Terrorizmus a vád a röszkei zavargások hangadója ellen

Vádat emeltek az ellen a terrorcselekménnyel és határzár tiltott átlépésével meggyanúsított szír férfi ellen, aki vezető szerepet vállalt a tavaly őszi röszkei zavargásban.
Terrorcselekmény miatt emelt vádat egy szír férfival szemben a Csongrád Megyei Főügyészség a tavaly szeptemberben a röszkei közúti átkelőnél elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben.

A főügyészség szóvivője, Szanka Ferenc közölte, a férfit az ügyészség tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettével vádolja.

A vádlott előzetes letartóztatásban van, bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni - tudatta a csoportvezető ügyész.

Horgos, 2015. szeptember 16. Migránsok és szerb rendőrök a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Sóki Tamás
Horgos, 2015. szeptember 16.MTI Fotó: Sóki Tamás

Ciprusról érkezett 


A vádirat szerint a férfi, aki ciprusi - így az unió területére szabad belépést és ott mozgást biztosító - útlevéllel is rendelkezik, 2015 szeptemberében részben a saját erejéből, részben pedig embercsempészek segítségével eljuttatta Szíriában lakó családját Törökországon át Röszkéig.

Szeptember 16-án dél körül értek Magyarország és Szerbia határához, majd a röszkei közúti átkelő közelében lepihentek. Délután két óra előtt a vádlott a lezárt, kordonnal és rendőri erőkkel megerősített határátkelőhelyhez ment, hogy érdeklődjön az átjutás feltételei felől.

A férfi ezután az ott összegyűlt több száz fős tömeg tagjaként követelte a határ megnyitását, annak ellenére, hogy többször közölték velük, hogy az átkelőt nem nyitják meg, és jogszerűen a közeli tranzitzónában léphetnek be.

Migránsok a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Kövekkel dobálták a rendőröket


A tömeg, látva, hogy a határátkelőhely a követelés ellenére nem nyílik meg, kövekkel és különféle tárgyakkal dobálni kezdte a rendőrsorfalat.

A rendőrség a határátkelő biztosítása érdekében könnygázt, vízágyút vetett be.

Ultimátumokat adott


A vádlott közölte a határátkelőhelyen felsorakozó rendőrökkel, hogy két órát ad, s mindenféleképpen átjönnek, angol tolmácsot követelt, és kilátásba helyezte, hogy megtámadják a rendőrsorfalat és bedöntik a kordont.

A vádlott közvetlen környezetében tartózkodóknál ekkor már kések, botok, sátorvasak és kövek voltak.

Miután a vádlottal angolul is közölték, hogy a határ lezárva marad, és át kell menniük a tranzitzónához, a férfi mikrofonba kiabálta, hogy öt percet ad a határ megnyitására.

A követelések ellenére a határátkelő továbbra sem nyílt meg, a tömeg egyre agresszívabbá vált, és röviddel négy óra előtt intenzív kődobálás kezdődött.

Tüntető migránsok a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Sóki Tamás

Bedöntötték a kerítést


A kialakuló zavargás alatt a vádlott hátrament, követ tört, majd öt óra előtt háromszor megdobta kővel a rendőrsorfalat.

A tömegzavargás során a migránsok bedöntötték a kerítést, leverték a kapu láncát, majd jogellenesen Magyarország területére léptek a vádlottal együtt.

A férfi két kiskorú gyermeket is a rendőrsorfal elé helyezett.

Mintegy tíz perccel később elkezdődött a tömegoszlatás, az ország területére illegálisan belépett migránsokat kiemelték, vagy - ahogy a vádlottat is - visszaszorították Szerbia területére - közölte a szóvivő.

A férfit később a győri vasútállomáson fogták el.

forrás: MTI