SARKADI-ILLYÉS CSABA: EZZEL IS CSAK HERGELTEK?!MEGEGYEZNEK A CEU-RÓL, ÉS MÉG CSAK TRUMP SEM KELLETT HOZZÁ…

fotó: Béli Balázs / AlfahírA hvg.hu információi szerint az Orbán-kormány már csak a dokumentum pontos szövegét várja New York állam képviselőitől, és pár héten belül aláírhatják azt a CEU működéséről szóló kétoldalú oktatási megállapodást, amelyet a felsőoktatási törvény április módosítása szabott feltételül az intézmény működéséhez. Úgy tűnik, mivel Orbán Viktor a "Soros-egyetem" ügyét sem tudta felhasználni arra, hogy találkozzék Donald Trumppal, így szép lassan kihátrálni látszanak a nemzetközi konfliktusból. Mi meg majd ezt a szabadságharcot is elfelejtjük.
Emlékezetes, azzal vezette meg az erre fogékony embereket az Orbán-kormány, hogy a CEU felé teljesíthetetlen feltételeket állított. Az egyik az volt, hogy Magyarországon csak akkor működhet külföldi felsőoktatási intézmény, ha arról államközi megállapodás rendelkezik.
Csakhogy Washington ilyen szerződéseket nem szokott kötni, ezt szövetségi szinten kell intézni. Így New York állammal kell megegyezni, s most úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány beéri ezzel.
A megállapodással az egyetem ugyanakkor csak az egyik, működését ellehetetlenítő feltételt pipálhatja ki: a lex CEU értelmében még New York-i kampuszt is kell létesítenie - emlékeztet a hvg.hu.
De nem lepődnénk meg, ha szép csendben erre is találnának megoldást.