Félmillió öt csornai évért

A városban letelepedő fiatal családok első lakáshoz jutását félmillió forinttal segíti Csorna. Idén erre ötmilliós alapot hoztak létre. Persze számos feltételt is támasztottak.
Fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásáról döntött csütörtöki ülésén a csornai képviselő-testület. Azok a házaspárok, akik megfelelnek a feltételeknek, 500 ezer forintot kapnak az ingatlan megvásárlásához. Ennek fejében vállalniuk kell, hogy legalább öt éven át Csornán élnek.

A képviselő-testület még a tavaly elfogadott gazdasági és humánprogramjában fogalmazta meg, hogy a városban letelepedni szándékozó fiatal családoknak lakásalapot hoz létre. Ez csütörtökön meg is történt, 2016-ra ötmillió forinttal töltötték fel a keretet. Számos feltételnek kell megfelelni, hiszen hosszú távon az a célja a városvezetésnek, hogy Csorna lélekszáma emelkedjék. Fontos szabály, hogy a kérelmezők legalább egy éve állandó lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezzenek a településen. Az életkor is számít: a pár egyik tagja legyen negyven éven aluli. Lakásvásárláshoz és házépítéshez is igényelhető a támogatás. 
Haszonitsné Tóth Adrienn és férje saját otthont szeretnének. Átnézik a lakástámogatási rendeletet és ha megfelelnek a feltételeknek, benyújtják kérelmüket.
Haszonitsné Tóth Adrienn és férje saját otthont szeretnének. Átnézik a lakástámogatási rendeletet és ha megfelelnek a feltételeknek, benyújtják kérelmüket.
A félmillióért cserébe a házaspároknak vállalniuk kell, hogy öt évig életvitelszerűen a támogatott ingatlanban laknak. Ennek mérete egyébként nem haladhatja meg a 150 négyzetmétert, a támogatott család egy főre jutó havi jövedelme pedig a 150 ezer forintot. A megvásárolt ház öt évig nem adható el. 

A támogatás felújításra, korszerűsítésre, bővítésre nem kérhető. Vannak egyéb kizáró tényezők is. Így eleve kiesik a támogatotti körből az, akinek például üdülője van. Azok is esélytelenek erre, akiknek más lakásingatlanban legalább feles tulajdonrészük van, ha azt nem ajándékozás vagy öröklés útján szerezték. Akinek helyi köztartozása van, szintén nem részesülhet az alapból.

A támogatás mértéke tehát 500 ezer forint, amit jelzálogként tüntetnek fel, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztetnek az ingatlanra öt évre.

Haszonitsné Tóth Adrienn és férje számára éppen aktuális az új önkormányzati rendelet. A fiatal házaspár ugyanis saját otthon teremtése előtt áll. A fiatalasszony a Kisalföldnek elmondta: nagyon jó kezdeményezésnek tartja a támogatást, hiszen félmillió forint már jelentős összeg az első közös lépések megtételéhez. 
– Szeretnénk megismerni a rendeletet, a feltételeket. Ha megfelelünk ezeknek, mindenképpen benyújtjuk igényünket – jegyezte meg Haszonitsné Tóth Adrienn.


Forrás: kisalfold.hu