Storck: erős csapat ellen is megálljuk a helyünket

Bernd Storck szerint a horvátok elleni, 1-1-es döntetlent hozó felkészülési mérkőzés egyik legfontosabb felismerése, hogy a magyar válogatott erős csapat ellen is képes megállni a helyét.
A szövetségi kapitány az M4 Sport stúdiójában azt mondta, a szombati eredmény reményt ad további jó eredményekre, de helyén kell kezelni a felkészülési mérkőzéseket, nem szabad előreszaladni, lépésről lépésre kell haladni. "Bebizonyítottuk, hogy megálljuk a helyünket egy ilyen csapat ellen is, ugyanakkor látjuk a hibákat is. Sok munkánk van még az Európa-bajnokságig, apró százalékokat tehetünk még hozzá május 20-án, majd a németek elleni felkészülési mérkőzésen is" - mondta Bernd Storck.

A meccsről Storck elmondta, a második félidei játékért megérdemelték a játékosok az ünneplést, az első játékrésszel azonban nem volt elégedett: visszafogott volt és túl sokat hibázott a csapat, labdabirtoklásban is többet várt a játékosoktól. "De a szünetben megbeszéltük, hogy mit kell csinálni, és ezzel a második félidőben nyomás alá tudtuk helyezni a horvátokat."

A kapitány szerint jó volt látni a horvátok ellen, hogy nem csak reagálni tudott a válogatott, hanem támadni is, főleg a második félidőben. "Fontos, hogy a csapat nagyszerűen teljesített. Ezzel a meccsel is szerettünk volna köszönetet mondani a szurkolóknak az Eb-selejtező alatt nyújtott támogatásért. Büszke vagyok arra, hogy a minap is ennyien ott voltak a meccsen, ez reményt ad a jövőre nézve, a következő meccsre és az eb-re is" - tette hozzá a német szakember.
 

A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!

Az első félidőben bekapott gólról annyit mondott, hogy a beadásnál a belső elrendezés nem volt jó a védelemben, Mandzukic egyedül maradt. "Oda kell figyelnünk a jövőben, ezek azok a dolgok, amiken tudunk még változtatni."

Storck az Európa-bajnokságig hátralévő időszak feladatairól beszélve kitért a megfelelő csapatösszetétel kialakítására. "Mindenki nagyon fontos a csapat számára, nagyon jó a keret, csak meg kell találnunk a megfelelő összetételt." A támadókkal kapcsolatba kifejtette, öt csatára van a válogatottnak, folyamatosan keresi, hogy melyikük hogyan illeszkedik bele a rendszerbe, éppen ezért például Nikolics Nemanja most a bal oldalon kapott helyet.

A kapitány az interjúban azt is elmondta, hogy Priskin Tamásnak keresztszalag-szakadása van, ezért négy-öt hét kihagyás vár rá.

A magyar válogatott csoportellenfelei jellemzően több felkészülési mérkőzést játszanak, ugyanakkor Bernd Storck szerint ebből nem származik majd hátránya együttesének. "Kifejezetten olyan erős csapatokat akartam ellenfélnek, akik ellen fizikailag is meg tudjuk méretni magunkat. Sokkal fontosabb, hogy egy-egy találkozóra profi módon, százszázalékosan felkészüljünk" - mondta.

Bernd Storck az M1 aktuális csatornának sportigazgatói minőségében is nyilatkozott.  A szakember Rédei Norberttel, az MLSZ utánpótlás-koordinátorával a honi szövetség új, német mintára indított tehetségfejlesztő programjáról beszélt.  Mint ismeretes, az MLSZ új, megyei szinten működő tehetségfejlesztő programot indított a 12-14 éves fiatalok képzésére. A program célja az, hogy megfelelő technikai, taktikai, fizikai készségek birtokában álljanak az első szövetségi szinten működő utánpótlás-válogatott, az U15-ös együttes rendelkezésére.
 

„Az a feladatom, hogy lássam, hogy az U21-ben hogy teljesítenek a fiatalok, de az is fontos, hogy az U15-ös korosztályt is figyelemmel kísérhessem” – mondta a német szakember.

„Fontos az, hogy a legjobbak közül a legjobbakat találjuk meg minden egyes megyében” – mondta az MLSZ új programjával kapcsolatban Storck az M1 aktuális csatornának, kiemelve, hogy a környező országokban is működik ez a modell, csakúgy mint Németországban. A kapitány szerint azonban mindenhez idő kell, Németországban is tíz év kellett ahhoz, hogy a sok munka beérjen.

Bernd Storcknak a válogatott és a sportigazgatói poszt mellett azért jut ideje magára is. Mint mondta, szeret sportolni, főként teniszezni, de a legkedvesebb időtöltés számára a motorozás. Hangsúlyozta, Magyarországnak rengeteg csodás természeti adottsága van, amit szívesen fedezne fel két keréken.

 Forrás : MTI