Újabb javaslattal korlátozná a főváros jogait a kormány

Ingyenesen kellene átengedni a meghatározott közterületeket az augusztus 20-i ünnep szervezőjének.

A Parlament törvényalkotási bizottsága azt javasolja, hogy az augusztus 20-i ünnep alkalmából az állam mellett a fővárosnak, illetve az érintett kerületi önkormányzatoknak is ingyenesen kell átengedniük augusztus 15. és 25. között a javaslatban meghatározott közterületeket az állami ünnep szervezője számára – vette észre az mfor.hu.

A lap emlékeztetett, hogy törvényjavaslat már eddig is nagy vitákat váltott ki, egyebek mellett az önkormányzati jogkörök csorbítása miatt, a veszélyhelyzetre hivatkozással. De ugyanebben a csomagban kapott helyet a városligeti beruházás folytatásának biztosítása (az egyértelmű fővárosi önkormányzati akarat ellenére), valamint a színházak felügyeleti rendszerének módosítása.

A javaslat még április elején került a Parlament elé, időközben azonban a törvényalkotási bizottság elkészítette a saját módosító indítványait.

A felsorolásban ezek a közterületek szerepelnek:

  • a világörökségről szóló törvény alapján meghatározott fővárosi világörökségi területek
  • az Árpád híd területe
  • a Petőfi híd területe
  • a Rákóczi híd területe
  • a Margitsziget területe
  • az Óbudai-sziget területe

A dokumentum további, a tulajdonjog korlátozását jelentő szabályt is előkészít, amikor előírnák, hogy a közterület tulajdonosa csak az állami ünnep szervezője felé tett előzetes értesítés alapján és előzetes egyetértő nyilatkozatával engedélyezheti a terület használatát más célokra ebben az időszakban.

Vagyis az ingyenes használat törvénybe foglalása mellett az egyéb hasznosítást is a szervező engedélyéhez kötnék, a nyár egy, a köztéri rendezvények - egyáltalán, a közterület hasznosítása - szempontjából meghatározó szakaszában.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezetője, Guller Zoltán szerint egyébként Európa legnagyobb fény- és tűzijátékát fogják megrendezni idén Budapesten.

Forrás: hvg.hu