csak: 2018-ban volt az MTVA-ügy, a 2018-as választásokon indult kamupártok ügye is ehhez az évhez kötődik, a tranzitzónás éheztetések a 2018. júliusi törvény hatályba lépésével kezdődtek és az Elios-ügy fél év alatt lezavart nyomozása is 2018-ban zajlott. Az ügyészségi ügyek többsége nem egy éves történet, az eljárások nyilvánvalóan áthúzódnak más évekre is - kivéve persze, ha kormányzati vagy kormányközeli szereplők korrupciós ügyeiről van szó. Azok vagy meg sem indulnak, vagy rekordgyorsasággal zárulnak le.

De menjünk tovább. Azt állítja Polt Péter, hogy az ügyek 100 százalékában már megkaptam írásban a választ. Az igazság ezzel szemben az, hogy csak a kamupártokról kérdeztem őt írásban, legutóbb fél évvel ezelőtt. Akkor azt a választ kaptam, hogy 4 elítélő határozat született a kampánypénzekkel való visszaélések miatt, ajánlási csalások ügyében pedig 8 "jogerős ügydöntő határozat" született. Ez ugye azt is jelentheti, hogy mindezidáig senkit sem vontak felelősségre ajánlássokkal történt csalás miatt a 2018-as választások óta, miközben tudjuk, hogy üzemszerűen ment az aláírások másolása és a 23-ból 14 párt kamupárt volt. Most az eljárások friss állására lettem volna kíváncsi, 2 évvel a választások után, de nem kaptam választ.

Az MTVA-ügyek megszüntetése: erre azt mondta Polt Péter, hogy csak a feljelentők kapják meg a megszüntető határozatokat, ők pedig azt tesznek vele, amit akarnak. Ez a válasz azért érdekes, mert amikor a mi feljelentésünket utasították el 2019 januárjában, egy hónapnyi "nyomozás" után, kiadtak róla egy közleményt is "Elbírálta az ügyészség az MTVA székháznál történt események miatt tett feljelentéseket" címmel (itt olvahsató: http://ugyeszseg.hu/elbiralta-az-ugyeszseg-az-mtva-szekhaz…/). Nem érzi kettős mércének azt, hogy miközben a képviselők feljelentésének elutasítását közleményben kommunikálja, az MTVA-s feljelentések miatt indított eljárások megszüntetéséről némán hallgat? Teljesen egyértelmű: a politikai megrendelés úgy szólt, hogy a képviselők feljelentését gyorsan utasítsa el és ezt kommunikálja is, az MTVA-s, nyilvánvalóan megalapozatlan feljelentések ügyében pedig indítson nyomozást, majd évek múlva, szépen csendben szüntesse meg őket.

Tranzitzóna: szerinte nem fogvatartási hely, holott akik idegenrendészeti eljárásban vannak és a kiutasításukra várnak - és nem kapnak enni -, azok nem hagyhatják el Szerbia felé sem a zónát. Tehát de facto fogvatartás és éheztetés, magyarul kínzás és embertelen bánásmód az, ami az elutasított menedékkérőkkel kitoloncolásukra várva történik.

 Az utolsó válasz Boldog Istvánra vonatkozott: rákérdeztem ugyanis, hogy mi a helyzet a hivatali visszaéléssel gyanúsított fideszes képviselő ügyében. Erre azt válaszolta Polt Péter, hogy még nincs vádemelés, csak nyomozás van az uniós pályázatok elbírálásának eredményeit jogellenesen befolyásoló képviselővel szemben. Hadházy Ákosnak információim szerint lesz ehhez a válaszhoz egy-két szava"  
 
/Forrás: Szél Bernadett facebookos blogbejegyzései 2020.05.06 és 07./*B.Kiss-Tóth László 2020.05.21.