Jövő héten kopogtat a decemberi tavasz, nyugaton és délen 15-16 fok is lehet

(...)A hét végétől kezd majd újból megnyugodni a légkör, jövő hét elején Kelet-, Délkelet-Európa felett magas nyomású gerinc épül fel, miközben az észak-atlanti és nyugat-európai területeken egy hatalmas teknő (alacsony nyomású zóna) örvénylik majd. A kettő között nálunk délnyugatira fordul a nagytérségi áramlás, ezért igen enyhe, szubtrópusi léghullámok érik el Afrika felől Európa belsejét. 

A közel 1500 méteres magasságra vonatkozó hőmérséklet előrejelzés pedig az európai léptékű légtömegcserét mutatja, vagyis látható, hogy az időszak második felében szokatlanul meleg levegő érkezik felénk a magasban Afrika felől.  

(...)Szombaton kelet felé elhagyja térségünket a csapadékzóna, nyugat felől megszűnnek az esők. Újra fordul a szélirány, ekkortól tartósan délnyugatira.
Szárazabb levegő érkezik, de a hőmérséklet még jelentősen nem emelkedik, bár pár fokkal az ilyenkor szokásos (4 fok) felé valószínű.

Vasárnaptól határozott melegedésre számíthatunk. Kelet,- Délkelet-Európa felett magassági gerinc alakul ki, melynek a peremére kerülünk, míg Nyugat-Európa felett alacsony nyomású terület mélyül ki. Utóbbinak az előoldalán, a két rendszer közös, délnyugati áramlásában, szubtrópusi eredetű léghullámok sodródnak a kontinens belseje felé, szokatlanul enyhe időjárást előidézve a jövő hétre.
Vasárnap +5 fok felé emelkedik szerte az országban a hőmérő higanyszála, néhol a +10 fok körüli értékek lesznek a meghatározók.

Hétfőtől, további melegedés várható, ennek tükrében erősödik a nappali felmelegedés, nagy területen fagymentes éjszakák alakulhatnak ki, számottevő eső nélkül.
A hét első napjaiban gyakran megélénkül, az Északnyugat-Dunántúlon megerősödik a déli, délnyugati szél, mely éjjel is élénk maradhat, így a széllel érintett körzetekben az éjszakai minimumok sem süllyednek lényegesen +10 fok alá.
Hétfőn többnyire már +10 fok körül, itt-ott kevéssel a fölött, 
keddtől már az északkeleti megyéket leszámítva 12-15 fok körül szóródnak majd a csúcsértékek a legmelegebb órákban. (Helyenként 16-17 fokos csúcsérték is előfordulhat)
A változóan felhős ég mellett több-kevesebb időre kisüt a nap, északkeleten és a szélvédett délnyugati, nyugati határ mentén, foltokban az Alföldön lehetnek ködmezők, viszont ezek jelentős része feloszlik a délelőtti órákban, ezért nem lesz jellemző a hét első felében a rétegfelhőzettel tarkított, ködös időjárás.
Szerdán tetőzhet a ’hőhullám’, majd egy gyenge hidegfront súrolhatja hazánkat, mérsékelve a felmelegedést. Komolyabb lehűlés, érdemi eső azonban nem érkezik, az igazi téli idő várat magára, nagy esély van rá, hogy idén (is) fekete lesz a karácsony.

Összefoglalót készítette: Pap Áron meteorológus.
Források: OMSZ, wxcharts, ECMWF modell, Sütő’s Photography.  
/Forrás: https://metkep.hu/2019/12/11/jovo-heten-kopogtat-a-decemberi-tavasz-nyugaton-es-delen-15-16-fok-is-lehet/

/
*Megjegyzés: Csak a most szombattól jövő szerdáig jelzett időjárási anyag lett átvéve, az elmúlt 3 nap előrejelzése okafogyottsága miatt nem.*B.Kiss-Tóth László