KIK HOZTÁK A RABSZOLGÁKAT AMERIKÁBA?


A következő információ Elizabeth Donnan 4 kötetes dokumentációjából származik, amely az amerikai rabszolgakereskedelmet írja le. Megtalálhatók a National Libraryban Washington, D.C-ben és a Carnegie Institute of Technology Library-ban, Pittsburgh, PA.
A hajó neve                      A hajó tulajdonosa
Abigail                      Aaron Lopez, Moses Levy and Jacob
Franks Crown                      Isaac Levy and Nathan Simpson
Nassau                      Moses Levy
Four Sisters                      Moses Levy
Anne and Eliza                      Justus Bosch and John Adams
Prudent Betty                      Henry Cruger and Jacob
Phoenix Hester                      Mordecai and David Gomez
Elizabeth                      Mordecai and David Gomez
Antigua                      Natham Marston and Abram Lyell
Betsy                      Wm De Woolf
Polly                      James De Woolf
White Horse                      Jan de Sweevts
Expedition                      John and Jacob Roosevelt
Charlotte                      Moses and Sam Levy; Jacob Franks
Caracoa                      Moses and Sam Levy
MORDECAI MANUEL NOAH ŐRNAGY (1785-1851) Őt kora legkultiváltabb zsidó laikusának tartották. Olyan megrögzött védője volt a rabszolgaságnak, hogy az első amerikai feketék által írt folyóirat, a Szabadság Újságját azért adták ki, hogy válaszoljon Noah rasszista propagandájára.Ő a rabszolgaságot úgy védte meg, hogy azt szabadságnak nevezte. 
"A rabszolgaság neve mögött szabadság van. Egy a mezőn dolgozó négernek van egy házacskája, felesége, gyerekei, könnyű munkája, kis kukorica és krumpliföldje, kertje és gyümölcsfái, amely az ő jövedelme és tulajdona. A háziszolgának csinos ruhái vannak, luxusélelmezése, a privátélete biztosítva van, kedves ura van és elnéző és gyakran szeretetre méltó úrnője." 
Azzal érvelt, hogy a 'társadalom kötelékeit meg kell olyannak hagyni, amilyenek.' és hogy 'a rabszolgák fölszabadítása veszélyeztetné az egész ország biztonságát'. A Szabadság Újságja Noah-ot a rabszolgák legelszántabb ellenségének, és William Lloyd Garrison, a vezető fehér híve a rabszogafelszabadításnak azon szörnyek közvetlen leszármazottjának nevezte Noaht, akik Jézus Krisztust a keresztre feszítették.

 /Forrás: http://www.freepress-freespeech.com/holhome/konyvek/quotma.htm Kivonat a cikkből./*B.Kiss-Tóth László 2016.05.19.