Kovásznai fogyasztóvédelem: székely íz nem létezik, csak édes, keserű vagy savanyú!

Le kell venni a feliratot!
Forrás: mediatica.ro
Árucímkéinek kicserélésére kötelezett a román fogyasztóvédelmi hivatal egy hentesárut forgalmazó céget, mely a címkékre azt is ráírta, hogy „székely ízek" – közölte pénteken a Krónika című erdélyi magyar napilap. 

A cikk idézte a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi hivatal közleményét, mely kihágásnak tekintette, hogy egy székelyudvarhelyi cég hentesáruit „székely ízek" felirattal forgalmazta. A cég ellen – melynek üzletében lejárt szavatosságú árut is találtak – 2000 lejes bírságot rótt ki a hatóság.

Mircea Diacon főfelügyelő, a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője a marosvásárhelyi rádió érdeklődésére kifejtette, hogy nem léteznek „székely" ízek, egy élelmiszer édes, keserű vagy savanyú lehet. Arra a kérdésre, hogy egy termék jelmondataként sem használható-e a székelyekre vonatkozó megnevezés, Mircea Diacon kifejtette: „manapság egyre képtelenebb helyeken használják a székely megnevezést, lehet, hogy majd megjelenik a székely WC, vagy székely temető is. Élelmiszereken nem helyénvaló a székelyekre vonatkozó hivatkozás használata" – jelentette ki a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője.

Mircea Diacon az MTI-nek úgy pontosította nyilatkozatát, hogy a bírságot a lejárt szavatosságú áru miatt rótták ki. A címkék esetében a feliratok kicserélésére szólították fel a hentesáruk készítőjét és forgalmazóját, amit ez meg is tett.

„Ön, gondolom, kóstolt már székelyt, és tudja, hogy milyen a székely íz" – jelentette ki a fogyasztóvédelmi hivatal vezetője. Mircea Diacon nem kívánt reagálni arra, hogy az egyik áruházlánc viszont „román ízek" feliratú termékcsaládot forgalmaz.

Mózes István, a megbírságolt cég vezetője az MTI-nek elmondta, évek óta szerepel románul is, magyarul is termékeik címkéjén a „székely ízek" felirat. Hozzátette, hogy a fogyasztóvédelmi hivatal képviselői többször is jártak a kézdivásárhelyi üzletükben, ahol előbb ezt kifogásolták, majd egy alaposabb vizsgálat során találtak az üzletben egy lejárt szavatosságú terméket is, mely az elárusító figyelmetlensége folytán maradt a polcon. Végül erre hivatkozva rótták ki a bírságot.

Mózes István szerint egyértelmű, hogy a termékeik címkéjén szereplő „székely" szócska váltotta ki a hatóság fellépését, de hozzátette, úgy döntött, nem dacol a hatósággal, inkább újracímkézi a termékeit, és kihagyja a székely ízekre utaló feliratot.


/Forrás: http://erdely.ma/mozaik.php?id=181821 2015.02.20./*B.K-T.L.